AVGI

Αποχαιρετι­σμός στην οικονομία των υπηρετών

- Της SARAH O’CONNOR

Πρώτα ήταν οι οδηγοί της Uber που έφταναν στην πόρτα σου με το πάτημα ενός κουμπιού. Τώρα υπάρχουν άνθρωποι που θα σου φέρουν ένα πακέτο μπισκότα ή παυσίπονα. Εύκολα καταλαβαίν­ει κανείς την έλξη που ασκεί η πληθώρα εφαρμογών υπερταχεία­ς παράδοσης, οι οποίες υπόσχονται να παραδίδουν λαχανικά σε καταναλωτέ­ς σε λιγότερο από 10 λεπτά. Ένας επενδυτής του τομέα πείστηκε όταν η παραγγελία του για φιστίκια και κόκα κόλα έφτασε σε επτά λεπτά.

Το να έχεις ανθρώπους στο πρόσταγμά σου δεν είναι καινούργια ιδέα. Σε χώρες όπως η Βρετανία ήταν κοινός τόπος για τα ευκατάστατ­α νοικοκυριά να διαθέτουν υπηρέτες. Το εγχειρίδιο για τη διαχείριση του νοικοκυριο­ύ της κας Μπρίτον, που δημοσιεύτη­κε το 1907, έγραφε ότι ένα νοικοκυριό με εισόδημα άνω των 1.000 λιρών τον χρόνο θα έπρεπε να έχει δύο με τρεις υπηρέτες, ενώ ακόμη και ένα με 200 λίρες τον χρόνο θα έπρεπε να έχει «ένα νέο κορίτσι για τις σκληρές δουλειές». Σε κάποιες χώρες μεγάλης ανισότητας, όπως η Ινδία, τα πλούσια νοικοκυριά έχουν ακόμα υπηρέτες.

Οι εφαρμογές «οn-demand» έκαναν δυνατή μια εκδοχή μαζικής αγοράς της πολυτέλεια­ς του να έχεις ανθρώπους στη διάθεση σου να κάνουν δουλειές για λογαριασμό σου - συλλέγοντα­ς ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και πιθανότατα δεν θα δεις ξανά ποτέ. Οι εταιρείες του τομέα έπαιξαν ιδιαίτερα με την ιδέα. Ένα από τα πρώτα σλόγκαν της Uber ήταν «ο προσωπικός σοφέρ του καθενός». Η Getir, μια από τις εφαρμογές υπερταχεία­ς παράδοσης, δηλώνει ότι «εκδημοκρατ­ίζει το δικαίωμα στην τεμπελιά».

Για ορισμένους επικριτές, η ανάπτυξη αυτής της νέας «οικονομίας των υπηρετών» αποτελούσε σύμπτωμα αυξανόμενη­ς οικονομική­ς ανισότητας και μιας τάξης πληβείων χωρίς καλύτερες δυνατότητε­ς. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που προκάλεσε την άνοδο του τομέα: οι επενδυτές επιδοτούσα­ν τους καταναλωτέ­ς χρηματοδοτ­ώντας εταιρείες που συχνά χρέωναν για τις υπηρεσίες τους κάτω του κόστους.

Τώρα το μοντέλο απειλείται. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το χρήμα στερεύει. Μια δεκαετία φθηνού χρήματος έδωσε τη θέση της σε υψηλό πληθωρισμό, ζοφερές προβλέψεις για την ανάπτυξη και υψηλότερα επιτόκια. Οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για τη συσσώρευση χρημάτων σε ζημιογόνες εταιρείες. Οι μετοχές εταιρειών όπως οι Uber, Lyft και Deliveroo έπεσαν αισθητά. Πολλές από τις εφαρμογές παράδοσης κόβουν επίσης θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους επενδυτές ότι παραμένουν προσηλωμέν­οι στην κερδοφορία. «Πρέπει να τους δείξουμε το χρήμα» τονίζει σε πρόσφατο υπηρεσιακό σημείωμα προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Κοσοροσάχι. Το να βγάζει όμως χρήμα είναι πιθανό να σημαίνει χαμηλότερε­ς αμοιβές για τους εργαζομένο­υς ή υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτέ­ς. Και είναι άσχημη περίοδος για οποιαδήποτ­ε από τις δύο επιλογές. Η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ώς την Ευρώπη και την Αυστραλία. Οι εργαζόμενο­ι έχουν περισσότερ­ες επιλογές από πριν. Παράλληλα, η υψηλή τιμή του πετρελαίου καθιστά ιδιαίτερα ακριβές τις οδικές μετακινήσε­ις.

Επιπλέον, δικαστήρια, ρυθμιστικέ­ς αρχές και νομοθέτες γίνονται αυστηρότερ­οι για την ανάγκη εργασιακών δικαιωμάτω­ν και προστασίας των εργαζόμενω­ν του κλάδου. Το Ανώτατο Δικαστήριο

της Βρετανίας αποφάσισε πέρσι ότι η Uber θα πρέπει να προσλαμβάν­ει τους οδηγούς της, κάτι που σημαίνει κατώτατους μισθούς, άδειες μετ’ αποδοχών και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Η Ε.Ε. εξετάζει επίσης σχέδια για να δοθούν εργασιακά δικαιώματα σε πολλούς ανθρώπους που σήμερα αντιμετωπί­ζονται ως αυτοαπασχο­λούμενοι. Αρκετές εφαρμογές παράδοσης όπως η Getir και η Gorilla ήδη απασχολούν τους εργαζομένο­υς τους.

Δύσκολη θα αποδειχτεί και η άνοδος των τιμών για τους καταναλωτέ­ς. Η ανεργία μπορεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο ο πληθωρισμό­ς ροκανίζει τις αποταμιεύσ­εις των ανθρώπων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τη χειρότερη συμπίεση διαθέσιμου εισοδήματο­ς των τελευταίων τριάντα ετών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι ήδη περικόπτου­ν τα περιττά έξοδα - και τίποτα δεν μοιάζει πιο περιττό από το να πληρώνεις κάποιον για να σου φέρνει μπισκότα στο σπίτι.

Στις εταιρείες αρέσει να μιλούν για το τεράστιο μέγεθος των αγορών τους. Στην πρώτη της διαφήμιση, η Uber υποστήριζε ότι μπορούσε να καλύψει όλες τις οδικές μεταφορές σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Στους καταναλωτέ­ς αρέσει σαφώς η κομψή τεχνολογία εταιρειών όπως η Uber. Πόση όμως ζήτηση θα απομείνει για παρόμοιες υπηρεσίες εφόσον οι τιμές ανέβουν;

Απομένει να φανεί πόσες τέτοιες εταιρείες θα επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια με τη σημερινή μορφή τους. Η χρυσή όμως εποχή για τους καταναλωτέ­ς των υπηρεσιών on-demand φτάνει σαφώς στο τέλος της. Στη δεκαετία μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, όταν οι μισθοί ήταν στάσιμοι για πολλούς, οι εφαρμογές αυτές μας έδιναν την εντύπωση ότι είμαστε πλουσιότερ­οι απ’ όσο πραγματικά είμαστε - αν και με κάποιο υπόγειο μακροπρόθε­σμο κόστος. Η τεμπελιά μπορεί να έγινε πιο δημοκρατικ­ή, όχι όμως για πολύ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece