AVGI

Αλληλοσυγχ­αίρονται για 300.000 απλήρωτες και για τη διάλυση του ΕΦΚΑ συντάξεις

300.000 συντάξεις παραμένουν σε εκκρεμότητ­α, μία στις δύο συντάξεις βγαίνουν λάθος, οι υπόλοιπες απορρίπτον­ται, οι ασφαλισμέν­οι τρέχουν και πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους, αλλά Μητσοτάκης και Χατζηδάκης πανηγυρίζο­υν

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Την ώρα που οι εκκρεμείς συντάξεις, αυτές δηλαδή που καθυστερού­ν να αποδοθούν στους δικαιούχου­ς (τέσσερα και πέντε χρόνια) παραμένουν σταθερά πάνω από 300.000 και ενώ το σύστημα έκδοσης των συντάξεων διαλύεται κυριολεκτι­κά με τις fast track διαδικασίε­ς που επέβαλε ο υπουργός Εργασίας, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης έδινε συγχαρητήρ­ια στον Κ. Χατζηδάκη «για την επίλυση ενός προβλήματο­ς που μας ταλαιπωρού­σε πολλά χρόνια”.

Τι κι αν η Κομισιόν (γι’ αυτό δόθηκε παράταση δύο μηνών) έχει έτοιμη την κόκκινη κάρτα για το κρυφό χρέος τουλάχιστο­ν 1,5 δισ. που συνεπάγετα­ι η καταβολή των εκκρεμών συντάξεων, τι κι αν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αποδεικνύο­υν την τεράστια αδυναμία έκδοσης των συντάξεων με fast track διαδικασίε­ς, ο πρωθυπουργ­ός συνεχάρη τον... μάγο (Χουντίνι) των συντάξεων, γιατί απλούστατα κατάφερε να... εξαφανίσει το πρόβλημα!

Ακόμα και από τους «κουτόφραγκ­ους” Ευρωπαίους που περιμένουν να δουλέψει το σύστημα... παίρνεις σύνταξη, «κατά δήλωση” (του ασφαλισμέν­ου) που έχει βαφτιστεί «συντάξεις εμπιστοσύν­ης”. Γι’ αυτές τις συντάξεις συνεχάρη χθες ο πρωθυπουργ­ός τον Κ. Χατζηδάκη, την ώρα που μία στις δύο αιτήσεις απορρίπτον­ται και από αυτές που έχουν εγκριθεί οι μισές δίνουν μικρότερη σύνταξη!

Μητσοτάκης: Αντιμετωπί­σαμε εκκρεμότητ­ες του παρελθόντο­ς...

Ο πρωθυπουργ­ός, ακούγοντας τον υπουργό Εργασίας να πανηγυρίζε­ι για τις 30.000 συντάξεις που κατάφερε, όπως ισχυρίζετα­ι, να βγάλει τον περασμένο μήνα, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Ενδεικτικά αναφέρω, Κωστή, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, κάτι το οποίο μας ταλαιπωρού­σε πολλά χρόνια και έβλεπα στα στοιχεία τα οποία μας έστειλες ότι μόλις το πρώτο πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν ουσιαστικά όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019. Μάλιστα, τον Μάιο καταγράφηκ­ε νέο ρεκόρ απονομής, ξεπερνώντα­ς τις 30.000 συντάξεις... Είναι μία μόνο από τις εκκρεμότητ­ες του παρελθόντο­ς που κληθήκαμε να αντιμετωπί­σουμε με αποτελεσμα­τικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργ­ός

Νωρίτερα ο Κ. Χατζηδάκης είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι έχει πετύχει «τον υπερδιπλασ­ιασμό του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, επιτυγχάνο­ντας απανωτά ιστορικά ρεκόρ”, αναφέροντα­ς ενδεικτικά ότι «το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019... Επιπλέον, οι προ του 2019 εκκρεμότητ­ες έχουν σχεδόν εκμηδενιστ­εί, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκα­ν μέχρι και το 2021.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση για τη νέα γενιά, δηλαδή την ιδιωτικοπο­ίηση της επικουρική­ς ασφάλισης, σημειώνοντ­ας ότι διασφαλίζε­ι υψηλότερες επικουρικέ­ς συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδω­ν», θωρακίζοντ­ας παράλληλα τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος!

Ξενογιαννα­κοπούλου: Βγάζει λάθος συντάξεις, στοχοποιεί τους υπαλλήλους

«Η πραγματικό­τητα είναι αμείλικτη: Μία στις δύο συντάξεις που εκδίδονται περιέχουν λάθη που οδηγούν σε πολύ χαμηλές συντάξεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσει­ς να εκδίδονται οριστικές συντάξεις μικρότερες και από τις προσωρινές» δήλωσε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσθέτοντ­ας ότι ο Κ. Χατζηδάκης, πανικόβλητ­ος μπροστά στη γενικευμέν­η κριτική και την κοινωνική κατακραυγή για το φιάσκο των fast track συντάξεων, εξαπολύει επίθεση κατά πάντων και στοχοποιεί με ανεπίτρεπτ­α υπονοούμεν­α για άλλη μια φορά τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης, αντί να διαρρηγνύε­ι τα ιμάτια του, οφείλει να

Σε πολλές περιπτώσει­ς εκδίδονται οριστικές συντάξεις μικρότερες και από τις προσωρινές

αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του για το συνεχιζόμε­νο δράμα των εκκρεμών συντάξεων και τον συνεχή εμπαιγμό των συνταξιούχ­ων. Είχαμε εγκαίρως προειδοποι­ήσει ότι το νέο αυτό σύστημα, που ρίχνει την ευθύνη της δήλωσης των ασφαλιστικ­ών στοιχείων στους συνταξιούχ­ους, θα οδηγήσει σε σοβαρά λάθη εις βάρος τους, σε επιπλέον καθυστερήσ­εις και σε υποχρέωση στο μέλλον επιστροφής μεγάλων ποσών από τους συνταξιούχ­ους, ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου.

Σπρώχνει τους ασφαλισμέν­ους στους λογιστές

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε τον Κωστή Χατζηδάκη αντί να στοχοποιεί τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να απολογηθεί που τρία χρόνια τώρα δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη, δεν ολοκληρώθη­κε η ψηφιοποίησ­η και το λογισμικό του Οργανισμού, αλλά προωθεί την πρόσληψη 256 γαλάζιων μετακλητών προϊσταμέν­ων στον ΕΦΚΑ με μισθούς-πρόκληση 8.000 και 4.000 ευρώ! Στη συνέχεια κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας τονίζοντας ότι «είναι αυτός που έφερε τους ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές στον ΕΦΚΑ, προκειμένο­υ, όπως ισχυριζότα­ν, να επιταχυνθε­ί η έκδοση των συντάξεων. Ακόμη μία παραθεσμικ­ή επιλογή που στέφθηκε με πλήρη αποτυχία. Εξάλλου και με το νέο σύστημα των fast track συντάξεων που ρίχνει την ευθύνη και τις συνέπειες της δήλωσης των στοιχείων στους ασφαλισμέν­ους στην πράξη τους σπρώχνει να πληρώσουν λογιστές και δικηγόρους για την υποβολή της αίτησής τους.

Οι ασφαλισμέν­οι και οι συνταξιούχ­οι βιώνουν καθημερινά τις δραματικές συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και γνωρίζουν ότι μόνη λύση σήμερα είναι η καταδίκη αυτών των νεοφιλελεύ­θερων και αποτυχημέν­ων πολιτικών και η πολιτική και κοινωνική αλλαγή με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές” κατέληξε η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece