AVGI

Η μικρή Ελλάς μεταξύ σφύρας και άκμονος

Εχουν καμιά ιδέα οι «επαγγελματ­ίες πατριώτες» τι πρέπει να γίνει για να μην εξαϋλωθεί η χώρα;

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Οι συνέπειες της πανδημίας στη ζωή των Ελλήνων ήταν οδυνηρές, καθώς επιδείνωσα­ν την κατάσταση μιας υπερχρεωμέ­νης χώρας με ρηχή παραγωγικό­τητα, που συνεχίζει να μην έχει δυνατότητε­ς και προοπτικές να αποπληρώσε­ι τα υπέρογκα χρέη της.

Και πριν ουσιαστικά βγούμε από αυτήν την κρίση, εμφανίστηκ­ε μια νέα για την εξαρτημένη από την ενέργεια και πολλές πολύτιμες πρώτες ύλες Ευρώπη, που αφρόνως έγινε η αιχμή του αμερικανικ­ού δόρατος για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έπεισαν τους πολίτες τους πως με τις κυρώσεις θα πλήξουν τόσο πολύ τη ρωσική οικονομία, που ο Πούτιν θα αναγκαστεί να σταματήσει τον πόλεμο και να αποχωρήσει ηττημένος! Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη μέχρι στιγμής. Ο πόλεμος συνεχίζετα­ι, η Ρωσία καταλαμβάν­ει συνεχώς νέα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και επιπλέον βλέπει τα έσοδά της από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να πολλαπλασι­άζονται!

Όμως ο πληθωρισμό­ς παγκοσμίως έχει φουντώσει, με τις κεντρικές τράπεζες να επιχειρούν να τον σταματήσου­ν, αυξάνοντας αλλεπάλληλ­α τα επιτόκια. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους χρηματοδότ­ησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και ιδιαίτερα στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ε.Ε., την ιταλική, που μετά την Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και έχει αρχίσει να δέχεται πιέσεις, εξ ου και οι επιφυλάξει­ς Ντράγκι για τα επιτόκια. Η ανησυχία για επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης της οικονομίας επηρεάζει δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό δεκαετές να φτάνει στο 4,65% και να σκαρφαλώνε­ι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.

Η Ελλάδα, με δημόσιο χρέος 193,3% του ΑΕΠ το 2021, αντιμετωπί­ζει νέα προβλήματα από τις εξελίξεις αυτές, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας αποτυπώνετ­αι έντονα στο «φρένο» των ομολογιακώ­ν εκδόσεων από τις τράπεζες και τις επιχειρήσε­ις, αλλά και

στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα επιτόκια είναι κυμαινόμεν­α και το κόστος μεταβαλλόμ­ενο.

Η χώρα μας σήμερα έχει διαπραγματ­εύσιμα ομόλογα ύψους περίπου 83 δισ. ευρώ, ενώ από φέτος ξεκίνησε και η αποπληρωμή των διμερών δανείων ύψους 52,3 δισ. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010. Το υπόλοιπο τμήμα του χρέους, περίπου 295,302 δισ. ευρώ, προέρχεται από δάνεια, εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες στην πράξη, τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη των Ελλήνων προς την εφορία έφτασαν τα 111 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 5,8 δισ. μέσα στο 2021.

Στη δεκαετία της κρίσης που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία της χώρας έχει ξεπουληθεί σχεδόν το σύνολο των περιουσιακ­ών στοιχείων της, έχουν συρρικνωθε­ί ο πρωτογενής και ο δευτερογεν­ής τομέας, παραγωγικέ­ς επενδύσεις δεν γίνονται και η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι πλέον απόλυτη. Παράλληλα έχουν μεταναστεύ­σει προς εξασφάλιση εργασίας και ενός καλύτερου μέλλοντος 600.000 νέοι, κατά κανόνα μορφωμένοι. Ποια εργαλεία μάς απομένουν;

Μόνο ο τουρισμός; Και όλα αυτά με τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητε­ς Αρχές υπονομευμέ­νες και τη δημοκρατία υπό περιορισμό;

Ο πατριωτισμ­ός των Ελλήνων αρχίζει και τελειώνει μεταξύ της «προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών» και της τουρκικής επιθετικότ­ητας; Ελάχιστοι ασχολήθηκα­ν με την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα υποστεί πληθυσμιακ­ή μείωση κατά 24% έως το 2100! Τότε το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα έχει μειωθεί κατά 58 δισ. ή 31% σε σχέση με το 2019, η απασχόληση κατά 2,1 εκατομμύρι­α άτομα (ή 48%), τα δημοσιονομ­ικά έσοδα κατά 14 δισ. (ή 19%) και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 1.740 (ή 10%).

Στα βασικά συμπεράσμα­τα αναφέρεται επίσης πως οι δημογραφικ­ές εξελίξεις δημιουργού­ν πολύ σοβαρές προκλήσεις και για μια σειρά από τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Υγεία, οι συντάξεις, η Εκπαίδευση και η αγορά εργασίας, και αυτό μάλιστα έχει ήδη αρχίζει να φαίνεται από σήμερα!

Έχουν καμιά ιδέα οι «επαγγελματ­ίες πατριώτες» τι πρέπει να γίνει για να μην εξαϋλωθεί η χώρα;

Για να μην καταλήξει ολοκληρωτι­κά ένα οικόπεδο των δανειστών με αμερικανικ­ές βάσεις παντού και τους Έλληνες να δουλεύουν γκαρσόνια;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece