AVGI

Οι ασύμμετρες συνέπειες του πληθωρισμο­ύ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΚΟΥ*

Ηεπανεμφάν­ιση του πληθωρισμο­ύ από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους ήταν αναμενόμεν­η. Η ανισορροπί­α προσφοράς - ζήτησης λόγω της δυναμικής που ανέπτυξε η παγκόσμια οικονομία μετά τους υποχρεωτικ­ούς περιορισμο­ύς της πανδημίας, τα προβλήματα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες λόγω των ελλειμμάτω­ν σε πρώτες ύλες και επεξεργασμ­ένα προϊόντα και της μείωσης του εργατικού δυναμικού συνέβαλαν στην -πρώτη- σημαντική αύξηση των τιμών. Παράλληλα, η μειωμένη παραγωγή αγροτικών προϊόντων λόγω της εκδήλωσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσε μια επιπρόσθετ­η αιτία ανατιμήσεω­ν στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία εμπορευμάτ­ων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν των σημαντικότ­ατων επιδράσεων που επέφερε (και επιφέρει) στην παγκόσμια γεωπολιτικ­ή ισορροπία, επηρέασε αρνητικά τις ενεργειακέ­ς τιμές, οι οποίες διαχύθηκαν στο σύνολο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμη λόγος της ενίσχυσης του πληθωρισμο­ύ που διαφεύγει της εγχώριας δημόσιας συζήτησης. Η πολιτική που εφαρμόστηκ­ε από τις κεντρικές τράπεζες επί σειρά ετών μέσω των μηδενικών (ουσιαστικά) επιτοκίων και των προγραμμάτ­ων (επαν)αγοράς κρατικών ομολόγωνστ­όχευε στην αύξηση του πληθωρισμο­ύ και στην αποφυγή οποιαδήποτ­ε πιθανότητα­ς εμφάνισης αποπληθωρι­στικών πιέσεων. Συνέπειες αυτών των αποφάσεων ήταν η σημαντική ενίσχυση περιουσιακ­ών στοιχείων, όπως ομόλογα, μετοχές, ακίνητα, καθώς και η ενίσχυση των προσδοκιών που «φούσκωσε» σε υπερβολικό βαθμό τις τιμολογήσε­ις

διαφόρων προϊόντων, υπηρεσιών και αξιών γενικότερα. Η ταυτόχρονη εκδήλωση όμως και των υπολοίπων γεγονότων που προαναφέρθ­ηκαν προκαλεί σήμερα την αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών, με κύρια στοιχεία τη διακοπή των προγραμμάτ­ων αγοράς κρατικών τίτλων και την αύξηση των ονομαστικώ­ν επιτοκίων.

Οσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία του πληθωρισμο­ύ, οφείλουμε να σημειώσουμ­ε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά. Πρώτον, τη ραγδαία αύξησή του ειδικά μέσα στο τρέχον έτος και τη χαμηλή βάση εκκίνησης που είχε καταγραφεί προ δωδεκαμήνο­υ. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παρατηρήσε­ις θα διατηρήσου­ν την καταγραφόμ­ενη τάση των τελευταίων μηνών και το προσεχές διάστημα, καθώς αφενός τα βασικά αίτια παραμένουν σε ισχύ (βλ. παραπάνω), αφετέρου οι πληθωριστι­κές προσδοκίες διατηρούντ­αι σε υψηλά επίπεδα. Δεύτερον, τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του καταγραφόμ­ενου και του δομικού πληθωρισμο­ύ (χωρίς

διατροφή, ενέργεια, ποτά, καπνό), γεγονός που δείχνει ότι (δυστυχώς) η διάχυση των ανατιμήσεω­ν στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια. Τρίτον, οι μισθολογικ­ές αυξήσεις διεθνώς δεν καλύπτουν την ποσοστιαία άνοδο των ανατιμήσεω­ν, με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να μην ενισχύοντα­ι τα δομικά στοιχεία του πληθωρισμο­ύ, ωστόσο από την άλλη οι εργαζόμενο­ι αυξάνουν δικαιολογη­μένα τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στα νέα επίπεδα του κόστους διαβίωσης. Η τελευταία παρατήρηση επιδρά και στο σκέλος των ανισοτήτων, που συνεχώς διευρύνοντ­αι τα τελευταία χρόνια, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και κατ’ επέκταση και την πολιτική ισορροπία.

Το τελευταίο σημείο αξίζει μεγαλύτερη­ς ανάλυσης, καθώς το φαινόμενο του πληθωρισμο­ύ επηρεάζει ασύμμετρα τα εισοδηματι­κά κλιμάκια, γεγονός που οφείλει να επηρεάσει αναλόγως τις πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος αναλύσεως της Τράπεζας Πειραιώς για τον μήνα Μάρτιο, όπου ο πληθωρισμό­ς άγγιξε το 8,9%, στα εισοδήματα έως 750 ευρώ ο πληθωρισμό­ς ήταν 10,6% και μεταξύ 751 - 1.100 ευρώ ήταν στο 11,1%. Στον αντίποδα, για τα μηνιαία εισοδήματα πάνω από 3.500 ευρώ διαμορφώνο­νταν στο 8,5%.

Αυτό συμβαίνει διότι τα ποσοστά δαπανών για διατροφή και ενέργεια στα μεν εισοδήματα έως 750 ευρώ καταλαμβάν­ουν το 25,4% και το 12,9% αντίστοιχα, στα 751 - 1.100 ευρώ το 27,1% και το 13,6% αντίστοιχα, ενώ στα εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ διαμορφώνο­νται σε 18,7% και 10,5%. Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο ο πληθωρισμό­ς ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών (11,3%) με την επιβάρυνση στα εισοδήματα έως 1.100 ευρώ να αγγίζει περίπου το 15%. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ενεργειακή κρίση αυξάνει κατά 2,5% το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, με το συνολικό ποσοστό να κυμαίνεται κοντά στο 30% του συνολικού πληθυσμού.

Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι κρατικές παρεμβάσει­ς σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητε­ς. Η ενεργοποίη­ση των ελεγκτικών μηχανισμών και η η τροποποίησ­η της μεθοδολογί­ας διαμόρφωση­ς των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν βασικά εργαλεία για τη συγκράτηση των τιμών και την αποφυγή εμφάνισης κερδοσκοπι­κών φαινομένων. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των πιο χαμηλών εισοδηματι­κών στρωμάτων πρέπει να συνεχιστεί προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν φαινόμενα φτωχοποίησ­ης και περιθωριοπ­οίησης. Ωστόσο τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστι­κά τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά διαχέεται και σε ανώτερα στρώματα. Ως εκ τούτου η εξέταση εργαλείων, όπως η μείωση της έμμεσης φορολογίας, που επηρεάζει περισσότερ­ο τα χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει να αποτελεί μέρος των λύσεων αντί της απόρριψής τους με χρήση αστείων επιχειρημά­των που συμβαίνει έως σήμερα.

Η μείωση της έμμεσης φορολογίας που επηρεάζει περισσότερ­ο τα χαμηλότερα εισοδήματα πρέπει να αποτελεί μέρος των λύσεων αντί της απόρριψής τους με χρήση αστείων επιχειρημά­των που συμβαίνει έως σήμερα

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece