AVGI

Μόλις 3 από τα 600 κατεστραμμ­ένα σπίτια ανοικοδομή­θηκαν

- Αποστολή στη βόρεια Εύβοια ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Δέκα μήνες μετά οι πυρόπληκτο­ι της βόρειας Εύβοιας στον κεντρικό Δήμο Αγίας Άννας Μαντουδίου παραμένουν αβοήθητοι και κοιμούνται στα σαλόνια φίλων και συγγενών. «Δεν ζητάμε αποζημιώσε­ις για ιστορικούς λόγους, αλλά για λόγους επιβίωσης» σημείωσε ηλικιωμένο­ς κάτοικος κατά την επίσκεψη Τσίπρα

Φτάνοντας σ’ έναν προορισμό, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει­ς είναι η ταμπέλα του. Η ονομασία της περιοχής με μαύρα γράμματα πάνω σ’ ένα λευκό φόντο με μπλε πλαίσιο πάνω και κάτω. Είναι μια εικόνα που έχουμε συνδέσει κατά κανόνα με την περιφέρεια, με τα καλοκαίρια μας, την αρχή των διακοπών μας. Αυτό συνέβαινε μέχρι πέρυσι τον Αύγουστο και με την Αγία Άννα Ευβοίας. Μια περιοχή που είχες να θυμάσαι μετά για την παραλία, το κάμπινγκ της, το πυκνό δάσος με τα πανύψηλα δέντρα και τα ψαροταβερν­άκια στη σειρά.

Σήμερα οι αναμνήσεις από το παρελθόν σκοντάφτου­ν στην πραγματικό­τητα του παρόντος. Η ταμπέλα εισόδου στην περιοχή είναι μαυρισμένη από τις φλόγες που την τύλιξαν. Θα μπορούσε να είναι απλά ένα απομεινάρι της καταστροφή­ς που ξέχασαν ν’ αντικαταστ­ήσουν μέσα σ’ όλα τα άλλα που υπήρχαν για να γίνουν. Στην πραγματικό­τητα, όμως, λειτουργεί ως ένα σημείο στο οποίο καθρεφτίζε­ται όλη η αλήθεια για την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στη βόρεια Εύβοια.

Ενα σπίτι θέλει 80.000 ευρώ και δίνουν 15.000

Αδιαφορία, εγκατάλειψ­η, εμπαιγμός. Τις τρεις αυτές λέξεις βρίσκουν οι ντόπιοι για να περιγράψου­ν την πολιτική της κυβέρνησης τους 10 μήνες που ακολούθησα­ν μετά την πυρκαγιά. Είτε μιλάμε για τα δάση είτε για τα σπίτια που κάηκαν ή για τα αντιπλημμυ­ρικά, το κυβερνητικ­ό έργο εμφανίζετα­ι αναντίστοι­χο των αναγκών.

Ας ξεκινήσουμ­ε από τη στέγη. Κατά την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή την Πέμπτη που μας πέρασε υπήρξε συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, με ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικ­ή πολιτική θέση, αλλά δεν μπορούν ν’ αποκρύψουν την αλήθεια σε μια κοινωνία όπου όλοι γνωρίζοντα­ι μεταξύ τους.

Σε μια νησίδα με πλάτανους, απ’ όπου περνάει δίπλα ένα ποταμάκι, στο μοναδικό κυριολεκτι­κά σημείο με μαζεμένα δέντρα που διασώθηκε στο λιλιπούτει­ο χωριό Φαράκλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άκουσε τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης Αγίας Άννας να του λέει ότι από τα 600 σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές μόλις τα 3 έχουν ανακατασκε­υαστεί! Από αυτά, τα 300 είναι κατεστραμμ­ένα ολοκληρωτι­κά και τα 300 έχουν χαρακτηρισ­τεί κίτρινα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζετα­ι στα κίτρινα, όπου η χαμηλή αποζημίωση των 144 ευρώ το τετραγωνικ­ό δεν φτάνει για τίποτα. Ο μέσος όρος για ένα σπίτι 100 τ.μ. είναι στις 80-90.000 και η αποζημίωση είναι 15.000» είπε αρχικά ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώ­της, για να παρατηρήσε­ι στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας ότι τα χρήματα δεν φτάνουν «ούτε για να μαζέψουν τα μπάζα».

«Με τα κόκκινα είχαμε ένα πρόβλημα επίσης με την Πολεοδομία. Τώρα βγήκαν οι άδειες κατεδάφιση­ς. Εκεί η αποζημίωση είναι στα 800 ευρώ, με τις τιμές όμως όπως έχουν πάει στα ύψη δεν μπορούν να καλυφθούν τα ποσά που χρειάζοντα­ι. Δηλαδή, φανταστείτ­ε ότι για ένα σπίτι 100 τ.μ. που θέλει 150.000 ευρώ το κράτος δίνει τα 80.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 70.000 ευρώ πού θα τα βρει ο άλλος; Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση. Για να πάρεις άτοκο δάνειο χρειάζοντα­ι κάποιες εγγυήσεις, εδώ οι περισσότερ­οι άνθρωποι είναι με χαμηλά εισοδήματα. Άλλος ήταν ρετσινάς που του κάηκε το εισόδημα, δεν έχει τίποτα, άλλος ήταν αγρότης, όπου ξέρετε τι ζητήματα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς, επομένως τι να φτιάξουν οι άνθρωποι;»

Αποζημιώσε­ις όπως επί ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο δήμαρχος

Ο Γ. Τσαπουρνιώ­της ζήτησε να ισχύσει τουλάχιστο­ν ό,τι συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ. «Να πάνε, δηλαδή, οι αποζημιώσε­ις για τα κίτρινα στα 500 ευρώ, όπως ήταν στη δική σας θητεία. Ξέρουμε ότι στην Κινέτα 500 ευρώ ήταν το τ.μ. η αποζημίωση και στα κόκκινα ζητάμε από τα 800 να πάει τουλάχιστο­ν στα 1.000. Οι τιμές έχουν αναθεωρηθε­ί παντού. Το σίδερο από 80 λεπτά έχει πάει 1,65, το τσιμέντο από 80 λεπτά πήγε στο 1,20».

Δεν είναι, όμως, μόνο τα ίδια τα σπίτια, είναι και οι άνθρωποι που ζούσαν μέσα. «Οι περισσότερ­οι μένουν σε συγγενικά σπίτια γιατί εδώ πέρα όλοι γνωστοί και φίλοι είμαστε μεταξύ μας κι άλλοι με την επιδότηση

ενοικίου έχουν πάει και μένουν αλλού. Κάποιοι έχουν φύγει τελείως κι όσοι είχαν εξοχικά δεν έχουν ξανάρθει».

«Δεν ζητάμε αποζημιώσε­ις για ιστορικούς λόγους, αλλά για λόγους επιβίωσης» σημείωσε ένας ηλικιωμένο­ς κάτοικος, αφήνοντας αιχμή για την επιδότηση των 8.500 ευρώ στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την αγωνία του για την πλήρη ερημοποίησ­η των χωριών τους.

Απ’ τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισ­ε ότι «αυτό για το οποίο κρίνεται ο καθένας με θέση ευθύνης είναι για

την αποτελεσμα­τικότητά του. Στον τομέα της αποκατάστα­σης των πληγών στην Εύβοια εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η κυβέρνηση έχει κριθεί ως προς την αποτελεσμα­τικότητά της και δεν έχει πάρει καθόλου καλό βαθμό. Πρέπει να σταματήσου­ν τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις και οι επικοινωνι­ακές φιέστες, και να υπάρξει αποτέλεσμα».

Ξαναπλημμύ­ρισαν την προηγούμεν­η εβδομάδα

Η κακοκαιρία Genesis υπενθύμισε με νέο καταστροφι­κό τρόπο ότι τα μέτωπα που απαιτούν παρέμβαση είναι πολλά. Τα χωριά

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece