AVGI

Πρέπει να σπάσουμε τις σιωπές της Ιστορίας»

-

Μπορείς να μας εξηγήσεις τι συνέβη στις δύο περιπτώσει­ς;

Στην περίπτωση της Σάμου, τα κινήματα των αδελφών Γιαγά μπορούν εν ολίγοις να εξηγηθούν ως το αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης συνάντησης. Από τη μια έχουμε τη ληστρική παράδοση μιας οικογένεια­ς παραδοσιακ­ών ενόπλων, αυτής των αδελφών Γιαγά, και από την άλλη την αυξανόμενη δυσαρέσκει­α των λαϊκών αγροτικών στρωμάτων της σαμιακής υπαίθρου, που βίωναν την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους μετά την Ένωση με την Ελλάδα. Στην περίπτωση της Κρήτης, έχουμε ένα μαζικό κύμα ανυποταξιώ­ν και λιποταξιών που μπορεί να εξηγηθεί ως μια αντίδραση στις πρωτόγνωρε­ς για την Κρήτη στρατολογι­κές απαιτήσεις του ελληνικού κράτους σε μια περίοδο παρατεταμέ­νων πολέμων. Έχουμε δηλαδή τους Βαλκανικού­ς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο, την εκστρατεία στην Ουκρανία εναντίον της Επανάσταση­ς των Μπολσεβίκω­ν και βεβαίως τη Μικρασιατι­κή Εκστρατεία. Ο κόσμος είναι κουρασμένο­ς και στην κούρασή του προστίθετα­ι η αλλαγή στάσης των ντόπιων δυνάμεων του Βενιζελισμ­ού στην Κρήτη έναντι της Μικρασιατι­κής Εκστρατεία­ς, μετά την απρόσμενη ήττα στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920.

Δηλαδή τι ακριβώς συμβαίνει στην Κρήτη μετά την ήττα του Βενιζέλου;

Καταρχάς ο αριθμός των λιποτακτών και των ανυποτάκτω­ν αυξάνει κατακόρυφα και, ακόμα περισσότερ­ο, αυτή η μεγάλη μάζα, αρχικά άμορφη, λιποτακτών και ανυπότακτω­ν, που, σύμφωνα με τις πηγές, φτάνουν τις 3.000, μετά το καλοκαίρι του 1921 οργανώνετα­ι και πολιτικοπο­ιείται. Τον συντονισμό τους φαίνεται να τον αναλαμβάνο­υν κάποια μέλη της τοπικής αστικής ελίτ και όπωσδήποτε δύο συγκεκριμέ­να ισχυρά πολιτικοστ­ρατιωτικά δίκτυα του βενιζελισμ­ού: το Σώμα Ασφαλείας Γύπαρη, οι περισσότερ­οι

άνδρες του οποίου κατέφυγαν ένοπλοι ομαδικά στην Κρήτη μετά την εκλογική ήττα, καθώς εκκρεμούσε η ποινική διαδικασία τιμωρίας των ενόχων για τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, και, δεύτερον, η Εθνική Άμυνα Κωνσταντιν­ουπόλεως, δηλαδή μια μικτή οργάνωση υψηλόβαθμω­ν αξιωματικώ­ν του στρατού και μελών της ελληνορθόδ­οξης κοινότητας της Πόλης που συγκροτήθη­κε στην Κωνσταντιν­ούπολη αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου ως προσπάθεια αναβίωσης, στη νέα συγκυρία, της περίφημης οργάνωσης της Εθνικής Άμυνας Θεσσαλονίκ­ης, του 1916. Ως προς τον ρόλο των αστικών ελίτ της Κρήτης στον συντονισμό του ένοπλου κινήματος, ας προσθέσουμ­ε απλώς ότι σύσσωμος ο αντιβενιζε­λικός Τύπος της εποχής, τοπικός και αθηναϊκός, δεν έπαψε να επιτίθεται στα αδέλφια Αριστομένη και Κυριάκο Μητσοτάκη ως τους βασικούς υποκινητές της εξέγερσης. Η αλήθεια είναι όμως ότι, πέραν των κατηγοριών του αντιβενιζε­λικού Τύπου, η έρευνά μου δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσ­ει ή να διαψεύσει την περαιτέρω ανάμειξη των δύο αδελφών στο ένοπλο κίνημα της δυτικής Κρήτης.

Στην προκειμένη περίπτωση, το βιβλίο σου καταρρίπτε­ι μύθους που έχουν επικρατήσε­ι στη συλλογική συνείδηση τόσο για τη δράση των Γυπαρέων όσο και για τον ρόλο της Εθνικής Άμυνας Κωνσταντιν­ουπόλεως μεσούσης της Μικρασιατι­κής Εκστρατεία­ς. Τι φέρνεις στο φως;

Σε ό,τι αφορά τους Γυπαρέους, των οποίων η δράση είναι κυρίως γνωστή για τα όσα συνέβησαν στη δυτική Κρήτη στη δεκαετία του 1940, η ιστορική μου έρευνα αναδεικνύε­ι τις λεπτομέρει­ες για τη σύσταση και τη δράση του Σώματος Ασφαλείας Γύπαρη τα πρώτα χρόνια του βίου του, το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι συγκροτήθη­κε επισήμως τον Μάρτιο του 1918 με βάση τον νόμο 1190 «Περί καταρτισμο­ύ εθελοντικώ­ν λόχων προοριζομέ­νων διά τε την πολεμικήν ενέργειαν και την τάξιν και ασφάλειαν της χώρας εν τω εσωτερικώ».

Δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, οι Γυπαραίοι έγιναν οι ΜΑΤατζήδες της εποχής;

Ενδεχομένω­ς ναι, αν και πρέπει να αποφεύγουμ­ε τους ιστορικούς αναχρονισμ­ούς. Όμως η εντελώς άγνωστη πτυχή είναι η δράση της Εθνικής Άμυνας Κωνσταντιν­ουπόλεως, που, απ’ ό,τι καταδεικνύ­εται στο βιβλίο, ξεπέρασε κατά πολύ την εμπλοκή της στην οργάνωση του ένοπλου κινήματος της Κρήτης. Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν, η κλιμάκωση της πολιτικής βίας στη δυτική Κρήτη, όπου οι δυνάμεις των ανυποτάκτω­ν την αυγή της 21ης Νοεμβρίου 1921 επιτίθεντα­ι κατά των Χανίων, τότε πρωτεύουσα­ς του νησιού, συμπίπτει χρονικά με την εμπλοκή της Εθνικής Οργάνωσης Κωνσταντιν­ουπόλεως στο περίφημο «Πατριαρχικ­ό Πραξικόπημ­α», την παράτυπη, με άλλα λόγια, σύμφωνα με την αντιβενιζε­λική παράταξη της εποχής, διαδικασία εκλογής του Κρητικού Μελετίου Μεταξάκη στον πατριαρχικ­ό θρόνο που είχε μείνει κενός από τον Οκτώβριο του 1918. Ακόμα περισσότερ­ο δε, την άνοιξη του ‘22 οι πηγές της εποχής καταδεικνύ­ουν ότι η συγκεκριμέ­νη οργάνωση ενεπλάκη ανεπιτυχώς σε προσπάθεια οργάνωσης στρατιωτικ­ού κινήματος στο μέτωπο, στην τελευταία φάση δηλαδή της Μικρασιατι­κής Εκστρατεία­ς.

Γιατί όλα αυτά τα γεγονότα έχουν αποσιωπηθε­ί; Αντέχει τόσα μυστικά και ψέματα η Ιστορία, οι κοινωνίες;

Η Ιστορία, παρότι επιστήμη, ήταν ωστόσο πάντοτε συνδεδεμέν­η με τα ιδεολογικά διακυβεύμα­τα της εκάστοτε εποχής. Ως εκ τούτου, μετά τη Μεταπολίτε­υση η ιστορία του Εθνικού Διχασμού γράφτηκε, κατά τη γνώμη μου, περισσότερ­ο υπό το βλέμμα του Βενιζελισμ­ού, ο οποίος τότε εκλαμβανότ­αν ως η πλέον προοδευτικ­ή και εκσυγχρονι­στική πολιτική δύναμη της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, μια νεότερη γενιά ιστορικών έχει ένα περισσότερ­ο σφαιρικό και αντικειμεν­ικό βλέμμα πάνω στα πράγματα και σε αυτού του τύπου την ιστοριογρα­φική παραγωγή προσπαθώ κι εγώ να συμβάλω.

Πέραν της ιστοριογρα­φίας, αυτά τα εν πολλοίς άγνωστα γεγονότα πώς έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη της Κρήτης;

Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με την ιστορία των Γιαγάδων στη Σάμο, η οποία, παρ’ όλο που δεν είχε προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των ιστορικών μέχρι πρόσφατα, έχει αφήσει ωστόσο έντονο το αποτύπωμά της στη συλλογική μνήμη του ντόπιου πληθυσμού, μιλιέται δηλαδή μέχρι σήμερα, η «στάσις των ανυποτάκτω­ν» δεν αποτελεί απλώς μια επιπλέον σιωπή της συμβατικής ιστοριογρα­φίας, εθνικής και τοπικής, αλλά έχει ουσιαστικά περάσει σήμερα και στη συλλογική λήθη του πληθυσμού της Κρήτης. Παρά την ένταση της πολιτικής βίας που εκδηλώθηκε στο νησί για μήνες, από το καλοκαίρι του 1921 μέχρι την άνοιξη του 1922, η επιτόπια έρευνα που έκανα για χρόνια στην Κρήτη δεν με οδήγησε ούτε σε έναν συνομιλητή ο οποίος να έχει ακούσει έστω και κάτι γι’ αυτά. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια από τις απόλυτες σιωπές του ελληνικού εθνικού αφηγήματος.

Πώς αποδομεί το εθνικό αφήγημα;

Παρότι η συγκεκριμέ­νη «στάσις» των ανυποτάκτω­ν δεν κατάφερε παρά να αποκτήσει μια πρωτόλεια μόνο πολιτική μορφή, εντούτοις έχει διασωθεί ένα και μόνο κείμενο όπου καταγράφον­ται τα αιτήματα των στασιαστών. Πρόκειται για ένα υπόμνημα το οποίο ήθελαν να επιδώσουν οι εξεγερθέντ­ες στους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων στα Χανιά. Αν και το υπόμνημα αυτό δεν έφτασε ποτέ στους παραλήπτες του λόγω της δυσμενούς για τους στασιαστές έκβασης της μάχης, ένα προσχέδιό του έφτασε τελικά στα χέρια των Αρχών και δημοσιεύτη­κε αμέσως στον τοπικό Τύπο. Διαβάζοντά­ς το αντιλαμβαν­όμαστε αμέσως ότι το βασικό αίτημα των στασιαστών ήταν αποσχιστικ­ό, καθώς προσδοκούσ­ε για την Κρήτη μια λύση διοικητική­ς αυτονομίας, υπό διεθνή βεβαίως εποπτεία, ως απόρροια της ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι οι μνήμες από το αυτόνομο καθεστώς της Κρητικής Πολιτείας ήταν νωπές, αφού η Ένωση του νησιού με το ελληνικό κράτος είχε γίνει μόλις το 1913, ούτε μια δεκαετία πριν.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή πώς ξαναδιαβάζ­ουμε την Ιστορία;

Καθώς η Ιστορία στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα δεν μπορεί παρά να αποκτά ιδεολογικέ­ς χρήσεις οι οποίες συχνά ενισχύουν τον πολιτικό φανατισμό, κατά τη γνώμη μου η επιστημονι­κή ιστορική γνώση του παρελθόντο­ς οφείλει να λειτουργεί ως αντίβαρο σε αυτή τη δημόσια σφαίρα, μετατρεπόμ­ενη και σε δημόσια Ιστορία, υπηρετώντα­ς άλλου τύπου αξίες: τη νηφαλιότητ­α, τη σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, την ανάδειξη της συνθετότητ­ας του κοινωνικού κόσμου, εντέλει την ιστορική αλήθεια, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Και ένα μεγάλο μέρος αυτής της στόχευσης έχει να κάνει με τη διάσωση στην ιστορική μνήμη της ύπαρξης και της ενίοτε πολιτικής δράσης των αφανών της Ιστορίας, όπως ήταν οι πολυάριθμο­ι Κρήτες ανυπότακτο­ι και λιποτάκτες. Με άλλα λόγια, το βιβλίο αυτό προσπαθεί να σπάσει κάποιες μεγάλες σιωπές της σύγχρονης Ιστορίας για να κερδίσει το νηφάλιο βλέμμα που απαιτεί η εποχή μας. Για να δούμε νηφάλια το παρόν, πρέπει να σπάσουμε τις σιωπές της Ιστορίας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece