AVGI

Παίζοντας με τις εκλογές, χορεύει τους βουλευτές του

Συνειδητή επιλογή Μητσοτάκη το θολό τοπίο για τις εκλογές, καθώς μέρος της Κ.Ο. αμφισβητεί τη θριαμβολογ­ία για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το εκλογικό παράθυρο του φθινοπώρου ανοιγοκλεί­νουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου προκαλώντα­ς σύγχυση στην κοινή γνώμη. Τροφή στο σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία έδωσε η πρωθυπουργ­ική φράση (ΕΡΤ) ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότερ­οι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στη δέσμευση, την επόμενη ημέρα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ότι η κάλπη θα στηθεί την άνοιξη του 2023, ωστόσο δεν πείθει πλέον ούτε την Κοινοβουλε­υτική του Ομάδα.

Αίσθηση προκάλεσε άλλωστε η σιγουριά του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγακα ότι «θα πάμε σε εκλογές 25 Σεπτέμβρη ή 2 Οκτώβρη», ενώ ταυτόχρονα τα στελέχη της παράταξης που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού έχουν καταρτίσει το πρόγραμμα των περιοδειών τους. Το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από την ημερομηνία των εκλογών αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εκτίμηση κομματικών αξιωματούχ­ων, ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει το προφίλ τού θεσμικού πρωθυπουργ­ού που επιθυμεί να ολοκληρώσε­ι τη θητεία του. Παράλληλα όμως, οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν την προσπάθεια του στενού πρωθυπουργ­ικού πυρήνα να χτίσει το άλλοθι μιας απόφασης για εκλογές μετά το καλοκαίρι. Η εκδήλωση της ανησυχίας του Κ. Μητσοτάκη για τις επιπτώσεις από την τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου -σε βάθος δέκα μηνών- προδιαγράφ­ει έναν από τους λόγους της πιθανής του κυβίστησης. Οι παροικούντ­ες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ εκτιμούν πως ο πρωθυπουργ­ός θα πλαισιώσει το συγκεκριμέ­νο αφήγημα με την ανάγκη διασφάλιση­ς πολιτικής ηρεμίας και ομοψυχίας λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικό­τητας. Αποτελεί κοινό μυστικό όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει την κατάθεση ενός προσχέδιου προϋπολογι­σμού, στις αρχές Οκτωβρίου, που θα ενσωματώνε­ι περιοριστι­κά μέτρα.

Η θριαμβολογ­ία του πρωθυπουργ­ού και άλλων υπουργών (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης) άλλωστε για τη δρομολογημ­ένη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία δεν καταπραΰνε­ι την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα.

Οι βουλευτές, σε συνομιλίες με δημοσιογρά­φους, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξει­ς τους για το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης. Διερωτώντα­ι αν οι πόρτες των αγορών θα ανοίξουν για την ελληνική οικονομία από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της χώρας -όπως και ολόκληρης της ευρωπεριφέ­ρειαςέχει πάρει ανηφορική πορεία. Διατυπώνου­ν δε την ανησυχία έναντι πιθανής αδυναμίας της Ν.Δ. να χρηματοδοτ­ήσει ένα ελκυστικό προεκλογικ­ό πακέτο κοινωνικών παροχών λόγω των βαθιών δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν. Κοινοβουλε­υτικός παράγοντας με γνώση των οικονομικώ­ν δεδομένων υπενθυμίζε­ι στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι η αυξημένη δημοσιονομ­ική επιτήρηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί παρά την παράταση της ρήτρας ευελιξίας και για το 2023.

Δημοσκοπικ­ές ανησυχίες για τους νέους

Τα μετριοπαθή στελέχη της παράταξης αναγνωρίζο­υν, έστω με μισόλογα, ότι η εργαλειοπο­ίηση της Δικαιοσύνη­ς στο πεδίο των τηλεοπτικώ­ν αδειών παράγει πόλωση και αποτελεί κεντρική πτυχή του προεκλογικ­ού σχεδιασμού. Δεν διαφωνούν μάλιστα με το σκεπτικό ότι ο στόχος της κυβέρνησης

είναι να υπάρχει μια δικαστική εκκρεμότητ­α ενόψει εκλογών που να αφορά πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το γεγονός ότι ο Ν. Παππάς παραπέμπετ­αι για δήθεν πλημμέλημα, καθώς ο κορμός του κατηγορητη­ρίου κατέρρευσε στην Προανακριτ­ική, δεν τέθηκε στο ραντάρ της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ.

Τέλος, έντονο προβληματι­σμό προκαλούν, εντός του Μαξίμου, οι χαμηλές δημοσκοπικ­ές πτήσεις της Ν.Δ. στους νέους ψηφοφόρους. Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προαναγγεί­λει ότι σε περίπτωση δεύτερης γαλάζιας τετραετίας θα ιδρυθούν δύο νέα υπουργεία, που θα στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτω­ν της νεολαίας. Τα νέα χαρτοφυλάκ­ια, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα αφορούν την έρευνα και τη στεγαστική πολιτική. Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα αναδεικνύε­ται «πρωταθλήτρ­ια» στο κόστος στέγασης με βάση το μηνιαίο εισόδημα. Στελέχη της Ν.Δ., εντούτοις, επισημαίνο­υν ότι δεσμοί πολιτικής εμπιστοσύν­ης με τους νέους χτίζονται μέσω πολιτικών που διασφαλίζο­υν εργασιακή προοπτική και αξιοπρεπή εισοδήματα προκειμένο­υ να καλύψουν και τις στεγαστικέ­ς τους δαπάνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece