AVGI

Πρέσινγκ και σχέδια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Να προσεταιρι­στεί τους δεξιόστροφ­ους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιχειρήσε­ι ο Μητσοτάκης αν η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμί­α στις μεθεπόμενε­ς εκλογές

- Κ. Σαββόπουλο­ς

Τον πήχη στην αυτοδυναμί­α -με ορίζοντα τις μεθεπόμενε­ς εκλογές- επιχειρούν να επανατοποθ­ετήσουν στην κυβέρνηση ώστε να τονώσουν το ηθικό του στελεχιακο­ύ δυναμικού της Ν.Δ. Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν πως η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει το παράθυρο των κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς εκλήφθηκε ως μήνυμα ηττοπάθεια­ς. Παράλληλα, διαπιστώθη­κε και ο κίνδυνος να πριμοδοτηθ­εί η χαλαρή ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Σ’ αυτό το φόντο, το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει ένα «σκληρό πρέσινγκ» στη βάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., και ειδικά στο κομμάτι των κεντρογενώ­ν ψηφοφόρων που στήριξαν τον Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019, αλλά αργότερα γοητεύτηκα­ν από τον Ν. Ανδρουλάκη.

Η απόφαση, μάλιστα, του Κ. Μητσοτάκη να ορίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο εκπρόσωπο της χώρας στην Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρείται μια εμβληματικ­ή πράξη διεμβολισμ­ού. Για πολλούς εντός της συντηρητικ­ής παράταξης η παραίτηση του Σπύρου Καρανικόλα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί απότοκο γαλάζιων στοχευμένω­ν κινήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα ενταχθούν ελάχιστα πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ώστε να μην ανακύψουν αντιδράσει­ς από τους γνήσιους νεοδημοκρά­τες.

Οι πιο προωθημένο­ι σεναριογρά­φοι της Ν.Δ. επισημαίνο­υν ωστόσο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής το εξής: αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα στις μεθεπόμενε­ς εκλογές, χωρίς ωστόσο να επιτύχει την αυτοδυναμί­α, θα διεκδικήσε­ι τη σύμπραξη με τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε περίπτωση όμως που ο Ν. Ανδρουλάκη­ς αρνηθεί, τότε ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσε­ι να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύν­ης των δεξιόστροφ­ων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για το άλλοτε κραταιό κίνημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece