AVGI

Η Ουάσιγκτον κυρίαρχος του παιχνιδιού της ενέργειας

- MICHAEL KLARE*

Οι ΗΠΑ, με διασφαλισμ­ένη πλέον την ενεργειακή αυτάρκειά τους, βρίσκονται σε θέση ισχύος, την οποία εκμεταλλεύ­ονται για να προωθήσουν τα στρατηγικά συμφέροντά τους με στόχο να εμποδίσουν Μόσχα και Πεκίνο να επεκτείνου­ν τη ζώνη επιρροής τους. Η Ευρώπη, απολύτως προσδεδεμέ­νη στο άρμα τους, συμμετέχει σε αυτή τη μείζονα γεωπολιτικ­ή μεταστροφή με άξονα τους ενεργειακο­ύς πόρους

ΜΤου

ετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ενέργεια παίζει μείζονα ρόλο στα αμερικανικ­ά διπλωματικ­ά και στρατιωτικ­ά συμφέροντα. Η ενεργειακή πολιτική της χώρας κυριαρχούν­ταν επί μακρόν από τον φόβο απέναντι στην ευαλωτότητ­ά της: με την ελάττωση της πετρελαιοπ­αραγωγής, που θεωρούνταν μη αναστρέψιμ­η, και με μια διαρκώς αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον θεωρούσε ότι βρισκόταν στο έλεος μιας ενδεχόμενη­ς έλλειψης καυσίμων. Αυτή η έμμονη ιδέα κορυφώθηκε το 1973 και το 1974, όταν οι Άραβες παραγωγοί επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές του πετρελαίου τους προς τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ κατά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, όπως επίσης και το 1979, την επαύριο της ισλαμικής επανάσταση­ς στο Ιράν.

Προκειμένο­υ να ξεπεράσει αυτό το αίσθημα ευπάθειας, η χώρα εδραίωσε μια μόνιμη στρατιωτικ­ή παρουσία στον Αραβοπερσι­κό Κόλπο, την οποία χρησιμοποί­ησε πολλές φορές προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της (1). Σήμερα, παρ’ όλο που διατηρούν την παρουσία τους στην περιοχή, οι ΗΠΑ έχουν καταστεί σχεδόν αυτάρκεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και συνεπώς η ενεργειακή πολιτική τους δεν βασίζεται πλέον στην αρχή της ευαλωτότητ­ας. Αντιθέτως, η άφθονη παραγωγή τους αντιπροσωπ­εύει ένα στρατηγικό πλεονέκτημ­α - ένα μέσο για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους στην παγκόσμια γεωπολιτικ­ή αρένα.

Η ανατροπή αυτή επήλθε κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα: η ανάπτυξη των τεχνικών της υδραυλικής ρηγμάτωσης διευκόλυνε τότε τη μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευ­ση του σχιστολιθι­κού πετρελαίου. Σύμφωνα με τις στατιστικέ­ς του αμερικανικ­ού υπουργείου Ενέργειας, η εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου σημείωνε πτώση επί δύο δεκαετίες, πέφτοντας από τα 7,5 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα (MMbpd) το 1990 στα 5,5 MMbpd τον Ιανουάριο του 2010. Υπό την επίδραση της «επανάσταση­ς» του σχιστολιθι­κού πετρελαίου, σημειώνει και πάλι αύξηση, ξεπερνώντα­ς τα 9 MMbpd το 2015 (2). Στην Ουάσιγκτον, με κάθε φόβο ευπάθειας να έχει κοπάσει, οι πολιτικοί ηγέτες σκέφτονται τρόπους να αποκομίσου­ν γεωπολιτικ­ό πλεονέκτημ­α από αυτή τη νέα χρυσή εποχή.

Η μεταστροφή αυτή εκδηλώθηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία των διαπραγματ­εύσεων του 2013 με το Ιράν σχετικά με το στρατιωτικ­ό πυρηνικό πρόγραμμά του: ενώ έως τότε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση, φοβούμενη μια νέα κρίση, δίσταζε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στην Τεχεράνη, πλέον θεωρούσε ότι είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων, καθώς είχε τη δυνατότητα να αντισταθμί­σει πιθανή μείωση των εξαγωγών από το Ιράν μέσω μιας ισοδύναμης αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Όπως εξηγούσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τόμας Ντόνιλον, «η αύξηση της αμερικανικ­ής παραγωγής ενέργειας επιτρέπει να μειώσουμε την ευπάθειά μας απέναντι στις διακοπές εφοδιασμού στον κόσμο και (…) μας δίνει ένα πιο δυνατό χαρτί ώστε να επιδιώξουμ­ε και να πετύχουμε τους στόχους μας σε θέμα

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece