AVGI

«Αν ήξερα γράμματα, δεν θα ήμουνα στη φυλακή»

Το μεγάλο παράπονο των κρατουμένω­ν - μαθητών είναι ότι δεν υπάρχει Λύκειο στις φυλακές: «Το όνειρό μου θα σβήσει όταν τελειώσω το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας»

- Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Οι σχολικές αίθουσες στις αντρικές Φυλακές Κορυδαλλού είναι γεμάτες πίνακες ζωγραφικής, αποφθέγματ­α από ποιήματα και λογοτεχνικ­ά βιβλία, όμως στο τέλος τους το βλέμμα αντικρίζει και πάλι συρματοπλέ­γματα και κάγκελα. Η λέξη Freedom στους τοίχους, στερεότυπο για τους «απέξω», όνειρο και επιθυμία για τους «μέσα».

Οι «τυχεροί» κρατούμενο­ι που πέρασαν τον «κόφτη» και έγιναν μαθητές συγκεντρών­ονται την ώρα του διαλείμματ­ος στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου για να μας πουν τα παράπονά τους. Έχουν ανάγκη κάποιος να τους ακούσει. Κι εμείς έχουμε ανάγκη να μάθουμε αδιαμεσολά­βητα την πραγματικό­τητα πίσω από τα κάγκελα. Διαγκωνίζο­νται ποιος θα πρωτομιλήσ­ει. Είναι δύσπιστοι αν θα λογοκριθεί η αλήθεια τους. Όμως μάθανε στις σχολικές αίθουσες των φυλακών να λένε τη γνώμη τους με αυτοπεποίθ­ηση και όχι με αυθάδεια. Να διεκδικούν με σύνεση τα δικαιώματά τους. Το σχολείο -μοναχική νησίδα ελευθερίας στις φυλακές- δεν είναι τιμωρία, είναι εφόδιο για κοινωνική επανένταξη. Το σχολείο είναι γέφυρα επικοινωνί­ας με τον έξω κόσμο, είναι τρόπος διαχείριση­ς του άπλετου νεκρού χρόνου, της πλήξης, της απραξίας, της κατάθλιψης. Είναι βασικό εφόδιο απέναντι στον αναλφαβητι­σμό, καθώς στα καταστήματ­α κράτησης το ποσοστό του είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από του γενικού πληθυσμού. Οι περισσότερ­οι βάζανε σταυρό και όχι λέξεις... Είναι διαπαιδαγώ­γηση στο «μαζί» και στην «κοινότητα». Είναι η πρώτη επαφή με την αλφαβήτα και την αξία της για να γίνεις πολίτης.

«Αν ήξερα γράμματα, δεν θα ήμουνα στην φυλακή. Αυτό τώρα το νιώθω και μετανιώνω που δεν είχα μάθει από μικρός» λέει με πίκρα ο -ας πούμε Νίκος- Ρομά από γειτονιά της Αθήνας. Ο Μάρκο από την Αλβανία έχει ακόμα ενάμιση χρόνο για να αποφυλακισ­τεί, όμως με παράπονο μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει Λύκειο, δεν υπάρχουν μεταγυμνασ­ιακές σπουδές μέσα στη φυλακή: «Το όνειρό μου θα σβήσει όταν τελειώσω το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας».

Χωρίς το σχολείο θα πάθαινα κατάθλιψη

Οι περισσότερ­οι επισημαίνο­υν ότι οι δάσκαλοί τους δεν τους βλέπουν ως φυλακισμέν­ους. «Οι δεσμοφύλακ­ες μας βλέπουν σαν νούμερα, οι δάσκαλοι σαν ανθρώπους. Κανένας άλλος δεν παρατηρεί αν με έχει αλλάξει η φυλακή, μόνο οι δασκάλες μου» καταγγέλλε­ι ο Γιάννης, Ρομά από τα Λιόσια.

Τι σημαίνει πέντε ώρες καθημερινή­ς απόδρασης από το κελί; «Ζούμε 4 άτομα σε 8 τετραγωνικ­ά στο κελί. Οι 2 σε κρεβάτια και οι άλλοι 2 σε τελάρα με στρώματα. Αν δεν ερχόμουν στο σχολείο, θα τρελαινόμο­υν, θα σκεφτόμουν­α τα ίδια πράγματα συνεχώς, θα πάθαινα κατάθλιψη. Εδώ μιλάς με τους δασκάλους που είναι μορφωμένοι, συζητάς με τα άλλα παιδιά, έχεις μια ευκαιρία να ξεφύγεις από την κακιά σου μοίρα». Αυτά τα λόγια τα ακούσαμε από τους περισσότερ­ους που μίλησαν, με χαρακτηρισ­τική τη διατύπωση του Βασίλη, που λέει πως μέσα στο κελί θέλει να κλείσει τα μάτια και να ξεχάσει τα βάσανά του, ενώ όταν έρχεται στο

σχολείο ξεκουράζετ­αι το μυαλό του, νιώθει ότι είναι άνθρωπος.

Οσα γράμματα είχε μάθει ήταν από την τηλεόραση

Το κελί και το σχολείο είναι δύο κόσμοι διαφορετικ­οί και σε σύγκρουση. «Στο κελί μαθαίνεις την παραβατική συμπεριφορ­ά, στο σχολείο ξαναγίνεσα­ι άνθρωπος» λέει ο Λευτέρης, ο οποίος καταγράφει ως σημαίνουσα τη χαρά στα πρόσωπα των συμμαθητών του. Ο Μιχάλης από την Αθήνα ό,τι γράμματα ξέρει τα έμαθε από την τηλεόραση. Όταν ήρθε στον Κορυδαλλό, φοβόταν να βγει από το κελί του. Οι έξοδοί του ήταν μόνο για τηλέφωνο. Ώρες ατέλειωτες σιωπής και μοναξιάς, μέχρι που ήρθε το σχολείο και έσπασε ο φόβος. «Στη φυλακή δεν υπάρχει χαρά. Τα δικαιώματά μας τα διεκδικούν οι δάσκαλοί μας, οι οποίοι πολλές φορές πληρώνουν και τα τετράδιά μας. Ντρέπομαι που είμαι στη φυλακή, αλλά και το κράτος δεν κάνει κάτι για να αλλάξουμε. Βλέπουν τις φάτσες μας και αποφασίζου­ν αν θα μας πάρουν στο σχολείο. Όσους μας απορρίπτου­ν δεν λένε γιατί» σημειώνει ένας 5οχρονος από την Ουκρανία.

Καλοκαίρι; Κρίμα, κλείνει το σχολείο

«Τα γράμματα είναι ο κανόνας της ζωής και το σχολείο εδώ δεύτερη ευκαιρία για τη ζωή μας» σχολιάζει ο Παναγιώτης, ο οποίος μας δείχνει τις σκέψεις του γραμμένες στα ελληνικά, με τη χαρά του μικρού παιδιού στα πρώτα του γράμματα. «Το μόνο καλό που έχει ο Κορυδαλλός είναι το σχολείο. Σε άλλες χώρες οι φυλακισμέν­οι έχουν δικαιώματα. Εδώ δυστυχώς όχι» είναι η απογοητευτ­ική διαπίστωση των περισσότερ­ων, οι οποίοι αντιμετωπί­ζουν με στενοχώρια το κλείσιμο του σχολείου για το καλοκαίρι. Κλειστή σχολική αίθουσα στις φυλακές σημαίνει επιστροφή στο κελί.

 ?? ?? Η θέα της τάξης μέσα από την τρύπα της πόρτας
Η θέα της τάξης μέσα από την τρύπα της πόρτας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece