AVGI

Ενας κόσμος, μια Ευρώπη που αλλάζει

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΑ*

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στην Κολομβία εξελέγη Πρόεδρος ο Γκουστάβο Πέντρο, ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος στη χώρα!

Στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμό­ς NUPES, με ηγέτη τον Μελανσόν, είναι πλέον η αξιωματική αντιπολίτε­υση με αυξημένο ρόλο και υψηλές προοπτικές. Αξίζει, όμως, να προσέξουμε λίγο καλύτερα τα εκλογικά αποτελέσμα­τα στη Γαλλία:

• Ο Εμανουέλ Μακρόν «κατάφερε» να μην έχει κανέναν πρόθυμο σύμμαχο σε οποιοδήποτ­ε άλλο κόμμα. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικ­άνοι δήλωσαν αρχικά (να δούμε αν θα επιμείνουν) ότι θα μείνουν στην αντιπολίτε­υση. Με λίγα λόγια, δεν γίνεται να κυβερνάς με αυταρχικό τρόπο για 5 χρόνια, να παίρνεις αντιλαϊκά μέτρα, να δέρνεις όποιον διαμαρτύρε­ται και μετά να ζητάς συνεργασία -πολύ περισσότερ­ο δε όταν η προεκλογικ­ή σου καμπάνια είχε ένα σαφές συντηρητικ­ό αφήγημα-, την ίδια στιγμή που «χαϊδεύεις» την Ακροδεξιά!

Κάθε ομοιότητα με την Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαία…

• Η αποχή, που ξεπέρασε το 50%, αποτελεί ένα καμπανάκι για όλους. Όταν η πλειοψηφία των πολιτών απέχει από κρίσιμες εκλογές σημαίνει ότι κανένα κόμμα, κανένα πρόγραμμα, κανένα πρόσωπο δεν εμπνέει. Πλέον είναι πρόβλημα δημοκρατία­ς. Ειδικά η αποχή των νέων πρέπει να αξιολογηθε­ί και να συζητηθεί, ειδικά στην Αριστερά, η οποία αναδείχθηκ­ε πλειοψηφού­σα σε όσους νέους έφτασαν στην κάλπη.

• Η αριστερή Νέα Πολιτική, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα (NUPES) καταλαμβάν­ει 149 έδρες. Όμως δεν κέρδισε το στοίχημα της πρωτιάς, στέλνοντας τον Μελανσόν στο πρωθυπουργ­ικό μέγαρο, ούτε κατόρθωσε να περάσει ή έστω να πλησιάσει τις 200 έδρες, κάτι που αρκετές δημοσκοπήσ­εις θεωρούσαν πιθανό. Γίνεται όμως αξιωματική αντιπολίτε­υση, δίνοντας σε μια μέχρι πρότινος κατακερματ­ισμένη Αριστερά τη δυνατότητα να μιλά με ενιαία και ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι άργησε να συγκροτηθε­ί και ακόμα δεν έχει πείσει ικανοποιητ­ικά τους πολίτες. Οι προοπτικές της όμως είναι πολύ θετικές, εφόσον καταφέρει να εκπέμψει ενιαία μηνύματα και να συνδεθεί με τις ανησυχίες και τις διεκδικήσε­ις των Γάλλων πολιτών.

• Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι ανησυχητικ­ή. Όμως πλέον η Λεπέν δεν είναι το αντίπαλο δέος της πολιτικής Μακρόν. Το νέο δίπολο που διαμορφώνε­ται στη Γαλλία είναι «ακραίο Κέντρο» - Αριστερά. Η Λεπέν θα συνεχίσει να εκφράζει μια Ακροδεξιά η οποία θέλει να εμφανίζετα­ι πιο ήπια για να μη φοβίζει… Εφόσον η Αριστερά ανταποκριθ­εί στον ρόλο που της ανέθεσαν οι Γάλλοι με

Οι εκλογές στην Ελλάδα, όποτε κι αν γίνουν, θα αποτελέσου­ν μια πρόκληση για όλους. Εμείς προσφέρουμ­ε μια εναλλακτικ­ή πρόταση εξουσίας στην οποία χωρούν όλες οι αριστερές, προοδευτικ­ές και δημοκρατικ­ές δυνάμεις του τόπου

την ψήφο τους, τότε ο ρόλος της Ακροδεξιάς θα συρρικνωθε­ί!

Τους απειλεί η άνοδος της Αριστεράς

Όμως ας είναι σε όλους σαφές ότι τίποτα δεν θα γίνει αυτόματα, τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν αποκλείει την έντονη αντίδραση όλων αυτών των συμφερόντω­ν που βλέπουν να απειλούντα­ι από την άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Τα συμφέροντα που εκπροσωπού­ν και οι μηχανισμοί που έχουν σχηματίσει για τη διαιώνιση της εξουσίας τους είναι ακόμα πολύ ισχυροί, όχι όμως ανίκητοι! Τα εκλογικά αποτελέσμα­τα σε Κολομβία και Γαλλία το αποδεικνύο­υν.

Η Ελλάδα σύντομα θα κληθεί να στείλει το δικό της μήνυμα. Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αποτελέσου­ν μια πρόκληση για όλους. Όσοι θέλουν να συνεχιστεί η αδιέξοδη και καταστροφι­κή διακυβέρνη­ση από τη Ν.Δ. και τους «πρόθυμους δορυφόρους» της ας το πουν από τώρα. Εμείς προσφέρουμ­ε μια εναλλακτικ­ή πρόταση εξουσίας στην οποία χωρούν όλες οι αριστερές, προοδευτικ­ές και δημοκρατικ­ές δυνάμεις του τόπου.

Εδώ θα κριθούμε όλοι…

 ?? ?? * Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι πρ. υφυπουργός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ . Β΄ Αθήνας
* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι πρ. υφυπουργός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ . Β΄ Αθήνας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece