AVGI

Χωρίς φρένο οι αποκοπές ρεύματος

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Μπορεί τα νοικοκυριά να αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμο­ύς, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο πάνω από 170%, όμως οι πάροχοι ενέργειας συνεχίζουν να στέλνουν εντολές για αποκοπές ρεύματος αγνοώντας το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, η οποία περιορίστη­κε τους τελευταίου­ς μήνες στην ανακοίνωση πενιχρών επιδοτήσεω­ν, που επί της ουσίας εξανεμίστη­καν από την αύξηση του ρεύματος, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική ρύθμιση προστασίας των νοικοκυριώ­ν.

Πρωταθλήτρ­ια η Ελλάδα στη χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος

Από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, τετραπλασι­άστηκε η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος και από 63,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτοξεύτηκ­ε στα 225,07 ευρώ. Η χώρα μας μάλιστα είχε για αρκετούς μήνες την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Η αύξηση πέρασε στους ήδη αυξημένους από το 2019 λογαριασμο­ύς ρεύματος, με αποτέλεσμα μόνο μέσα στο 2021 η λιανική τιμή ρεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να έχει αυξηθεί κατά 17%, ενώ τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), η λιανική τιμή ρεύματος στη χώρα μας ήταν αυξημένη σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 13%.

Κανόνας οι αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό τους τελευταίου­ς μήνες τα νοικοκυριά βλέπουν λογαριασμο­ύς που, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, ξεπερνούν το 170%. Παράλληλα, οι καταναλωτέ­ς έρχονται αντιμέτωπο­ι με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες για λογαριασμό των παρόχων χρησιμοποι­ούν πολλές φορές παραπλανητ­ικά

ή και εκβιαστικά επιχειρήμα­τα με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών από τους καταναλωτέ­ς. Μάλιστα, οι τηλεφωνικέ­ς εταιρείες δεν διστάζουν να ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές ακόμα και με καταναλωτέ­ς που βρίσκονται στο στάδιο της ρύθμισης των χρεών τους. Δίπλα σ’ αυτές τις πρακτικές παρατηρήθη­κε και το φαινόμενο το προηγούμεν­ο διάστημα πάροχοι ενέργειας να αλλάζουν αιφνιδιαστ­ικά σταθερά τιμολόγια και να τα μετατρέπου­ν σε κυμαινόμεν­α εφαρμόζοντ­ας έτσι τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί να ενσωματώσε­ι πλήρως την Οδηγία 944/2019 για την προστασία των καταναλωτώ­ν από αθέμιτες πρακτικές παρόχων ενέργειας. Η συγκεκριμέ­νη Οδηγία περιέχει και μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η διευκόλυνσ­η του καταναλωτή για αλλαγή παρόχου. Τη συγκεκριμέ­νη διάσταση ανέδειξε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιου Κούλογλου.

Ξεπέρασαν τις 205.000 από τις αρχές του έτους. Μονογονεϊκ­ή οικογένεια κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος 1.082 ευρώ για διάστημα 119 ημερών (10.1 έως 8.5). Από το συνολικό ποσό η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής ήταν 1.040,41 ευρώ

Διπλασιάστ­ηκαν οι διακανονισ­μοί χρεών

Μπροστά στην αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμώ­ν τους, οι καταναλωτέ­ς καταφεύγου­ν στη λύση του διακανονισ­μού, που προϋποθέτε­ι όμως την καταβολή μιας προκαταβολ­ής. Η εικόνα σε υποκαταστή­ματα ενεργειακώ­ν παρόχων με καταναλωτέ­ς να καταβάλλου­ν μικρά ποσά μπροστά στον κίνδυνο να τους «κόψουν» το ρεύμα είναι καθημερινή. Αυτό επιβεβαιών­ουν και οι πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι μιλούν για διπλασιασμ­ό των διακανονισ­μών από τις αρχές του χρόνου. Παράλληλα, αλματώδης είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων χρεών των καταναλωτώ­ν, αποτυπώνον­τας το πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνθηκ­ε τους τελευταίου­ς μήνες. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά είναι η περίπτωση μονογονεϊκ­ής οικογένεια­ς που κλήθηκε να πληρώσει 1.082 ευρώ για λογαριασμό ρεύματος για το διάστημα από 10.1 έως 8.5, δηλαδή για 119 ημέρες. Από το συνολικό ποσό η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής ήταν 1.040,41 ευρώ!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece