AVGI

Ολα καλά για τον πρόεδρο Ζούλα

Δύο ξεχωριστοί κόσμοι για την ΕΡΤ, με τον πρόεδρό της να τα βλέπει όλα ρόδινα ή και ενίοτε... θολά και την αντιπολίτε­υση να είναι αποκλεισμέ­νη

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Να ανατρέψει κάθε ιδέα που έχουμε σχηματίσει για την ΕΡΤ ως τηλεθεατές και να παρουσιάσε­ι μια εντελώς εξωραϊσμέν­η εικόνα επιχείρησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίν­ος Ζούλας την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Καλεσμένος μαζί με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Γιώργο Γαμπρίτσο προκειμένο­υ να παρουσιάσο­υν τις ετήσιες εκθέσεις Διαφάνειας για τα έτη 2019 και 2020, ο πρόεδρος της ΕΡΤ παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής μια εικόνα για τη δημόσια τηλεόραση η οποία, αν μη τι άλλο, προσκρούει στην καθημερινή επαναλαμβα­νόμενη εμπειρία καθενός από την εικόνα που βλέπει με τα μάτια του.

Μονοδιάστα­τη ενημέρωση

Το έλλειμμα πολυφωνίας είναι κάτι που έχει διαπιστώσε­ι το ΕΣΡ επανειλημμ­ένα και αναφέρθηκε από πολλούς βουλευτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ΕΡΤ προσφέρει το 72% του τηλεοπτικο­ύ της χρόνου στα δελτία ειδήσεων στις δραστηριότ­ητες στελεχών της Νέας Δημοκρατία­ς και της κυβέρνησης. Στα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση αντιστοιχε­ί το υπόλοιπο 28%.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι όλοι οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων μίλησαν για την εξαφάνισή

τους από την ΕΡΤ, χωρίς πάντως να λάβουν και κάποια απάντηση. «Μας έχετε ξεχάσει, δεν υπάρχουμε καθόλου» είπε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25. «Έχετε ξεχάσει ότι υπάρχει Ελληνική Λύση» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης μίλησε για «πολιτική μονοφωνία αντιλαϊκών πολιτικών» και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει υποβάλει αίτημα εδώ και καιρό να διαπιστευθ­εί δημοσιογρά­φος της ΕΡΤ στο κόμμα, χωρίς όμως ανταπόκρισ­η.

Η Αναστασία Γκαρά, αναπληρώτρ­ια τομεάρχης Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε παρατηρήσε­ι: «Πλέον το μιντιακό τοπίο παίρνει εξ ολοκλήρου άλλα χαρακτηρισ­τικά: Η Ν.Δ. δεν απολαμβάνε­ι απλώς μια μεγαλύτερη προβολή ως πρώτο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστι­κή προβολή, σαν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα: συντριπτικ­ή μονομέρεια, σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότ­ητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους».

Η επιτελική πραγματικό­τητα

Άλλη πραγματικό­τητα βλέπει όμως ο πρόεδρος της ΕΡΤ. Δήλωσε «ευτυχής» αναφερόμεν­ος στα αποτελέσμα­τα τριών ερευνών σύμφωνα με τις οποίες η ΕΡΤ «αναδεικνύε­ται από τους πολίτες όχι μόνο ως το σοβαρότερο ελληνικό μέσο ενημέρωσης, αλλά και το πλέον αξιόπιστο και αντικειμεν­ικό». Ο πρόεδρος απέφυγε να δώσεις εξηγήσεις και για τις καταγγελίε­ς που ακούγονται εδώ και χρόνια για

παρεμβάσει­ς λογοκριτικ­ού τύπου στο έργο των δημοσιογρά­φων.

Για τον ανταποκριτ­ή-μαϊμού δήθεν από τη Μόσχα, ο Κ. Ζούλας δεν βλέπει κανένα πρόβλημα: «Είπε σε κάτι ψέματα ο κύριος Πατσούκας στον αέρα; Διαστρέβλω­σε κάποιο γεγονός; Γιατί αυτό συνιστά παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογί­ας. Ο κύριος Πατσούκας για αντικειμεν­ικούς λόγους, τους οποίους η ΕΡΤ είχε εξηγήσει επαρκώς, δεν μπορούσε να βρίσκεται στη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ. Ότι ένας «ρεπόρτερ» βαφτίστηκε από την ΕΡΤ «ανταποκριτ­ής» δεν ήταν πρόβλημα; Ότι αναφέροντα­ν σε αυτόν σαν να βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ήταν πρόβλημα; Η εξαπάτηση του κοινού δεν ήταν πρόβλημα, φαίνεται, διότι σύμφωνα με τον Κ. Ζούλα, «δεν μετέδωσε καμία εσφαλμένη πληροφορία».

Για τους μισθούς στην ΕΡΤ ο πρόεδρος σκοπίμως μπέρδεψε τα γένια με τα χτένια. Η Αν. Γκαρά τόνισε ότι προτεραιότ­ητα για τη διοίκηση είναι οι απολαβές της και τα μπόνους στα γαλάζια στελέχη της ΕΡΤ, την ίδια ώρα που η νέα συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενο­υς καθυστερεί εδώ και χρόνια. Οι μισθοί του προέδρου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου μπορούν να φτάσουν αυτόν του προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς έχουν φροντίσει να περάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Εργασιακός μεσαίωνας

Μολονότι για την καθυστέρησ­η της υπογραφής συλλογικής σύμβασης την ευθύνη έχει η διοίκηση της ΕΡΤ, απαντώντας για τα golden boys, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στους πολύ χαμηλούς μισθούς των εργαζομένω­ν της δημόσιας τηλεόρασης. Θολώνοντας τα νερά μεταξύ υψηλόβαθμω­ν στελεχών με υψηλές συμβάσεις και απλών εργαζομένω­ν, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι: «Η κεντρική παρουσιάστ­ρια ειδήσεων της ΕΡΤ σήμερα αμείβεται με λιγότερο από 1.300 ευρώ τον μήνα και μάλιστα επί 12 και όχι επί 14. Ο καθαρός μισθός ενός διευθυντή της ΕΡΤ δεν υπερβαίνει τα 1.500 με 1.600 ευρώ τον μήνα, κι αυτός επί 12. Ο μισθός του υπεύθυνου του ERTFLIX, για το οποίο τόσα σας είπα πριν, δεν υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ τον μήνα και οι μισθοί του προσωπικού παραμένουν καθηλωμένο­ι στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίο­υ». Ο πρόεδρος, σαν όλα αυτά ένα είναι… φυσικό φαινόμενο, ευχήθηκε να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η γήρανση του προσωπικού της ΕΡΤ είναι σίγουρα… φυσικό φαινόμενο, όμως το γεγονός ότι δεν ανανεώνετα­ι είναι… πολιτικό φαινόμενο. Είναι επιλογή της διοίκησης η ΕΡΤ να δουλεύει με έκτακτο προσωπικό, ακόμα και για ειδικότητε­ς όπως οι τεχνικές ή οι διοικητικέ­ς, χωρίς να υπάρχει η λογική της συνέχειας του οργανισμού. Το προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις έργου (το επονομαζόμ­ενο και «εργολαβικό») ανανεώνετα­ι κάθε δύο χρόνια, όταν έχει κατακτήσει εμπειρία και υψηλή παραγωγικό­τητα και αλλάζει με άλλο προσωπικό, που ξεκινάει από την αρχή να εκπαιδεύετ­αι.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece