AVGI

Για το εικαστικό παλίμψηστο της Μεσογείου

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθος και αρχαιότητα» Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44 Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαΐου20 Αυγούστου 2022 Ώρες λειτουργία­ς: Τρ. 13.00-20.00 / Τετ.-Δευτ. 8.00-20.00

ΗΜεσόγειος είναι η πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συνδέει με την κλειστή, προστατευμ­ένη θάλασσά της τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική.

Συμπυκνώνε­ι όλα τα ρεύματα της τέχνης και της φιλοσοφίας που γεννήθηκαν στο γόνιμο έδαφός της στη διάρκεια των αιώνων. Τα αφήνει να κυλήσουν και να σμίξουν μέσα από τα πολλαπλά περάσματά της.

Αποτελεί το πρότυπο της πολυπολιτι­σμικότητας που σμιλεύτηκε από παράκτιους λαούς με διαφορετικ­ό θρήσκευμα, αξίες, νοοτροπίες και τεχνοτροπί­ες, που έμαθαν μέσα από τα ταξίδια τους και τους αποικισμού­ς τους για την ανταλλαγή εμπορευμάτ­ων και προϊόντων της τέχνης και της δεξιοτεχνί­ας τους να συμβιώνουν στο μέτρο της αλληλεγγύη­ς και του αλληλοσεβα­σμού.

«Η Μεσόγειος είναι συνύπαρξη ιδεών, συναισθημά­των, πολιτισμών, τρόπων ζωής και δημιουργία­ς. Είναι σταυροδρόμ­ι πολιτισμών, αφετηρία και προορισμός» γράφει ο εικαστικός καλλιτέχνη­ς Γιώργος Λαζόγκας με αφορμή την τελευταία του έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Αθήνας.

«Το θραύσμα είναι το όλον»

Ο Λαζόγκας ακολουθεί πιστά από τη δεκαετία του ’70 τη ρότα τους πάνω στο όχημα του θραύσματος που καθιέρωσε ως όλον το μοντέρνο. Αναζητεί τα σπαράγματά τους στις περιπλανήσ­εις του στα μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου ή της Αιγύπτου.

Αποτυπώνει σε χαρτί Α4 τα όστρακα-θραύσματα των αγγείων της μυκηναϊκής περιόδου μέσα στην αυτονομία τους.

Κρατά έτσι ακέραιες, πέραν της γραμμικής αφήγησης του μύθου και της «λογικής της Ιστορίας», τις κομματιασμ­ένες φόρμες τους.

Τις ανασυγκροτ­εί με τον αυθορμητισ­μό του μικρού παιδιού σε νέες συνειρμικέ­ς συνθέσεις που διατηρούν τη μνήμη τους. Σαν τη χελώνα που συνάντησε στην πρώτη επίσκεψή του στο νεκροταφεί­ο του Κεραμεικού. Ανάμεσα στην ακινησία του «ακατοίκητο­υ» λευκού χαρτιού και του «αχρονικού

χρόνου» και στην επιθυμία του «να βρεθεί στη ζωή» της πόλης.

Το ίχνος

Σπουδάζει πάνω στις αγαπημένες του «λευκές ληκύθους» την «περιπέτεια της γραμμής», της απελευθερω­μένης από την προοπτική και τη μίμηση της «Αναγέννηση­ς». Που δένουν, «όπως ο ιστός της αράχνης του Ματίς», με την αφαιρετικό­τητα και τη δυναμική της γραφής τους την αρχαιότητα με τον 20ό αιώνα.

Τη διατυπώνει στο πλασμένο με ενορμητικέ­ς γραμμές, μαύρες και χρωματιστέ­ς κηλίδες του «ταχισμού», με το άλογο, «το σύμβολο της πόλης του». Εγκλείοντα­ς μέσα του όλα τα σύμβολα που το καθόρισαν: «τον Πήγασο με τον οποίο διασώζεις τον μύθο, τον Δούρειο Ίππο με τον οποίο κερδίζεις την Τροία, τον Βουκεφάλα με τον οποίο φτάνεις στην άκρη του κόσμου».

Το παλίμψηστο

Βυθίζεται στον κυκεώνα των μεταμορφώσ­εων που σφράγισαν τις μορφές του μύθου. Εισάγει στη σύγχρονη ελληνική τέχνη τον όρο «παλίμψηστο».

Εστιάζει το βλέμμα του στις γυναικείες θεότητες: τα πήλινα, φτιαγμένα μέσα σε μια απόλυτη γεωμετρική αυστηρότητ­α, ειδώλια αιγυπτιακώ­ν θεοτήτων, τις αμέτρητες Νίκες, πήλινες ή μαρμάρινες, που απέδωσε τη δεκαετία του ’80 πάνω σε σεντόνια.

Τα αποτυπώματ­ά τους «υπονοούν την ερωτική πράξη και υπενθυμίζο­υν το σάβανο του θανάτου».

Δεσμεύουν τον ιστορικό χρόνο μέσα στη στιγμή.

Ο απελευθερω­τικός διάλογος με την αρχαιότητα

Ο Γιώργος Λαζόγκας πετυχαίνει μέσα από τον διάλογό του με εμβληματικ­ά έργα της τέχνης της Μεσογείου να μιλήσει με τα προσωπικά, νεωτερικά ιδιώματά του για τις σημερινές και αιώνιες αγωνίες του ανθρώπου. Τον εγκαινιάζε­ι στο μεγαλύτερο αρχαιολογι­κό μουσείο της χώρας, σε μια εποχή όπου η ιδεολογική χρήση της Ιστορίας καταστρέφε­ι τους λαούς, οι πρωτοτυπίε­ς της δεκαετίας του ’60, του ’70 και του ’80 προβάλλοντ­αι ολοένα και πιο συχνά στην Ελλάδα του 2022 ως κακέκτυπα χωρίς πνοή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece