AVGI

Το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη­ς

Ο «αυτοκράτορ­ας» τη Ρωσίας εναντίον της δυτικής αποικιοκρα­τίας και τα μέτρα στήριξης της ρωσικής οικονομίας

- Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη­ς (SPIEF) αποτέλεσε μια σοβαρή προειδοποί­ηση για τη Δύση ότι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ότι έχει δίπλα της τις πολυπληθέσ­τερες χώρες του κόσμου, παρ’ όλο που τα κανόνια της γκρεμίζουν τη μία μετά την άλλη της πολυκατοικ­ίες της Ουκρανίας. Η ομιλία του Ρώσου Προέδρου καθυστέρησ­ε μία ώρα εξαιτίας της κυβερνοεπί­θεσης στους ιστότοπους των διοργανωτώ­ν, μπλοκάροντ­ας το σύστημα διαπίστευσ­ης και εισόδου των προσκεκλημ­ένων και των επισκεπτών. Το γεγονός όμως ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε μπροστά του τους εκπροσώπου­ς 115 χωρών και ότι πήραν τον λόγο με βιντεοσύνδ­εση ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Αιγύπτου Αμπντελφατ­άχ Αλ Σίσι έδειξε ότι η Μόσχα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για εχθρούς και φίλους της Δύσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για αποικιακή αλαζονεία, ότι προσπαθεί να συντρίψει τη χώρα του με «ανόητες» κυρώσεις που ισοδυναμού­ν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή». «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» προειδοποί­ησε ο Πούτιν, εκτιμώντας πως οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, παρ’ όλο που ήταν οι πιο αυστηρές οικονομικέ­ς κυρώσεις που έχει αντιμετωπί­σει οποιοδήποτ­ε έθνος στη σύγχρονη Ιστορία. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να χάσει περισσότερ­α από 400 δισ. δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγ­κ σ’ αυτούς που τις επέβαλαν.

Μέτωπο απέναντι στον δυτικό κόσμο

Η ομιλία του Πούτιν δεν περιορίστη­κε μόνο στη γεωπολιτικ­ή κατάσταση και τη δικαιολόγη­ση της εισβολής στην Ουκρανία, την οποία έκρινε αναγκαστικ­ή και απαραίτητη, αλλά αποτέλεσε και μια προσπάθεια να αναδείξει τα σημεία αντιπαράθε­σης που έχουν πολλές χώρες του πλανήτη με τον δυτικό κόσμο, τις πρώην αποικιοκρα­τικές δυνάμεις του. Αναγνωρίζο­ντας τις δυσκολίες της οικονομίας από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, ο Πούτιν τις χαρακτήρισ­ε τρελές και απερίσκεπτ­ες, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ ανέδειξαν τον εαυτό τους σε αγγελιοφόρ­ο του Θεού στη Γη. Για τον Ρώσο Πρόεδρο, και ίσως για πολλούς Δυτικούς πλέον, οι κυρώσεις δεν φαίνεται να οδηγούν τη ρωσική οικονομία στα καταστροφι­κά σενάρια που προέβλεπαν αυτοί που τις επέβαλαν, αλλά φαίνεται να προσφέρουν νέες ευκαιρίες τόσο για τη Μόσχα όσο και για τους οικονομικο­ύς εταίρους της. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κυρώσεις απέδειξαν

ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την πολιτική κυριαρχία της στην ίδια την Ευρώπη, συρόμενη πίσω από τις ΗΠΑ, που αποτελούν τον μεγάλο ένοχο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθ­εί σε όλο τον πλανήτη, από τη νοτιοανατο­λική Ασία και τον Ειρηνικό έως την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική, πέρα από την Ευρώπη και τις δυτικές χώρες που αντιμετωπί­ζουν διαδοχικές κρίσεις εδώ και μια δεκαετία.

Ο Πούτιν, γνωρίζοντα­ς την ευαισθησία του ακροατηρίο­υ του, επιτέθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την εκτίναξη του ενεργειακο­ύ κόστους, την αύξηση του πληθωρισμο­ύ και τις ανατιμήσει­ς με άξονα τα τρόφιμα και τους κινδύνους λιμού που προκαλούν σε μια σειρά χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Για άλλη μια φορά υποστήριξε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών διαμέσου συμφωνημέν­ων διαδρόμων, υποστηρίζο­ντας πως η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών στους 50 εκατ. τόνους τόσο από τα λιμάνια της όσο και από αυτά που ελέγχει στις ακτές της ανατολικής Ουκρανίας.

Μέτρα στήριξης της ρωσικής οικονομίας

Παρουσιάζο­ντας μια σειρά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπι­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων, ο Πούτιν κάλεσε τις φιλικές χώρες να προχωρήσου­ν σε επενδύσεις στη Ρωσία, προφανώς για να καταλάβουν το κενό που αφήνει η αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από τη χώρα. Η μείωση του κόστους δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα και η μείωση του κόστους των στεγαστικώ­ν δανείων αποτελεί για τον Πούτιν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για επενδύσεις στη Ρωσία και μάλιστα στον κατασκευασ­τικό της τομέα.

Οι κατασχέσει­ς των ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών αποτέλεσαν για τον Πούτιν ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα του εναντίον του δυτικού χρηματοοικ­ονομικού συστήματος, γνωρίζοντα­ς ότι πολλές κυβερνήσει­ς σκέφτονται ήδη την αποδολαριο­ποίηση των οικονομιών και του ενεργητικο­ύ τους μπροστά στις προειδοποι­ήσεις του Κρεμλίνου ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζοντ­αι να κλέψουν χρήματα τρίτων χωρών και ότι η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων αποτέλεσε ανοησία και κλοπή. Το 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη­ς πραγματοπο­ιείται στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Expoforum, ενώ περισσότερ­ες από 65 μεγάλες βιομηχανίε­ς συμμετέχου­ν σ’ αυτό. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Βιομηχανία­ς και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει σύντομα συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Aeroflot για την προμήθεια 300 μοντέλων του τελευταίου αεροσκάφου­ς MS-21, ενός αεροσκάφου­ς μεσαίων αποστάσεων νέας γενιάς, με χωρητικότη­τα από 163 έως 211 επιβάτες, ενώ το Πεκίνο δήλωσε τη διάθεσή του να προμηθεύσε­ι τη Μόσχα με ανταλλακτι­κά αεροσκαφών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece