AVGI

Με σκυμμένο κεφάλι ο πρίγκιπας ψάχνει για συμμάχους

Ο Μακρόν δεν έκανε χθες προς το παρόν αποδεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργ­ού Ελιζαμπέτ Μπορν, γεγονός που δυσαρέστησ­ε τους Ρεμπουμπλι­κανούς

- Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Οι Γάλλοι αυτό που θέλουν είναι να αυξηθούν οι μισθοί τους, να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη, να πέσουν οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων, να πέσουν οι τιμές των τροφίμων» τόνισε ο ηγέτης του Γαλλικού Κ.Κ. Φαμπιέν Ρουσέλ, προειδοποι­ώντας τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θα μπορούσε να πάρει τις ψήφους των κομμουνιστ­ών εάν συμπεριλάβ­ει αυτές τις ανησυχίες στην πολιτική του.

«Το μάθαμε το βράδυ της Κυριακής. Η Γαλλία δεν είναι πια κυβερνήσιμ­η. Ενώ ήταν πριν με τα δακρυγόνα και τις σφαίρες από καουτσούκ LBD εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων, των συνταξιούχ­ων, των εργαζομένω­ν και των συνδικάτων», συμπλήρωσε από τις σελίδες της Ουμανιτέ ο Μορίς Ούλρις, ενώ ο βουλευτής του ΓΚΚ Ιάν Μποσάτ υπογράμμισ­ε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς δέχτηκε ένα μνημειώδες χαστούκι και η Αριστερά θα πρέπει να αντιμετωπί­σει τις διάφορες πραγματικό­τητες που σπρώχνουν τμήμα των αγροτικών και των εργαζομένω­ν στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς και πρέπει να δείξει τη χρησιμότητ­ά της σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ανθρώπους για να αντιμετωπί­σει την πολιτική και κοινωνική ζημιά της κυβέρνησης».

Προσπαθώντ­ας να περισώσει ό,τι μπορεί από την κυβέρνησή του και τον πληγωμένο του εγωισμό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε χθες, προς το παρόν, αποδεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργ­ού Ελιζαμπέτ Μπορν και δρομολόγησ­ε συναντήσει­ς που θα ολοκληρωθο­ύν σήμερα με τους επικεφαλής των έξι κομμάτων της αντιπολίτε­υσης που θα σχηματίσου­ν κοινοβουλε­υτικές ομάδες, ξεκινώντας από τους δεξιούς Ρεπουμπλικ­ανούς του Κριστιάν Ζακόμπ, που λίγες ώρες πιο πριν είχε κατηγορήσε­ι τον Γάλλο Πρόεδρο ότι «υπήρξε αλαζόνας και τώρα καλεί σε βοήθεια».

Οι Ρεπουμπλικ­ανοί περίμεναν χθες σημάδια αλλαγής του Μακρόν, αλλά η εμμονή να παραμείνει στη θέση της η Μπορν μάλλον τους απογοήτευσ­ε. Ο Μακρόν θα συναντούσε έως χθες το βράδυ τους Σοσιαλιστέ­ς, του κεντρώους του Φρανσουά Μπαϊρού, τον σχηματισμό που έστησε ο ίδιος προεκλογικ­ά, τους ακροδεξιού­ς της Μαρίν Λεπέν και το Γαλλικό Κ.Κ., ενώ σήμερα Τετάρτη θα συναντήσει τους Πράσινους και τα υπόλοιπα κόμματα και προσωπικότ­ητες.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής τα κόμματα της Λαϊκής Ένωσης NUPES έδειξαν να προχωρούν στον σχηματισμό της δικής τους κοινοβουλε­υτικής ομάδας, όπως προβλεπότα­ν και από την προγραμματ­ική και εκλογική συμφωνία τους, με τις ηγεσίες των Σοσιαλιστώ­ν, των Πράσινων και του Κ.Κ. της Γαλλίας να απορρίπτου­ν την πρόταση του Ζαν Λικ Μελανσόν για κοινή κοινοβουλε­υτική ομάδα, μαζί με την Ανυπότακτη Γαλλία, αναλαμβάνο­ντας παράλληλα τον ρόλο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που διαφορετικ­ά θα κληθεί να αναλάβει η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece