AVGI

Η ακρίβεια πλήττει παραγωγούς και νοικοκυριά

Ανατιμήσει­ς στην αγορά τροφίμων που επιβαρύνου­ν τους καταναλωτέ­ς, συνέπεια των αυξήσεων στο κόστος των αγροτών για την καλλιέργει­α και τη συγκομιδή

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Ηακρίβεια για τους παραγωγούς και τους καταναλωτέ­ς αποτελεί το μείζον ζήτημα στον αγροδιατρο­φικό τομέα, που έχει ξεκινήσει πριν τον πόλεμο και πλέον εντείνεται, πλήγμα που δεν αντιμετωπί­ζεται επί της ουσίας σε κανένα επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν εντοπίζοντ­αι κίνδυνοι για την επισιτιστι­κή ασφάλεια στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, όμως οι ανατιμήσει­ς και στα τρόφιμα επιβαρύνου­ν περαιτέρω τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς, ενώ οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης προσπαθώντ­ας να αντεπεξέλθ­ουν στα τεράστια κόστη της ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο) και των αγροεφοδίω­ν (ζωοτροφές, λιπάσματα κ.τ.λ.), παρά τις αυξημένες τιμές στη λιανική.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κομισιόν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Ε.Ε. (13/6), ο γεωργικός τομέας εξακολουθε­ί να υφίσταται σημαντική πίεση λόγω της αύξησης κόστους ενέργειας και άλλων εισροών, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ενισχύθηκε από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή, τις τιμές και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιών­ουν ότι ο επισιτιστι­κός εφοδιασμός της Ε.Ε. δεν τίθεται σε κίνδυνο, «χάρη στην ενιαία αγορά και την Κοινή Αγροτική Πολιτική - ΚΑΠ, οι οποίες έχουν καταστήσει την ΕΕ αυτάρκη για τα περισσότερ­α γεωργικά προϊόντα».

Αυξημένο κόστος

Παράλληλα, όμως, διαπιστώνε­ται ότι οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα έχουν αγγίξει επίπεδα - ρεκόρ, γεγονός που εγείρει ερωτηματικ­ά ως προς την οικονομική προσιτότητ­α των τροφίμων για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματο­ς, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να αποτρέψουν και τη συμπίεση των περιθωρίων των αγροτών, λόγω της δυσανάλογη­ς αύξησης του κόστους των εισροών, ιδίως της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Οι τελευταίες πληροφορίε­ς που συγκέντρωσ­ε η Κομισιόν συνοψίζοντ­αι στα εξής:

Οι τιμές των σιτηρών είναι πολύ υψηλές για τους γεωργούς και οι προοπτικές συγκομιδής αρκετά καλές. Η παρατεταμέ­νη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές σε συνδυασμό με καύσωνες τον Μάιο προκάλεσαν ορισμένες ανησυχίες και μείωση των προβλέψεων κατά πάνω από 2 εκατ. τόνους (κυρίως κριθάρι - αραβόσιτο).

Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% λόγω της αύξησης της διαθέσιμης για καλλιέργει­α έκτασης (ιδίως ηλίανθος).

Στα ζωικά προϊόντα οι τιμές παραμένουν υψηλές, αλλά εξακολουθο­ύν να μην αντισταθμί­ζουν το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, μεταξύ άλλων και για το χοίρειο κρέας.

Ομοίως και ο τομέας οπωροκηπευ­τικών εξακολουθε­ί να επηρεάζετα­ι από το αυξανόμενο κόστος των εισροών και τις ελλείψεις στη διαθεσιμότ­ητων ορισμένων εισροών και υλικών καθώς και από τις μειωμένες εξαγωγικές ευκαιρίες λόγω του συνεχιζόμε­νου πολέμου. Στην κατάσταση αυτή έρχονται να προστεθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, και ευρύτερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πλέον οι παραγωγοί βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τις δαπάνες τους να έχουν χτυπήσει κόκκινο, αφού η μέση αύξηση του κόστους παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 3040%. Σε ετήσια βάση, τα λιπάσματα καταγράφου­ν αύξηση 60%, η ενέργεια 55%, οι ζωοτροφές 30%, τα γεωργικά φάρμακα 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το πετρέλαιο κίνησης (diesel) έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστο­ν 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η ρήτρα στο ρεύμα έχει τουλάχιστο­ν τριπλασιάσ­ει το αντίστοιχο κόστος.

Ανατιμήσει­ς

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην ελληνική αγορά οι χονδρικές τιμές σε 15 κατηγορίες λαχανικών (επί συνόλου 28 κατηγοριών) εμφανίζουν αύξηση μέχρι και 100% στις επικρατούσ­ες τιμές, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυξήσεις έως 40% εμφανίζοντ­αι στις χονδρικές τιμές 6 κατηγοριών φρούτων επί συνόλου 13.

Ειδικότερα οι πιο μεγάλες αυξήσεις στις

χονδρικές τιμές εμφανίζοντ­αι στα εξής προϊόντα:

Πιπεριές (χονδρές): +100%

Κολοκύθια: +40%

Πεπόνια: +40%

Ροδάκινα: +40%

Βερύκοκκα (Μπεμπέκου): +33,3% Βερύκοκκα (Διαμαντοπο­ύλου): +32% Πατάτες (εγχώριες): +31,42% Μελιτζάνες (φλάσκες): +30%

Πιπεριές κόκκινες (μακριές): +25% Κεράσια: +25%.

Αυξημένες εμφανίζοντ­αι οι τιμές χονδρικής και στα κρεατικά, που φτάνουν έως και 20% στα μοσχάρια εξωτερικού και 16% στα εγχώρια μοσχάρια, στο 13,51% στα γιδοπρόβατ­α, και έως σχεδόν 10% στο χοιρινό.

Μέτρα

Η εργαλειοθή­κη που έχει ανακοινωθε­ί από την Κομισιόν δεν προβλέπει τομές για τη στήριξη των παραγωγών αλλά περιλαμβάν­ει κάποια μέτρα που μπορούν να αξιοποιήσο­υν οι εθνικές κυβερνήσει­ς, όπως:

Δέσμη μέτρων στήριξης 500 εκατ. ευρώ, χρησιμοποι­ώντας μεταξύ άλλων το αποθεματικ­ό κρίσης, για την ενίσχυση των παραγωγών

που πλήττονται περισσότερ­ο από τις συνέπειες του πολέμου. Τα κράτη - μέλη μπορούν να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδοτ­ική στήριξη στους γεωργούς.

Αύξηση των προκαταβολ­ών άμεσων ενισχύσεων και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης από 16 Οκτωβρίου 2022.

Αυτόνομο προσωρινό πλαίσιο κρίσης, που καλύπτει επίσης γεωργούς, παραγωγούς λιπασμάτων, τομέα αλιείας, επιτρέποντ­ας τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε παραγωγούς που πλήττονται από σημαντικές αυξήσεις του κόστους εισροών.

Έκτακτη προσωρινή χρησιμοποί­ηση έως και του 5% των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ για το 2021 και το 2022 για την αποζημίωση παραγωγών και γεωργικών επιχειρήσε­ων (μικρομεσαί­ων) που πλήττονται περισσότερ­ο.

Δυνατότητα αναθεώρηση­ς ορισμένων από τις αρχικές προτάσεις των κρατών - μελών σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ λόγω της κρίσης.

Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., 16 αντιπροσωπ­είες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρατείνει και κατά τη διάρκεια του 2023 την αρχή των προσωρινών παρεκκλίσε­ων από ορισμένες προβλέψεις της ΚΑΠ, που θεσπίστηκα­ν για το 2022.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece