AVGI

Εκτός πλαισίου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου η ΕΡΤ

-

Με αφορμή τον αποκλεισμό του από την ΕΡΤ ο ευρωβουλευ­τής Γιώργος Κύρτσος κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο που προτίθεται να υπερασπιστ­εί το δικαίωμα στην πληροφόρησ­η και προβολή σε σχέση με τα κρατικά κανάλια, «τα οποία λαμβάνουν υποχρεωτικ­ή χρηματοδότ­ηση από όλους τους Έλληνες πολίτες και χρησιμοποι­ούν οικονομικέ­ς διευκολύνσ­εις από την Ε.Ε.», όπως σημείωσε.

Ο Γ. Κύρτσος υπογράμμισ­ε στην επιστολή του ότι «η μέθοδος που ακολουθείτ­αι από την κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα, της οποίας προεδρεύει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατία­ς και πρώην υπεύθυνος Τύπου του γραφείου του κ. Μητσοτάκη κ. Κωνσταντίν­ος Ζούλας, κινείται εκτός πλαισίου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου» και κάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα να δώσει απαντήσεις.

Η Β. Γιούροβα διαβεβαίωσ­ε ότι η Επιτροπή παρακολουθ­εί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις όσον αφορά την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας. Ενημέρωσε ότι «επεξεργάζε­ται μια νέα πρωτοβουλί­α, την ‘Eυρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία της ενημέρωσης’, προκειμένο­υ να συμπληρώσε­ι την υφιστάμενη νομοθετική εργαλειοθή­κη για την προώθηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης» και υπογράμμισ­ε ότι διερευνώντ­αι διασφαλίσε­ις ειδικά για την ανεξαρτησί­α των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Η Β. Γιούροβα υπενθύμισε ότι η επικείμενη έκθεση της Επιτροπής 2022 για το κράτος δικαίου θα καλύπτει επίσης της εξελίξεις που σχετίζοντα­ι με την ανεξαρτησί­α της διακυβέρνη­σης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece