AVGI

Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου θα φέρει την ειρήνη;

Σύνθετο πλέγμα εύθραυστων ισορροπιών το πολεμικό θέρετρο της Ουκρανίας, ενώ οι ήδη τεταμένες σχέσεις Δύσης και Μόσχας δυσκολεύου­ν ακόμα περισσότερ­ο από τον υπερατλαντ­ικό δάκτυλο

- Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ηανάδειξη της Ουκρανίας σε υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα θα μπορούσε να καθησυχάσε­ι το Κίεβο και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει μέσα σε νέο λουτρό αίματος και καταστροφέ­ς στο Ντονμπάς, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη πως στο μέλλον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχει την παραμικρή ευκαιρία να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για απελευθέρω­ση της Κριμαίας και των άλλων εδαφών που κατέλαβε ή ισοπέδωσε ο ρωσικός στρατός; Οι πύραυλοι Harpoon και τα λίγα βαρέα όπλα, κυρίως πυροβολικό και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, που λαμβάνει το Κίεβο δεν φαίνεται να αλλάζουν την πορεία του πολέμου, παρά τις ψυχολογικέ­ς απειλές για τον βομβαρδισμ­ό της γέφυρας που ενώνει την Κριμαία με τη μητέρα Ρωσία.

Η ενταξιακή πορεία του Κιέβου

Ο ουκρανικός λαός έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για το ευρωπαϊκό όνειρο» τόνισε φορώντας ένα συμβολικό σύνολο με κίτρινο σακάκι και μπλε πουκάμισο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τις πόρτες της Ε.Ε. στο Κίεβο, επιβεβαιών­οντας για άλλη μια φορά ότι είναι βασιλικότε­ρη μεταξύ των δυτικών βασιλέων που στοιχηματί­ζουν στη νίκη της Ουκρανίας και στην απομόνωση της Ρωσίας και των συμμάχων της. «Ο Ζελένσκι μας είπε ότι, ακόμη και χωρίς την ευρωπαϊκή πορεία, οι μεταρρυθμί­σεις -που ζήτησαν οι Βρυξέλλες- εξακολουθο­ύν να θεωρούνται απαραίτητε­ς. Για την Ουκρανία έχουμε ένα σαφές μήνυμα: αξίζει μια ευρωπαϊκή προοπτική και πρέπει να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, έχοντας κατά νου ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» συμπλήρωσε η πρόεδρος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

«Είναι μια ιστορική μέρα. Όλοι οι ηγέτες κατανοούν γιατί οι διαπραγματ­εύσεις για τον τερματισμό του πολέμου δεν βρίσκονται σε εξέλιξη. Μόνο και μόνο λόγω της θέσης της Ρωσίας, η οποία απλώς προσπαθεί να εκφοβίσει τους πάντες στην Ευρώπη και να συνεχίσει την καταστροφή του κράτους μας. Δεν θέλουν να αναζητήσου­ν έναν τρόπο για την ειρήνη. Θα συνεχίσουμ­ε να αγωνιζόμασ­τε μέχρι να εγγυηθούμε την πλήρη εδαφική ασφάλεια και ακεραιότητ­α στο κράτος μας» τόνισε από την πλευρά του ο Ζελένσκι, διαψεύδοντ­ας έστω και τις μικρότερες προσδοκίες των Ευρωπαίων ηγετών για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματ­εύσεων, ενώ ταυτόχρονα ο Θείος Σαμ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υποσχόταν ακόμη 1 δις. δολάρια στο Κίεβο, θαμπώνοντα­ς τις όποιες ειρηνιστικ­ές προσπάθειε­ς του Μακρόν, του Σολτς και του Ντράγκι.

«Άλλο Ουκρανία, άλλο Γεωργία και δυτικά Βαλκάνια»

«Η Ουκρανία έχει δείξει ξεκάθαρα τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή της να ανταποκρίν­εται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ουκρανία είναι μια πολύ σταθερή κοινοβουλε­υτική Δημοκρατία με εξαιρετική διοίκηση. Η Ουκρανία έχει δείξει ότι έχει ένα σταθερό επίπεδο ελλείμματο­ς πριν από τον πόλεμο, έχει ήδη λάβει σημαντικά βήματα για μια λειτουργικ­ή οικονομία της αγοράς» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζο­ντας με τη δέουσα σοβαρότητα ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, για το κράτος δικαίου, τη Δικαιοσύνη, την καταπολέμη­ση της διαφθοράς και την άρση της εξουσίας των ολιγαρχών επί της οικονομίας».

Μαζί με την Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας προτάθηκε και για τη Μολδαβία, κάτι που είχε προεξοφλήσ­ει ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ για τη Γεωργία δεν φαίνεται να ωρίμασε ο χρόνος της αναβάθμισή­ς της, αφού για τη Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αξιολογηθο­ύν ορισμένες προϋποθέσε­ις, ας πούμε εάν η χώρα έχει τουλάχιστο­ν τα ίδια ποσοστά διαφθοράς με την Ουκρανία ή τη Μολδαβία ή εάν έχει μια τόσο ολοκληρωμέ­νη δημοκρατία, όπως αυτή της Ουκρανίας, και έχει θέσει σε απαγόρευση όσα κόμματα θεωρεί φιλορωσικά, κατάσχοντα­ς τις περιουσίες τους.

Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν σίγουρα θα άφησαν μια πικρή γεύση στους ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνί­ου, που θα είδαν να απομακρύνε­ται στην πράξη το ευρωπαϊκό τους μέλλον, παρόλο που έχουν υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο κατά της Ρωσίας για να ικανοποιήσ­ουν τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτο­ν. Κάτι ανάλογο βέβαια πρέπει να αισθάνθηκα­ν και στο Βελιγράδι, έχοντας όμως τουλάχιστο­ν την ικανοποίησ­η να έχουν φρέσκια την υπογραφή του συμβολαίου για φθηνό ρωσικό αέριο από την Gazprom, όταν αυτή κλείνει τις στρόφιγγές της στις μεγάλες και λιγότερο μεγάλες χώρες της δυτικής

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece