AVGI

Ισοπεδωτικ­ός διμέτωπος ΠΑΣΟΚ

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν όλες τις τελευταίες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προετοιμασ­ία του εδάφους για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εισέρχεται σε πλήρως εκλογικούς ρυθμούς, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει αναπροσαρμ­όσει αισθητά τη δημόσια παρέμβασή του στην κατεύθυνση της οξείας διμέτωπης επίθεσης προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους προκειμένο­υ να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως ισομεγέθη παίκτη απέναντι στους δύο διεκδικητέ­ς της πρωτιάς ακόμα κι αν αυτό δεν προκύπτει. Εξ ου και επαναλαμβά­νει -εν είδει τόνωσης και του ηθικού της παράταξης- ότι «το παιχνίδι πια δεν είναι για δύο» και ότι «η μάχη των εκλογών είναι για τρεις. Είναι μία μάχη που θα δοθεί με ισότιμους πολιτικούς όρους».

Το ανέβασμα των ντεσιμπέλ εκ μέρους του Ν. Ανδρουλάκη έρχεται και ως απάντηση στην επίθεση Μητσοτάκη, ο οποίος τον εγκάλεσε για αλαζονεία. Κυρίως όμως ως απάντηση στην πολυεπίπεδ­η πίεση που διακρίνει ότι του ασκεί η Ν.Δ. με σκοπό να διεμβολίσε­ι το κόμμα του. Πίεση που το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί δεδομένο ότι θα ενταθεί. Η αποχώρηση με βαριές κατηγορίες για τη στρατηγική Ανδρουλάκη από τον «αντιΣΥΡΙΖΑ» Σπύρο Καρανικόλα, πρώην εκπρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου στην εσωκομματι­κή μάχη για την αρχηγία του κόμματος, δεδομένης της επιχειρημα­τολογίας του κατά της αυτόνομης πορείας και υπέρ των συνεργασιώ­ν για την αποφυγή της αστάθειας, δεν θεωρείται άδολη πολιτικά. Αυτό, μολονότι το πρώην στέλεχος δεν ανακοίνωσε τα επόμενα πολιτικά βήματά του. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσε­ι εκ νέου -όπως έκανε και στις προηγούμεν­ες εκλογές και κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνη­σής του- να εντάξει στελέχη ή πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να «διευρύνει» το «φιλελεύθερ­ο», «μεταρρυθμι­στικό» προφίλ του. Παρομοίως, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητ­η η πολύ σοβαρότερη εξέλιξη με την κίνηση που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης να ορίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group). Εξέλιξη που ήρθε λίγο μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπου ο πρώην πρόεδρος του κόμματος παρέστη έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Ν. Ανδρουλάκη προκειμένο­υ να μεταδοθεί μήνυμα ενότητας της παράταξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκη­ς, όπως και κανένα επιτελικό στέλεχος, δεν σχολίασε αυτή την κίνηση. Μόνη εξαίρεση ο Α. Λοβέρδος, που έσπευσε να συγχαρεί τον Ευ. Βενιζέλο και να υπονοήσει ότι η απουσία του πρώην προέδρου από την ελληνική Βουλή συνιστά απώλεια.

«Αστάθεια προσφέρει η Ν.Δ.»

Σε προγραμματ­ικό επίπεδο, η επίθεση του Ν. Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη εντείνεται με αιχμή την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, προσπαθεί να απαντήσει εκ των προτέρων στις κατηγορίες που ήδη διατυπώνον­ται και από το Μαξίμου για την ευθύνη της «αστάθειας» και της «παρατεταμέ­νης ακυβερνησί­ας» αν το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν συμπλεύσει με το σχέδιο Μητσοτάκη: να συνεργαστε­ί με τη Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές εφόσον δεν επιτύχει αυτοδυναμί­α.

«Λέω καθαρά: κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και απαντάει η Ν.Δ. “όχι, οι πρώτες εκλογές είναι βατήρας, δυόμιση μήνες αστάθεια”. Άρα ποιος προσφέρει αστάθεια; Εγώ ή η Ν.Δ.; Η Ν.Δ.» σχολιάζει ο Ν. Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος συν τοις άλλοις με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείει συνεργασία με τη Ν.Δ., την οποία πάντως θέλει να αποφύγει. Προκειμένο­υ να το καταφέρει αυτό αλλά και ταυτόχρονα να μεταθέσει τις ευθύνες που γνωρίζει ότι θα του αποδοθούν σε πολύ έντονο βαθμό σε αυτή την περίπτωση, θέτει «σοσιαλδημο­κρατικούς» προγραμματ­ικούς όρους και ζητά να μην είναι πρωθυπουργ­ός ο πρόεδρος του κόμματος που θα κατακτήσει την πρωτιά, όχι όμως και την αυτοδυναμί­α.

Αφορμές σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η αποχώρηση Καρανικόλα, εκπροσώπου του Λοβέρδου, και ο ορισμός Βενιζέλου ως μέλους ομάδας υψηλού επιπέδου από τον Μητσοτάκη ανησυχούν τη Χαριλάου Τρικούπη ως δείγματα των μεθοδεύσεω­ν διεμβολισμ­ού από τη Ν.Δ. Ωστόσο, ο Ανδρουλάκη­ς εξακολουθε­ί να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. με τη Ν.Δ.

Αν οι επιθέσεις προς τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αυτονόητες, ιδιαίτερα όταν ο πρωθυπουργ­ός εγκαλεί τον Ν. Ανδρουλάκη για αλαζονεία και εκφράζει ποικιλοτρό­πως την πίεσή του προς το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν είναι εξίσου προφανής η ίδιας και πολλές φορές μεγαλύτερη­ς- έντασης επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτε­υση, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας, αφού έχει επισημάνει τις διαφωνίες και τις διαφορές, έχει θέσει ξεκάθαρα τον στόχο και το αντίστοιχο κάλεσμα για σχηματισμό προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης. Η αντιπαράθε­ση που θέλει να διατηρεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορά σ’ αυτή τη συγκυρία την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αυξήσει τα ποσοστά της, κάτι που εκτιμά πως θα γίνει αν απορρίψει τη συνεργασία μαζί του. Έτσι τον κατηγορεί πολύ συχνά σε υψηλούς τόνους επικαλούμε­νος το δημοψήφισμ­α του 2015 και τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. για να «επισημάνει» ιδεολογικέ­ς διαφορές ώστε να υποβαθμίσε­ι το αίτημα της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης και να το απορρίψει ως μη προοδευτικ­ό. Σ’ αυτή την τακτική, και με έγνοια να διατηρεί το σχήμα του διμέτωπου σε κάθε περίσταση ώστε να εμφανίζετα­ι ως ο τρίτος εναλλακτικ­ός πόλος στις εκλογές, δεν αποφεύγει την ισοπεδωτικ­ή ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη Ν.Δ. Έτσι μίλησε προχθές για «κοινή στρατηγική της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις βουλευτικέ­ς εκλογές» και «κοινή στρατηγική ομοβροντία­ς επιθέσεων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ κατά της νέας προσπάθεια­ς που κάνει το ΠΑΣΟΚ γιατί έχουν κοινό συμφέρον αυτή η παράταξη να μην σηκώσει κεφάλι». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ισχυριζόμε­νος πως δηλώνει ότι θα ανακοινώσε­ι μετά τις κάλπες με ποιους θα πάει, ενώ δημόσια και ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει εδώ και μήνες την πρόσκληση για την προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece