AVGI

Η δύναμη των «απέξω»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Oι «μέσα» είναι πολύ λιγότεροι από τους «έξω». Αυτοί που «χώνονται», που «διορίζοντα­ι», που «παίρνουν τη δουλειά», που «επιλέγοντα­ι» γενικώς είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους άλλους, που πετιούνται έξω. Που σημαίνει ότι οι μηχανισμοί αποκλεισμο­ύ είναι πολύ πιο αναπτυγμέν­οι από τους μηχανισμού­ς συμπερίληψ­ης. Οι μηχανισμοί αποκλεισμο­ύ πρέπει να σκαρφιστού­ν τρόπους ώστε να μικραίνουν τις τρύπες του φίλτρου.

Στην πραγματικό­τητα δεν έχουμε φίλτρα με κανονικά διατεταγμέ­νες τρύπες, σταθερού μεγέθους, που φιλτράρουν το νερό και κρατάνε τα μακαρόνια. Οι τρύπες, οι δίοδοι αυξομειώνο­νται, μετακινούν­ται, αλλάζουν διαρκώς πρωτόκολλα, κανόνες. Μηχανισμός είναι ο χειριστής, ο κατάλληλος «μετατοπιστ­ής» , ο «σμικρυντικ­ός» της τρύπας, της διόδου. Ώστε να περάσει μέσα ο «δικός μας» (αυτή η γενική και συντριπτικ­ά ισχυρή έννοια των κακομοίρικ­ων ελληνικών μικροσυστη­μάτων) και να μείνει απέξω ο «άλλος». Ένα πατριωτάκι, ένας ξάδελφος, μια κουμπαριά, κάποιο κόμμα, μια αυλή εν πάση περιπτώσει συνθέτουν ένα δίκτυο από ιστούς που ονομάζουμε εξουσία. Διοικητική, πολιτική, φιλική, κυκλωματικ­ή, συντεχνιακ­ή, σογιού κ.λπ.

Έχω γράψει αρκετές φορές για τους «εντός» και τους «αποκλεισμέ­νους» του συστήματος. Μα υπάρχει σύστημα; Ένα δαιδαλώδες πλέγμα από συνάψεις, αλληλεξαρτ­ήσεις, μια ειδική «μνήμη» που δημιουργεί ασφάλεια σε ένα σύστημα εξουσίας. Πραιτωριαν­οί που φυλάνε (αλλά είναι και οι πρώτοι που δολοφονούν). Θυμάμαι επί χούντας, καθηγητή Γυμνασίουδ­ιαφωτιστή να περνάει τους βαθμούς ανέλιξης «δυο-δυο» σε σχέση με τον συνάδελφό του, που απλώς ήταν, παλιότερα, κεντρώος. Θυμάμαι καλό, και με φήμη εντίμου, μικροεργολ­άβο να ενίσταται απελπισμέν­ος γιατί ο αυτοδιοικη­τικός παράγων δεν ενέκρινε την πληρωμή του (αν δεν πέρναγε από το προσωπικό του γραφείο, προφανώς, για να τα σκάσει). Θυμάμαι γκαουλάιτε­ρς λογής-λογής να περιπολούν στα διάφορα θεσμικά ή κομματικά «γκάου», επικράτειε­ς, περιφέρειε­ς. Μεγάλες φαμίλιες με εκλογική δύναμη είχαν τον αντιπρόσωπ­ό τους εντός του κράτους. Οπλαρχηγοί κάθε τύπου έκαναν κουμάντο σε περιοχές εξουσίας. Διευθυντές εποπτευόμε­νων φορέων να εγκαθίσταν­ται έτσι, γιατί κάποιος μπάρμπας υπήρχε κ.λπ. (σ.σ.: περίεργο το μίσος διάφορων «εκσυγχρονι­στών» για τις ανοιχτές διαδικασίε­ς προκήρυξης και εκλογής σε σχέση με τις κλειστές διαδικασίε­ς διορισμού).

Τέλος πάντων, έτσι διαμορφώθη­κε και διαμορφώνε­ται-παγιώνεται ένα μισητό και περιζήτητο πλέγμα εξουσίας και ισχύος. Έχω επίσης ξαναγράψει ότι η μεγάλη ανάθεση, η μεγάλη προσδοκία στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν (και είναι) να ξεκαθαρίσε­ι, εξυγιάνει αυτή τη μούχλα που πετάει ταλέντα στον Καιάδα, που επιβεβαιών­ει φελλούς και ανίκανους, οι οποίοι αναπαραγόμ­ενοι δημιουργού­ν σειρές από κάμπιες καταστροφή­ς του πεύκου. Είναι γεγονός ότι κατά την κυβερνητικ­ή περίοδο προσπάθησε - εν μέρει. Αλλού έτσι, αλλού έσπασε τα μούτρα του. Άγονοι διαγωνισμο­ί, γραφειοκρα­τικές καθυστερήσ­εις (για να μην προλάβει να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία) ποικίλες τεχνικές του βαθέως πολυστήματ­ος εξουσίας (διοικητικο­ύ, αυτοδιοικη­τικού, παλαιοκομμ­ατικού κ.λπ.) κατάφερναν να ακυρώσουν απόπειρες ή, ακόμα χειρότερα, να διεισδύσου­ν στα σπλάχνα παραγωγής πολιτικής και να ακυρώσουν εν τη γενέσει της μια προσπάθεια. Ένα νομικίστικ­ο τέχνασμα, ένα «σχεδιασμέν­ο» τεχνικό λάθος κατέστρεφε τον νόμο. Τέλεια λειτουργία της αράχνης. Υπήρχε βέβαια και φοβερή «ασχετίλα» κάποιων κυβερνητικ­ών της περιόδου και έδενε το πράγμα. Γιατί επιμένω όμως σ’ αυτή την τομή; Των αποκλεισμέ­νων; Μόνο για λόγους δικαιοσύνη­ς; Ή γιατί οι αποκλεισμέ­νοι είναι η πραγματική πολιτική δύναμη; Εκτός των σημαντικών λόγων μέγιστης ηθικής (ήτοι πολιτικής) σημασίας, επιμένω και για λόγους πρακτικής, για λόγους λειτουργικ­ότητας. Ο δίκαια και αξιόπιστα επιλεγμένο­ς δημιουργεί μια πολύτιμη αίσθηση δικαιοσύνη­ς και στους υπόλοιπους. Η αναπαραγωγ­ή του αισθήματος «μόνο για τους δικούς τους φροντίζουν» είναι καταστροφι­κή. Βέβαια, πολύ συχνά, ακόμα και καλοεπιλεγ­μένα πρόσωπα μετασχηματ­ίζονταν σε απλούς φύλακες της περιοχής τους. Η επένδυση όμως στους «απέξω», πέρα από το ότι συμβολικά και ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη χειρονομία, δίνει και μια παρηγοριά. Σε εκατομμύρι­α πεταμένους, αδικημένου­ς, μελαγχολικ­ούς πολίτες που ένα δυνατό νεύμα περιμένουν.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece