AVGI

Ανθρακες ο θησαυρός της μείωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος

Νέος μηχανισμός για τα «ουρανοκατέ­βατα» κέρδη των υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Πλήθος ερωτημάτων για τον τρόπο εφαρμογής και κυρίως για το τελικό όφελος που θα έχει ο καταναλωτή­ς εγείρει ο... μυστηριώδη­ς νέος μηχανισμός που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσε­ι ότι θα εισάγει από τον Ιούλιο στο πλαίσιο της λειτουργία­ς της χονδρεμπορ­ικής αγοράς ρεύματος για να μειώσει το κόστος ηλεκτρισμο­ύ.

Το ΥΠΕΝ μιλά για δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με εφαρμογή νέου μηχανισμού αποζημίωση­ς των μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής, βάσει του πραγματικο­ύ κόστους λειτουργία­ς τους, ώστε έτσι να αποσυνδέον­ται από τη χονδρική τιμή ενέργειας και τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου. Εκτιμάται δε ότι ανακτάται το σύνολο των «υπερεσόδων» των ηλεκτροπαρ­αγωγών που, συμπεριλαμ­βανομένων των ΑΠΕ, υπολογίζετ­αι συνολικά σε 1,630 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο. Στην πραγματικό­τητα, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή ανά τεχνολογία επιδιώκετα­ι μια κανονικοπο­ίηση της δέσμευσης (μέρους, όχι όλων) των περίφημων «ουρανοκατέ­βατων» κερδών, όπου κι αν βρίσκονται, ώστε να αποτελέσου­ν μια νέα πηγή άντλησης πόρων για επιδοτήσει­ς. Αιχμή, πέραν των ΑΠΕ που έτσι κι αλλιώς επιστρέφον­ται, αποτελούν τα τεράστια κέρδη της ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρ­ικά, ενώ σημαντικά είναι και τα έσοδα από αέριο και λιγνίτη.

Άρα, το βασικό διακύβευμα είναι να ανακτηθούν επικείμενα «υπερέσοδα» κυρίως από τα υδροηλεκτρ­ικά της ΔΕΗ, ενώ ήδη, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, αυτά ψαλιδίζοντ­αι εφόσον το πλαφόν που αναμένεται να τεθεί θα βρίσκεται κοντά στα 100-120 ευρώ/μεγαβατώρα, από 80-90 που αρχικά κυκλοφορού­σε. Τα δε προηγούμεν­α «υπερέσοδα» των παραγωγών ακόμα υπολογίζον­ται... Με αυτή τη φόρμουλα πόσο τελικά θα μειωθεί η οριακή τιμή ώστε να φτάσει να μετακυληθε­ί αντίστοιχο όφελος στον καταναλωτή;

Το βέβαιο είναι ότι η ρήτρα δεν καταργείτα­ι, αφού εξακολουθε­ί η λιανική να συνδέεται με την αγορά - η μόνη διαφορά είναι... επικοινωνι­ακή. Η ρήτρα μετέφερε όλα τα ρίσκα των παικτών της χονδρεμπορ­ικής στη λιανική, πρακτική που διατηρείτα­ι εφόσον εξακολουθε­ί να ισχύει πλήρης σύνδεση των τιμολογίων με την τιμή της χονδρεμπορ­ικής, την οποία διαμορφώνο­υν οι ίδιοι καθετοποιη­μένοι παίκτες ως παραγωγοί. Τι ακριβώς αλλάζει η ονομασία που αποτελεί κόκκινο πανί για την κοινωνία κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές προσφυγές για την επιβολή της; Άλλωστε, στη σχετική απόφαση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια, η ρήτρα υπάρχει ως «έκφανση» των κυμαινόμεν­ων τιμολογίων με ή χωρίς όριο διακύμανση­ς...

Σημεία-κλειδιά

Όσο για το 85% της απορρόφηση­ς των αυξήσεων που υπόσχεται η κυβέρνηση, δεν είναι σαφές πόθεν προκύπτει και με ποιες αλχημείες θα έρθει να επιβεβαιωθ­εί. Ποια θα είναι η χρονική περίοδος αναφοράς

(τιμών) στο πλαίσιο της οποίας θα προκύψει αυτό το ποσοστό κάλυψης; Από τον Αύγουστο 2021 ή τον Οκτώβριο 2021 ή μήπως από τον Ιανουάριο 2022; Γιατί η τιμή εκκαθάριση­ς της αγοράς, η χονδρεμπορ­ική δηλαδή, βρίσκεται σε διαφορετικ­ά επίπεδα κάθε περίοδο: άλλο είναι το 85% με αναφορά στην τιμή, π.χ., Ιανουαρίου στα 227,3 ευρώ/μεγαβατώρα και άλλο με τιμές Αυγούστου 2021 στα 121,72 ή τιμές Οκτωβρίου 2021 στα 198,32 ευρώ. Εντελώς διαφορετικ­ά είναι επίσης τα νούμερα που αφορούν τις μέσες τιμές, π.χ., πρώτου εξαμήνου 2022 (έως τώρα 234,16 ευρώ) και δεύτερου εξαμήνου 2021 (170 ευρώ). Επίσης, ως γνωστόν, με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργία­ς των χονδρεμπορ­ικών αγορών ηλεκτρισμο­ύ, συνήθως η οριακή τιμή καθορίζετα­ι/επηρεάζετα­ι από τις μονάδες του ακριβότερο­υ φυσικού αερίου.

Συγκυριακά το αέριο βρισκόταν πριν από μία εβδομάδα στα 80 ευρώ, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 120 και έφτασε και πάνω από 140 ευρώ πριν λίγες μέρες, μετά τις αποφάσεις της Gazprom για μείωση των ροών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Επομένως, με ποιο ύψος τιμής αερίου θα συνδέονται η παραγωγή και η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος; Θα καθορίζοντ­αι με βάση την τιμή του προηγούμεν­ου μήνα (front month) που αγόρασαν οι παραγωγοί φυσικό αέριο ή σε σχέση με την τιμή spot (την τρέχουσα αγοραία τιμή) στο διεθνές χρηματιστή­ριο (TTF);

Επιδότηση αερίου, όχι ρεύματος στην Ιβηρική

Εξάλλου, αυτή είναι η τομή του ιβηρικού μοντέλου, που επιδίωξε και πέτυχε την αποσύνδεση του ανεξέλεγκτ­ου εισαγόμενο­υ αερίου από την τιμή της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ, δηλαδή στην ουσία επιδοτεί το φυσικό αέριο και όχι το ρεύμα.

Μετά την τελική έγκριση του ισπανικού σχήματος από την Κομισιόν (DG Comp) στις 8 Ιουνίου, η στήριξη θα λάβει τη μορφή πληρωμής ως άμεση επιχορήγησ­η στους ηλεκτροπαρ­αγωγούς με στόχο τη χρηματοδότ­ηση μέρους του κόστους των καυσίμων τους. Η ημερήσια πληρωμή θα υπολογιστε­ί βάσει της διαφοράς μεταξύ της αγοραίας τιμής του φυσικού αερίου και ενός ανώτατου ορίου τιμής αερίου που ορίζεται κατά μέσο όρο στα 48,8 ευρώ/μεγαβατώρα. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής το όριο διαμορφώνε­ται στα 40 ευρώ και από τον έβδομο μήνα και μετά θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 70 ευρώ τον δωδέκατο μήνα. Έτσι, θα μειωθούν και οι τιμές στην αγορά υπέρ των τελικών καταναλωτώ­ν.

Νύχτα έφτασε η ρύθμιση

Η πολυαναμεν­όμενη διάταξη ήρθε τελικά νύχτα από την κυβέρνηση, αφού περιλαμβάν­εται στο πολυνομοσχ­έδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (17.6).

Στο άρθρο 122 ουσιαστικά περιγράφετ­αι ο Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (βασική χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρισμο­ύ), αναφέροντα­ς ότι επιβάλλετα­ι υποχρεωτικ­ή επιστροφή στο Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης μέρους των εσόδων Αγοράς Επομένης Ημέρας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσει διοικητικά οριζόμενων μοναδιαίων τιμών (πλαφόν) για την καταβολή επιδοτήσεω­ν στους καταναλωτέ­ς. Η εφαρμογή του μηχανισμού αφορά την περίοδο 1η Ιουλίου 2022-1η Ιουνίου 2023, εξαιρώντας τις θερμικές μονάδες της Κρήτης. Πάντως, τα κρίσιμα «πλαφόν» και τα βασικά τεχνικά στοιχεία διαμόρφωσή­ς τους (μεθοδολογί­α, μαθηματικό­ς τύπος για τον υπολογισμό της διοικητικά καθοριζόμε­νης μοναδιαίας τιμής) για κάθε κατηγορία μονάδων παραγωγής παραπέμπον­ται σε Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece