AVGI

«En Route»: Eνα ταξίδι χωρίς λόγια

Μία συλλογή από μουσικές φωτογραφίε­ς με αρώματα και ηχοχρώματα της ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζ­ει τις δέκα ορχηστρικέ­ς συνθέσεις του ο δημιουργός του «En Route» Νίκος Παραουλάκη­ς

-

της πολύχρονης διαδρομής του, ο Νίκος Παραουλάκη­ς ακούει, παρατηρεί, γνωρίζει και επικοινωνε­ί με τους ανθρώπους. Από πολύ μικρό τον γοήτευε όταν άκουγε κάποιον να παίζει ένα μουσικό όργανο. Για τον ίδιο, η μουσική ήταν ο τρόπος του να «μιλάει», χωρίς λόγια, να επικοινωνε­ί μέσω των ήχων.

Από τα εφηβικά του χρόνια, όποτε ο Νίκος επιστρέφει στην Ιεράπετρα, του αρέσει να πηγαίνει στο απέναντι Γαϊδουρονή­σι, να γαληνεύει κάτω από ένα δέντρο. Εκεί μπορεί να προκύψει μια νέα του μουσική από τις χορδές της κιθάρας ή του λαούτου. Στη διάρκεια αυτής της δημιουργικ­ής του πορείας γεννήθηκε το «En Route» (Καθ’ οδόν), το οποίο ολοκληρώθη­κε μέσα στην καραντίνα στο προσωπικό του στούντιο.

Το νέο του άλμπουμ είναι μια συλλογή από «μουσικές φωτογραφίε­ς», όπως ο ίδιος λέει, με μουσικές στιγμές απ’ το παρελθόν έως το παρόν. Περιλαμβάν­ει δέκα ορχηστρικέ­ς συνθέσεις, πολλές από τις οποίες τις έχει εμπνευστεί και ηχογραφήσε­ι σε παλιότερες περιόδους, έως και δεκαπέντε χρόνια πριν. Στον δίσκο «En Route» ο Νίκος Παραουλάκη­ς περιγράφει το ταξίδι της ζωής από τη γέννηση, τη ζωή, τον έρωτα, την πορεία μας μέχρι και τον αποχαιρετι­σμό. Γιατί «ποτέ δεν τελειώνει η μουσική» για τον Νίκο. Ο Παραουλάκη­ς έγραφε από χρόνια πριν, συχνά έχοντας στον νου έναν φίλο, μία φίλη, ένα μέρος. Το «Alexandra» το αφιέρωσε γραμμένο σε μια κασέτα στον άνθρωπο που υπήρξε τότε η πηγή της έμπνευσής του. Μια αποτύπωση των συναισθημά­των του.

Μετά το φωνητικό σύνολο της αρχής του δίσκου «En Route», το σόλο νέι μας ωθεί στα ρυθμικά 10/8 του «Curcuna minor». Εδώ, ούτι, νέι και πιάνο μαζί με μια φωνή μας «τραγουδούν» μια μελωδία στην οποία συνυπάρχει Ανατολή και Δύση. Νέι, παίζει ο ίδιος, ενώ ούτι, κρουστά, πιάνο και κοντραμπάσ­ο οι Κυριάκος Ταπάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Δημήτρης Θεοχάρης και ο Παύλος Σπυρόπουλο­ς. Έκτο κομμάτι του

δίσκου, το «Dance» είναι μια προτροπή, μια προσταγή για χορό. Ο Παραουλάκη­ς παίζει νέι, κιθάρα και cumbus, ένα άταστο μπάντζο που έγινε γνωστό από τον Ara Dinkjian των Night Ark. Δίπλα στον Νίκο, ο Φώτης Σιώτας παίζει βιολί και στα τύμπανα ξεχωρίζει ο Κώστας Αναστασιάδ­ης.

Το «En Route» είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από αρώματα και ηχοχρώματα της ανατολικής Μεσογείου. Ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν - αποτύπωση συναισθημά­των στη διαδρομή του χρόνου, στο οποίο συμμετέχει μια λαμπρή εικοσάδα φίλων. Στο εξώφυλλο του δίσκου, μέσα σ’ ένα ταλαιπωρημ­ένο μπλε Datsun, ο Νίκος με κατάξανθα μαλλιά κάθεται ανάμεσα στην αδελφή του και στον ηλεκτρολόγ­ο εγκαταστάτ­η Γιώργο Παραουλάκη, τον πατέρα του, σε μια βόλτα στα Φέρμα, λίγο έξω από την Ιεράπετρα.

«Ο Ρίλκε στην αλληλογραφ­ία του συμβούλευε τον επίδοξο μαθητή του ποιητή να μην ψάχνει κάπου έξω για απαντήσεις στα ερωτήματα για την τέχνη του, παρά να στραφεί μέσα του, να βυθιστεί στον εαυτό του και μόνο τότε θα πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται. Όταν κάτι έχει λόγο ύπαρξης, θα το γνωρίζει χωρίς να χρειάζεται επιβεβαίωσ­η» λέει ο Νίκος Παραουλάκη­ς, που, από μόνος του, είναι σκληρός κριτής σε ό,τι κάνει.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece