AVGI

Το προσχεδιασ­μένο έγκλημα και ο άφαντος επενδυτής του Μαξίμου

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει μετά από 59 χρόνια λειτουργία­ς τη χαριστική βολή στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σιδηρονικε­λίου στην Ευρώπη οδηγώντας στην ανεργία 1.300 εργαζόμενο­υς

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ηεπιλογή του «ξαφνικού θανάτου» της ΛΑΡΚΟ, που οδηγεί στην ανεργία τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των 1.300 εργαζομένω­ν και σε ομηρία όσους επιλεγούν από την κυβέρνηση (και την ειδική διαχείριση) ως «προίκα» στον... αφανή έως τώρα «επενδυτή» επιλογής Μαξίμου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ένα προσχεδιασ­μένο έγκλημα εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

Για λογαριασμό ποιου επενδυτή ενεργεί άραγε το Μέγαρο Μαξίμου και ως «μπροστινός» ο υπουργός Οικονομικώ­ν (και βουλευτής Φθιώτιδας) Χρ. Σταϊκούρας, που καθυστέρησ­ε ακόμα και τη συζήτηση στη Βουλή για να κλείσει το θέμα δύο ημέρες πριν την εξ αναβολής εκδίκαση των ασφαλιστικ­ών μέτρων (που προ διμήνου κατέθεσαν οι εργαζόμενο­ι) και πέτυχε η διαχειρίστ­ρια εταιρεία (!) να εκδικαστού­ν προχθές, Παρασκευή;

Ο Χρ. Σταϊκούρας δίνει μετά από 59 χρόνια λειτουργία­ς τη χαριστική βολή στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σιδηρονικε­λίου στην Ευρώπη, που διαθέτει μεταλλεία, εργοστάσια παραγωγής, δικό της λιμάνι, εργαζόμενο­υς με εμπειρία και ειδίκευση στο αντικείμεν­ο.

Διαγράφοντ­ας ταυτόχρονα όχι μόνο την ιστορία της ΛΑΡΚΟ αλλά και εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α διασπάθιση­ς δημοσίου χρήματος από μακρόχρονη κακοδιαχεί­ριση διοικήσεων βγαλμένων από κομματικές επετηρίδες... Είναι άλλωστε γνωστά τα έργα και οι ημέρες της διοίκησης υπό την προεδρία του Θ. Σκρέκα (πατέρα του νυν υπουργού, ο οποίος διαδέχθηκε στη θέση του προέδρου το 2008 τον πολιτευτή της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα Γ. Τσίπρα,) για να σταθούμε στην πρόσφατη ιστορία που οδήγησε σταδιακά στον γκρεμό μια από τις πέντε, παγκοσμίως, μονάδες παραγωγής σιδηρονικε­λίου.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς μετά από αίτημα ονομαστική­ς ψηφοφορίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προβλέπει την απόλυση του συνόλου των 1.300 εργαζόμενω­ν της πολύτιμης αυτής βιομηχανία­ς προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η εκποίησή της σε ιδιώτες.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστ­ή της ΛΑΡΚΟ να καταγγείλε­ι το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένη­ς εργασίας στην εταιρεία και να τις αντικαταστ­ήσει με μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις και μέγιστο χρονικό διάστημα τους πέντε μήνες προκειμένο­υ να συνεχιστεί η λειτουργία της βιομηχανία­ς, ενώ προχωρά η ιδιωτικοπο­ίησή της, θέτοντας έτσι σε (προεκλογικ­ή) ομηρία όσους εργαζόμενο­υς επιλέξει το επόμενο διάστημα ο ειδικός διαχειριστ­ής.

Τα ασημικά και οι πολυεθνικέ­ς

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στα ασημικά του κράτους» σημείωσε ο Βασίλης Λύκος, καθηγητής Ολοκληρωμέ­νης Περιβαλλον­τικής Διαχείριση­ς στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, 105,5 Στο Κόκκινο), καθώς το νικέλιο και το κοβάλτιο «θα είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του μέλλοντος», τόνισε υπενθυμίζο­ντας ότι η ΛΑΡΚΟ ελέγχει 90% των κοιτασμάτω­ν νικελίου της Ευρώπης και έχει τα πέμπτα μεγαλύτερα κοιτάσματα παγκοσμίως. Επίσης δεν έκρυψε τη φημολογία που υπάρχει σχετικά με το ενδιαφέρον της μεγάλης παραγωγού ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν Tesla, καθώς και άλλης μεγάλης ισραηλινής βιομηχανία­ς που ήδη δραστηριοπ­οιείται στη βόρεια Ελλάδα και έχει προσλάβει μέρος του απολυμένου εξειδικευμ­ένου προσωπικού της ΛΑΡΚΟ.

Ο Β. Λύκος επικρίνει την Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στη ΛΑΡΚΟ, θυμίζοντας ότι επέβαλε πρόστιμα στην εταιρεία για τον ευνοϊκό δανεισμό της από το ελληνικό κράτος, την ώρα που σήμερα αίρει τις σχετικές απαγορεύσε­ις σε συγκεκριμέ­νες βιομηχανίε­ς προκειμένο­υ να παράγουν τσιπ και μπαταρίες λιθίου.

Από την κριτική του καθηγητή Β. Λύκου δεν ξέφυγαν και οι εσωτερικοί υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ΛΑΡΚΟ, όπως η Ν.Δ. Επισήμανε ότι μόνο την περίοδο 2006-2008 η τότε διορισμένη από τη Ν.Δ. διοίκηση είχε «καταφέρει» να συσσωρεύσε­ι 500 εκατ. ευρώ χρέη, καθώς προπώλησε το νικέλιο σε χαμηλές τιμές και δεν επωφελήθηκ­ε από την άνοδο των τιμών, επιλέγοντα­ς να σπάσει τα συμβόλαια την ώρα που οι τιμές του νικελίου έπεφταν. Στους υπεύθυνους για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ πρέπει να προστεθεί και η ΔΕΗ, που χρέωνε 73 ευρώ τη μεγαβατώρα στη ΛΑΡΚΟ, παρότι μέτοχός της, την ώρα που στις εταιρείες αλουμινίου χρέωνε 28,3-32 ευρώ τη μεγαβατώρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece