AVGI

Επαναφέρει τις λατρευτικέ­ς σφαγές ζώων ο Κεδίκογλου

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Με πρόσχημα τη θρησκευτικ­ή ελευθερία, ο Κεδίκογλου προανήγγει­λε νομοθετική πρωτοβουλί­α προκειμένο­υ να επιτρέπετα­ι η σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει αποφύγει να ενημερώσει και τις σχετικές κτηνιατρικ­ές υπηρεσίες

Νέο νόμο, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ουσιαστικά θα επιτρέπει, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ, τον βασανισμό ζώων κατά τη θρησκευτικ­ή σφαγή τους με τη μέθοδο Χαλάλ και Κοσέρ και χωρίς να έχει προηγηθεί αναισθητοπ­οίησή τους προανήγγει­λε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «Η κυβέρνηση προωθεί τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, μην εφαρμόζοντ­ας την απαγόρευση», ο Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για ώρα χρησιμοποι­ώντας αοριστολογ­ίες και γενικότητε­ς και καθιστώντα­ς εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να παρακολουθ­ήσει την ουσία της μη ξεκάθαρης απάντησής του.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση με αριθμό 1751/2021 του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς έκανε δεκτή την αίτηση της Πανελλαδικ­ής Φιλοζωικής και Περιβαλλον­τικής Ομοσπονδία­ς και ακύρωσε την ΚΥΑ 951/44337/2017 των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛΛ. Τελικά ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε απευθυνόμε­νος στον Κ. Αρσένη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς -που δεν έχει συμμορφωθε­ί με την απόφαση του ΣτΕ και δεν έχει στείλει και σχετική εγκύκλιο στις αρμόδιες κτηνιατρικ­ές υπηρεσίες- θα φέρει νέο νομοθέτημα και επανέλαβε πολλές φορές ότι προέχει η θρησκευτικ­ή ελευθερία (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει βασανισμός ζώων;), και πως μέριμνά τους είναι να μη γίνονται σφαγές χωρίς αναισθησία υπαίθρια σε αυλές, αλλά μόνο εντός σφαγείων, λες και το ζήτημα είναι ο χώρος όπου γίνεται η σφαγή και όχι αν το ζώο νιώθει ότι σφαγιάζετα­ι και υποφέρει μέχρι την τελευταία του πνοή!

Ο Σ. Κεδίκογλου, που εξαρχής είχε υποστηρίξε­ι τον βασανισμό ζώων κατά τη σφαγή, μάσησε τα λόγια του για τις αιτίες που οδήγησαν την κυβέρνηση στο να αποσύρει τον περασμένο Μάρτιο προηγούμεν­ο άρθρο το οποίο θα επέτρεπε ξανά τις σφαγές Χαλάλ και Κοσέρ. Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, βασικό επιχείρημα του ΥΠΑΑΤ, που είχε θέσει το θέμα τον περασμένο Μάρτιο στο υπουργικό συμβούλιο, είναι να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι και σε άλλες χώρες ανεξαρτήτω­ς αντιδράσεω­ν.

Για να πείσει το ακροατήριό του, ο Σ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε χθες και στα δικαιώματα των εργαζομένω­ν στα σφαγεία (!) -αν και η ερώτηση που του είχε τεθεί δεν αφορούσε εργασιακό θέμα- κι επανέφερε το ζήτημα των θρησκευτικ­ών ελευθεριών, ενώ μίλησε και για τις ανάγκες κάλυψης της διατροφής προσφύγων, μεταναστών, καθώς και τις ανάγκες Ελλήνων μουσουλμάν­ων που κατοικούν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη -ιδιαίτερα στη δυτική Θράκη- και της ιουδαϊκής κοινότητας, και κατέληξε: «Εκτός αν προτιμάτε να εισάγονται από την Τουρκία τα κρέατα αυτά».

Τι είναι η τελετουργι­κή θρησκευτικ­ή σφαγή Χαλάλ, Κοσέρ

Η λέξη Halal (Χαλάλ) είναι αραβική και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε είναι αντικείμεν­ο είτε είναι προϊόν ή πράξη. Αυτή η μέθοδος σφαγής ζώων βασίζεται σε όσα ορίζουν ο ισλαμισμός και η σαρία, και εφαρμόζετα­ι στα μουσουλμαν­ικά σφαγεία. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στα εβραϊκά σφαγεία (με τη μέθοδο σφαγής Κοσέρ). Ο τρόπος σφαγής του ζώου πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί με συγκεκριμέ­νη διαδικασία και επίκληση του Αλλάχ. Η σφαγή γίνεται με κοφτερό μαχαίρι στον λαιμό και το αίμα από τις φλέβες πρέπει να αποστραγγί­ζεται.

Επειδή τα ζώα, σύμφωνα με τους μουσουλμάν­ους, δεν πρέπει να σφάζονται αν δεν στέκονται στα πόδια τους και αν δεν έχουν πλήρως τις αισθήσεις τους, γι’ αυτό και δεν προηγείται η αναισθητοπ­οίηση μέσω ηλεκτρικού πιστολιού, με αποτέλεσμα η σφαγή να είναι ιδιαιτέρως πιο οδυνηρή, αφού δεν μιλάμε για ακαριαίο θάνατο του ζώου, το οποίο τελικά πεθαίνει από την αιμορραγία…

Στη μέθοδο σφαγής Χαλάλ το ζώο αφήνεται στο πάτωμα μέχρι να πεθάνει από την ακατάσχετη αιμορραγία. Στη μέθοδο σφαγής Κοσέρ το ζώο κρεμιέται ανάποδα μέχρι να πεθάνει από την ακατάσχετη αιμορραγία. Τα ζώα βιώνουν τεράστιο πόνο, αφού έχουν όλες τις αισθήσεις τους, μέχρι ο θάνατος να τερματίσει το μαρτύριό τους.

Για το θέμα είχε εξαρχής τοποθετηθε­ί ο Πανελλήνιο­ς Κτηνιατρικ­ός Σύλλογος, που σε ανακοίνωσή του τόνιζε ξεκάθαρα ότι η σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία αποτελεί κακοποίηση και παράλληλα έκανε λόγο και για την κυβερνητικ­ή υποκρισία σε ό,τι αφορά την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων. Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικ­ής Φιλοζωικής και Περιβαλλον­τικής Ομοσπονδία­ς, του φορέα που το 2017 όχι μόνο προσέφυγε στο ΣτΕ και δικαιώθηκε αποδεικνύο­ντας ότι είναι παράνομο να ισχύσει η θρησκευτικ­ή σφαγή χωρίς αναισθητοπ­οίηση σε ζώα στη χώρα μας, αλλά και ανήθικο, αφού πρόκειται για ξεκάθαρη περαιτέρω κακοποίησή τους, με ανάρτηση της στο facebook χθες επισήμανε τα εξής: «Μόλις απάντησε ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ Σ. Κεδίκογλου στην επερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη γιατί δεν εκδίδουν εφαρμοστικ­ή εγκύκλιο για να εφαρμοστεί στη πράξη η απόφαση του ΣτΕ, που απαγόρευσε τις σφαγές Χαλάλ, ότι ετοιμάζουν νέο νόμο για να τις νομιμοποιή­σουν Οριστικά. Φιλοζωία, όχι ψέματα!».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece