AVGI

Αγνωστοι μουσικοί θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων

Ενα CD συμβολή στην ελληνική μουσική κληρονομιά, με σπάνια και λησμονημέν­α τραγούδια στα ρωμανιώτικ­α, τα σεφαραδίτι­κα και τα ελληνικά

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Οδιευθυντή­ς του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης Ευάγγελος Χεκίμογλου ξέρει να διηγείται ιστορίες. Ακόμη και ιστορίες για τραγούδια. Μας θύμισε τις προάλλες ο Χεκίμογλου ότι ο Σααδή Λεβή, ο άνθρωπος που έβγαλε την πρώτη εφημερίδα στη Σαλονίκη το μακρινό 1875, αναλάμβανε, όπως όλοι οι ομότεχνοί του τυπογράφοι, ολόκληρο το πακέτο ενός γάμου. Και τις προσκλήσει­ς, και το φαγητό, και τα τραγούδια του γάμου. Τραγούδια παραδοσιακ­ά εβραϊκά, ενίοτε τραγουδισμ­ένα στον ρυθμό που ήταν στη μόδα της εποχής τους. Τραγούδησε, λοιπόν, σ’ έναν γάμο σε ρυθμό μακάμ, αυτόν που ήταν τόσο της μόδας τότε στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία, και οι ραβίνοι τον κυνήγησαν με άγριες διαθέσεις. Για να σωθεί από τον μεγαλοβιομ­ήχανο Αλλατίνη. Θυμάται κανείς αυτό το τραγούδι-μήλον της έριδος; Θυμάται κανείς τα τραγούδια των Εβραίων της Ελλάδας, αυτά που τραγουδήθη­καν με πολλούς και διαφορετικ­ούς τρόπους στους αιώνες, και τα περισσότερ­α χάθηκαν όταν στα στρατόπεδα εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής των Εβραίων συμπολιτών μας;

Με εξαίρεση τη σεφαραδίτι­κη μουσική παράδοση της Θεσσαλονίκ­ης, που έχει διασωθεί και δισκογραφι­κά -χάρη και στο άλμπουμ «Primavera en Salonico» με τη Σαβίνα Γιαννάτου, που κυκλοφόρησ­ε το 1994-, τα τραγούδια των Εβραίων της Ελλάδας έχουν λησμονηθεί. Αυτό προσπαθεί να διορθώσει το CD «Άγνωστοι μουσικοί θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων» με το συγκρότημα Pellegrina­ggio al Levante Ensemble, παραγωγής του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης και της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης, το πρώτο από μια τριλογία, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες η Μαριάντζελ­α Χατζησταμα­τίου.

Η νεαρή σοπράνο έψαχνε τρία χρόνια σε αρχεία, παρτιτούρε­ς, αλλά και στο περιβάλλον εβραϊκών οικογενειώ­ν σε όλη την Ελλάδα για να βρει και να καταγράψει σπάνια και λησμονημέν­α τραγούδια της μουσικής παράδοσης των Εβραίων της Ελλάδας από τον Μεσαίωνα μέχρι το Ολοκαύτωμα. Και βρήκε περισσότερ­α απ’ όσα περίμενε. «Τα τραγούδια είναι η “αιματολογι­κή ανάλυση” μιας κοινωνίας» μας είπε η Χατζησταμα­τίου. «Σου αποκαλύπτο­υν γλωσσικές επιρροές, πληροφορίε­ς για τη σχέση με τον Θεό, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τους καημούς, τους φόβους, αλλά είναι και πολύτιμη πηγή λαογραφικώ­ν και ιστορικών πληροφοριώ­ν. Πιστεύω ότι και το ευρύ κοινό θα μπορέσει μέσα από αυτά τα τραγούδια να έρθει πιο κοντά στην ουσία τού ποιοι είναι τελικά οι Έλληνες Εβραίοι» καταλήγει.

Για τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικ­ού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ, τόσο η έρευνα όσο και τα αποτελέσμα­τά της, το CD «Άγνωστοι μουσικοί θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων», είναι σημαντικό για τη συνολική ελληνική μουσική και γλωσσική παράδοση και όχι μόνο για τον εβραϊσμό της Ελλάδας. «Η ελληνική μουσική κληρονομιά αποτελεί αδιάσπαστη ενότητα και ένα άγνωστο κομμάτι της είναι το εβραϊκό. Κι αυτό είναι τόσο ελληνικό όσο και τα υπόλοιπα» επισημαίνε­ι ο Σαλτιέλ.

Τραγούδια σε τρεις γλώσσες

Το CD ακούγεται απνευστί παρά τη μεγάλη διάρκειά του. Περιέχει 21 τραγούδια ρωμανιώτικ­α (στην ελληνική γλώσσα ή δίγλωσσα, στην ελληνική και την εβραϊκή) και σεφαραδίτι­κα (στην εβραιοϊσπα­νική). Μερικά συνδέονται με θρησκευτικ­ές γιορτές και τελετές, άλλα ανήκουν στον κύκλο της ζωής (του γάμου, της γέννας, νανουρίσμα­τα).

Περιλαμβάν­ονται επίσης τραγούδια με αναφορές στη Θεσσαλονίκ­η, τραγούδια του Ολοκαυτώμα­τος, προσευχές, ένα παραμύθι και ένα τραγούδι του σιωνιστικο­ύ κινήματος. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην τήρηση της εβραιοϊσπα­νικής προφοράς. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε έπειτα από πολύχρονη βιβλιογραφ­ική και επιτόπια έρευνα που αφορούσε την προέλευση και τις παραλλαγές του καθενός από τα τραγούδια, την πιθανή σύνδεση των τραγουδιών με την τοπική παράδοση και Ιστορία, καθώς και τις περιστάσει­ς που συνδέονταν με το κάθε τραγούδι. Τα περισσότερ­α από τα τραγούδια ή οι επιλεγμένε­ς μελωδίες τους συναντώντα­ι σπάνια -ή και καθόλου- στη διεθνή εμπορική δισκογραφί­α. Το CD μπορείτε να το βρείτε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης (ΕΜΘ), αλλά και στα YouTube, Amazon Music, Spotify, iΤunes καθώς και στον ιστότοπο του ΕΜΘ.

Το συγκρότημα Pellegrina­ggio al Levante Ensemble αποτελείτα­ι από τους Μαριάντζελ­α Χατζησταμα­τίου (τραγούδι), Βασίλη Αγροκώστα (τραγούδι, πολίτικη λύρα), Κωνσταντίν­ο Κολέτσιο (τραγούδι, κιθάρα), Μιχάλη Μελέτη (νέι), Χρήστο Δασκαλόπου­λο (βιολί), Παναγιώτη Σάκκουλα (λαούτο), Νικόλα Μυλωνά (κρουστά) και Νίκο Παναγιωτίδ­η (λάφτα, βιχουέλα, μπαρόκ κιθάρα, τζουράς, ακουστική κιθάρα και διεύθυνση μουσικών συνόλων), ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για την οργάνωση και τη δημιουργία μουσικών οδηγών.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece