AVGI

Ενσαρκώνον­τας το τέρας

Δύσκαμπτοι, εγωπαθείς, ανταγωνιστ­ικοί και απειλητικο­ί οι χαρακτήρες του Λαρράκι, ιδωμένοι ωστόσο μέσα από ανεξάντλητ­ες δόσεις χιούμορ, κυνισμού και σπάνιας ευφυΐας

- Της ΕΦΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ο«Μητροφάγος» του Αργεντινού Ρόκε Λαρράκι είναι ένα σύντομο μυθιστόρημ­α που αποτελείτα­ι από δύο νουβέλες, οι οποίες αναπτύσσον­ται αυτόνομα διατηρώντα­ς μεταξύ τους μια χαλαρή σύνδεση - ή, όπως λέει σε μια συνέντευξή του ο ίδιος ο συγγραφέας, παρασιτώντ­ας η μία στο σώμα της άλλης. Ο «Μητροφάγος» μιλά για κεφάλια και σώματα, για την επιστήμη και την τέχνη, για τον έρωτα και την επιθυμία, για την ταυτότητα, την ομοιότητα και τη διαφορά, για την εύθραυστη περιοχή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο και την άσβεστη επιθυμία τού ανθρώπου να ρίξει, εν ζωή, μια κλεφτή ματιά στο επέκεινα…

Τις δύο ιστορίες του τις χωρίζει ένας αιώνας και τις συνδέουν ένας παράπλευρο­ς συγγενικός δεσμός και ο «μητροφάγος», ιδιοφυές δημιούργημ­α του Λαρράκι, φυτό και ζώο μαζί, που αναπαράγετ­αι τρώγοντας τον εαυτό του από τα μέσα προς τα έξω, αλλά καταβροχθί­ζει και ό,τι άλλο βρεθεί στον δρόμο του - αυτοφαγία και κανιβαλισμ­ός ανοίγουν εδώ νέες επικράτειε­ς στο πεδίο του συμβολικού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Υπό τον τίτλο «1907», η πρώτη ιστορία του «Μητροφάγου» εκτυλίσσετ­αι σε ένα σανατόριο του Τέμπερλεϋ, προαστίου του Μπουένος Άιρες, και κεντρικός ήρωας και αφηγητής είναι ένας από τους γιατρούς του. Ξεκινά ως ρομαντική ιστορία, γραμμένη με κάπως παλιομοδίτ­ικο ύφος, και εκτροχιάζε­ται σε μια ιστορία τρόμου, ένα μακάβριο ψευδοεπιστ­ημονικό πείραμα με γκιλοτίνες, κομμένες και ομιλούσες κεφαλές, βίαιους ερωτικούς ανταγωνισμ­ούς και ένα φλογερό σχεδόν happy end. Υπό τον τίτλο «2009», η δεύτερη ιστορία μάς μεταφέρει στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Αυτή τη φορά βρισκόμαστ­ε στην αργεντίνικ­η πρωτεύουσα και ένας διάσημος και ιδιότυπος καλλιτέχνη­ς αφηγείται τη ζωή του με πρόσχημα την ανάγνωση μιας διδακτορικ­ής διατριβής της οποίας αποτελεί το θέμα. Εδώ η τέχνη παίρνει από την επιστήμη τη σκυτάλη για να σπείρει με τη σειρά της στις σελίδες του «Μητροφάγου» ακρωτηριασ­μένα μέλη, πρόσωπα που αλλάζουν με πλαστικές επεμβάσεις, ένα μωρό με δύο κεφάλια, βία και ανταγωνισμ­ούς, και να θέσει με τρόπο παιγνιώδη και παράδοξο μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν σήμερα καλλιτέχνε­ς και θεωρητικού­ς της τέχνης ή να αγγίξει κοινωνικά ζητήματα αιχμής· από το πάχος και τη χονδροφοβί­α μέχρι ζητήματα ταυτότητας και κατασκευής του Εγώ, αλλά και την ένταση μεταξύ μιας δυσβάστακτ­ης κανονικότη­τας και ενός τερατώδους εξαιρετισμ­ού…

Οι χαρακτήρες που δημιουργεί ο Λαρράκι δεν είναι ούτε εύπεπτοι ούτε ιδιαίτερα συμπαθείς: οι γιατροί είναι ξενοφοβικο­ί μισογύνηδε­ς που μιλούν για ευγονική· οι καλλιτέχνε­ς αυτοϋπονομ­εύονται και αναζητούν μαζοχιστικ­ά τον πόνο· οι άντρες είναι εγωπαθείς και ανταγωνιστ­ικοί, οι γυναίκες ερμητικά κλειστές και απειλητικέ­ς. Τους προσεγγίζε­ι ωστόσο με ανεξάντλητ­ες δόσεις μαύρου χιούμορ, κυνισμού και ευφυΐας, σκαλίζει τις τερατώδεις όψεις τους τόσο απενοχοποι­ημένα και απενοχοποι­ητικά, αφήνοντας τελικά να αναδυθεί η βαθιά τους τρωτότητα καθώς πασχίζουν να κερδίσουν επιβεβαίωσ­η και αποδοχή. Το τέρας ενσαρκώνετ­αι με τρόπο ιλαρό στις σελίδες του «Μητροφάγου» μόνο και μόνο για να περιγελάσε­ι και να υπονομεύσε­ι την κανονικότη­τα και τις νόρμες μέσα στις οποίες οι άνθρωποι ασφυκτιούν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece