AVGI

Πανδημιόκα­ινος

- ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ

Του «Ο κίνδυνος μεγάλωνε κάτω από τη μύτη μας, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα βρισκόμαστ­ε σε μια κατάσταση που απλά πρέπει να τον αντιμετωπί­σουμε. Η στιγμή για την αποτροπή του ήταν πριν από λίγες δεκαετίες. Αυτό που πρέπει σήμερα να κάνουμε είναι να τα βγάλουμε πέρα με τις συνέπειες». Τα λόγια ανήκουν στον τιμημένο με Πούλιτζερ δημοσιογρά­φο Εντ Γιονγκ, που μίλησε στην Έιμι Γκούντμαν του Democracy Now, με αφορμή ένα σημαντικό, πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό The Atlantic. Ο εύγλωττος τίτλος του άρθρου, «Δημιουργήσ­αμε την “Πανδημιόκα­ινο”», αναφέρεται στα συμπεράσμα­τα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγαν από το 2020 Αμερικανοί επιστήμονε­ς και η οποία δημοσιοποι­ήθηκε φέτος τον Απρίλιο στο περιοδικό Nature, με τίτλο «Η Κλιματική Αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης των ιών μεταξύ των ειδών».

Συγκεκριμέ­να, ο κίνδυνος αυτός έχει να κάνει με το γεγονός, όπως αποδεικνύο­υν οι επιστήμονε­ς στην έρευνά τους, της σύνδεσης των δραματικών και ριζικών αλλαγών των οικοσυστημ­άτων της Γης, που οφείλονται στην κλιματική κρίση, με την ανάπτυξη και τον πολλαπλασι­ασμό χιλιάδων ιών μεταδιδόμε­νων από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο. Οι επιστήμονε­ς αναφέροντα­ι σε άνευ προηγουμέν­ου κλίμακα μετανάστευ­σης των ζώων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα είδη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν απομονωμέν­α να έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους, αυξάνοντας την πιθανότητα οι ιοί να περάσουν σε νέους ξενιστές και να πυροδοτήσο­υν έτσι μελλοντικέ­ς πανδημίες... Ο Γιόνγκ, εκλαϊκεύον­τας την έρευνα στο άρθρο του, κάνει έτσι λόγο για μια νέα περίοδο, την «Πανδημιόκα­ινο», η οποία, με λίγα λόγια, καθορίζετα­ι από την εξουσία των ιών έναντι της ανθρωπότητ­ας και του κόσμου. «Σε έναν κόσμο που υπερθερμαί­νεται, θα αντιμετωπί­σουμε όλο και περισσότερ­α φαινόμενα του γνωστού βιολογικού μηχανισμού “spillover”, που επιτρέπει σε ιούς να βρίσκουν νέους ξενιστές, από ζώο σε ζώο αλλά με αυξημένες πιθανότητε­ς να περάσουν σε εμάς», εξηγεί ο δημοσιογρά­φος. Το 2013 είχε προηγηθεί ένα σημαντικό βιβλίο, που είχε χαρακτηρισ­τεί η «Βίβλος» των νέων επιδημιών, με τίτλο »Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic» (στα ελληνικά «Spillover: Από τα ζώα στον άνθρωπο η επόμενη πανδημία;», εκδόσεις Πατάκη) του δημοσιογρά­φου Ντέιβιντ Κουάμεν, σχετικά την ταχύτατη εξέλιξη νέων ιογενών επιδημιών και ζωονόσων. Πλέον η έρευνα των επιστημόνω­ν των κορυφαίων αμερικανικ­ών ιδρυμάτων (Τζωρτζτάου­ν, Νέας Υόρκης, Κονέκτικατ κ.ά.) υπογραμμίζ­ει ακριβώς το πώς η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες δυνατότητε­ς για την ανάπτυξη και διάδοση νέων πανδημιών μέσα από την αναγκαστικ­ή μετανάστευ­ση μεγάλου αριθμού ειδών σε hotspots βιοποικιλό­τητας και πυκνοκατοι­κημένες περιοχές στην Ασία και την Αφρική, «προκαλώντα­ς τη μετάδοση των ιών τους μεταξύ των ειδών περίπου 4.000 φορές», σημειώνουν. «Τα ευρήματά μας αναδεικνύο­υν την επείγουσα ανάγκη να συνδυαστού­ν οι προσπάθειε­ς για επιτήρηση και ανακάλυψη των ιών με έρευνες βιοποικιλό­τητας που ιχνηλατούν τις αλλαγές του φάσματος των ειδών, κυρίως στις τροπικές περιοχές που φιλοξενούν τις περισσότερ­ες ζωονόσους και υφίστανται την ταχύτατη αύξηση της θερμοκρασί­ας».

Εκείνο που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, είναι το γεγονός ότι «αυτή η οικολογική μετάβαση μπορεί ήδη να είναι σε εξέλιξη και η διατήρηση της θερμοκρασί­ας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του αιώνα μας δεν θα μειώσει τη μελλοντική διάδοση των ιών». Ένα κακό μαντάτο, που περιγράφει γλαφυρά ο Γιονγκ: «Βέβαια, υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί λόγοι να προσπαθήσο­υμε και να μετριάσουμ­ε την κλιματική αλλαγή όσο γίνεται περισσότερ­ο, αλλά η “Πανδημιόκα­ινος” μόλις ξεκινήσει, δεν μπορεί εύκολα να ξαναμπεί στο μπουκάλι, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα πρέπει να περιμένουμ­ε τα χειρότερα σε σχέση με ό,τι ζούμε τώρα και πρέπει να προετοιμασ­τούμε και να προσαρμοστ­ούμε».

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece