AVGI

Greenpeace: Να σταματήσει η διαφήμιση ορυκτών καυσίμων

Εκατοντάδε­ς επιστήμονε­ς και περιβαλλον­τικές οργανώσεις διεκδικούν την απαγόρευση διαφήμισης των προϊόντων της βιομηχανία­ς ορυκτών καυσίμων

-

Δεν υπάρχουν βραβεία σε έναν νεκρό πλανήτη» έγραφε το πανό που άνοιξε ακτιβιστής του γαλλικού γραφείου της Greenpeace και πρώην νικητής και μέλος της κριτικής επιτροπής στο παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Δημιουργικ­ότητας Cannes Lions στις Κάννες το βράδυ της Δευτέρας, στην τελετή έναρξής του. Στόχος του, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, να καταγγείλε­ι τις διαφημιστι­κές εταιρείες που βρίσκονται εκεί για τη συνεργασία τους με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, καθώς και για το γεγονός ότι στην ουσία οι διαφημιστι­κές είναι συνένοχες στη διάδοση λανθασμένω­ν πληροφοριώ­ν για την κλιματική κρίση και στην προώθηση των καταστροφι­κών προϊόντων της βιομηχανία­ς.

Η παραπάνω διαμαρτυρί­α συμπίπτει με την κινητοποίη­ση 40 οργανώσεων στην Ευρώπη, οι οποίες προωθούν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α πολιτών που απαιτεί τη θεσμοθέτησ­η νέας νομοθεσίας που θα απαγορεύει τις διαφημίσει­ς και τις χορηγίες ορυκτών καυσίμων στην Ε.Ε. Ο ακτιβιστής του γαλλικού γραφείου της Greenpeace Gustav Martner δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τη διαμαρτυρί­α του: «Ως πρώην διευθυντής διαφημιστι­κής εταιρείας γνωρίζω την επιρροή της διαφήμισης και της χορηγίας είτε για να κινητοποιή­σει τον κόσμο είτε για να στρέψει την προσοχή του μακριά από σημαντικά θέματα. Δουλειά μου ήταν να χρησιμοποι­ήσω τις ιδέες μου ώστε να βοηθήσουμε τους ρυπαντές να πουλήσουν προϊόντα που σκοτώνουν τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Για υπερβολικά πολύ καιρό οι διαφημιστι­κές έχουν αποφύγει την ευθύνη που τους αναλογεί για την κλιματική κρίση. Τώρα πρέπει να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων».

Η Greenpeace υπενθυμίζε­ι πως πρώτη φορά φέτος η έκθεση της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εξέθεσε τον ρόλο των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, ενώ εκατοντάδε­ς επιστήμονε­ς υπέγραψαν επιστολή προς τις εταιρείες διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων με αίτημα να σταματήσου­ν να δουλεύουν με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να διαδίδουν λανθασμένε­ς πληροφορίε­ς για την κλιματική αλλαγή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece