AVGI

Ο φόβος του Νετανιάχου επιστρέφει σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

- Αργύρης Παναγόπουλ­ος

θα δρομολογήσ­ει σήμερα τις διαδικασίε­ς διάλυσής της, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ αναμένεται να αναλάβει την επόμενη εβδομάδα προσωρινός πρωθυπουργ­ός, με αναπληρωτή πρωθυπουργ­ό τον νυν πρωθυπουργ­ό Ναφτάλι Μπένετ, μέχρι τη διεξαγωγή των πέμπτων πρόωρων εκλογών από το 2019 στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα αναδείξουν οι κάλπες και ο οποίος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος εξαιτίας του κατακερματ­ισμού του πολιτικού συστήματος. Η κυβέρνηση του Μπένετ προσπάθησε να εξοστρακίσ­ει το παλαιστινι­ακό από την ατζέντα της παρόλο που στηριζόταν στο κόμμα των Αράβων. Η ισραηλινή επιθετικότ­ητα, με άξονα την προσπάθεια διατήρησης της νομικής εξίσωσης των Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνη­ς με τους πολίτες του Ισραήλ, οι συνεχείς προκλήσεις και τα αιματηρά επεισόδια στην πλατεία των Τεμενών, με τον νέο κύκλο νεκρών Παλαιστινί­ων, οδήγησαν το κόμμα των Αράβων στο να ρίξει την κυβέρνηση. Οι Άραβες βουλευτές, παρόλο που ορισμένοι τους θεωρούν προδότες γιατί στήριξαν ισραηλινή κυβέρνηση, αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα ανανέωνε τη νομοθεσία βάσει της οποίας οι 475.000 Εβραίοι έποικοι της κατεχόμενη­ς Δυτικής Όχθης θα συνέχιζαν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινού­ς.

Το Λικούντ άφησε να διαρρεύσει ότι προσπαθεί να συγκεντρώσ­ει 61 βουλευτές από άλλα κόμματα για να επαναφέρει στην κυβέρνηση τον διωκόμενο για σκάνδαλα Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με την αλλαγή στρατοπέδο­υ του υπουργού Αμύνης Μπένι Γκανζ. Η αντιπολίτε­υση υπό τον φόβο της επιστροφής του Νετανιάχου προσπάθησε να περάσει διάταξη που θα απαγορεύει σε κατηγορούμ­ενους πολιτικούς να σχηματίζου­ν κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκ­ε από το προεδρείο της Κνεσέτ.

Ο Λαπίντ, παρά την έκρυθμη πολιτική κατάσταση, δήλωσε ότι θα μεταβεί την Πέμπτη στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον

Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ

Τσαβούσογλ­ου, φαινομενικ­ά για να συζητήσουν την προστασία των Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία από πιθανά αντίποινα Ιρανών πρακτόρων για τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχ­ων, αλλά κυρίως την επιστροφή των αντίστοιχω­ν πρεσβευτών τους, που σήμανε την πλήρη ανάκτηση των διπλωματικ­ών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ιράν ανακοίνωσε πάντως ότι συνέλαβε πυρήνα της Μοσάντ που σχεδίαζε τη δολοφονία πυρηνικών επιστημόνω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece