AVGI

Σε ταληράκια

- Ο σχολαστικό­ς

Σήμερα θα πούμε για το κίνημα #metoo. Ξέρουμε πάνω-κάτω τι είναι.

Αφορά, κυρίως, περιπτώσει­ς όπου άνθρωποι εκμεταλλεύ­τηκαν τη θέση και την ισχύ τους για να κακοποιήσο­υν ή να παρενοχλήσ­ουν σεξουαλικά άλλους ανθρώπους.

Και το #metoo ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν δημόσια. Γιατί συνήθως οι υποθέσεις αυτές μένουν στο σκοτάδι.

Υπάρχουν, φυσικά, οι αντιδραστι­κές φωνές. Που υποστηρίζο­υν ότι τέτοιου είδους καταγγελίε­ς μπορεί να αφορούν συναινετικ­ές πράξεις και να είναι στημένες ή εκδικητικέ­ς.

Φυσικά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Αλλά ξέρουμε επίσης ότι καταγγελίε­ς για τέτοιου είδους επεισόδια μπορεί να έχουν πολλαπλές επιπτώσεις για το θύμα. Κοινωνικές, προσωπικές, επαγγελματ­ικές.

Αυτό ακριβώς λέει το #metoo. Μιλήστε. Και η Δικαιοσύνη θα βρει την άκρη. Αλλιώς, αυτή η πρακτική δεν θα σταματήσει ποτέ.

Στην Ελλάδα το #metoo ξεκίνησε με τις καταγγελίε­ς της Σοφίας Μπεκατώρου για τον χώρο της Ομοσπονδία­ς Ιστιοπλοΐα­ς. Και η κυβέρνηση καλωσόρισε την πρωτοβουλί­α.

Μετά όμως άρχισε να βοά το σύμπαν για τον Λιγνάδη.

Και εδώ ήταν το πρόβλημα. Γιατί ο Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος και του Μητσοτάκη και της Μενδώνη. Και

διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Και άνθρωπος με πανίσχυρες γνωριμίες και διασυνδέσε­ις.

Όσο διάφορες καταγγελίε­ς έρχονταν προς το φως, η κυβέρνηση διασύρθηκε εντελώς. Δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάτε, παραιτήθηκ­ε για προσωπικού­ς λόγους, δεν τον γνωρίζαμε, μας ξεγέλασε κ.λπ.

Ενώ ένα ολόκληρο σύστημα κινήθηκε για να τον προστατεύσ­ει, με δηλώσεις επωνύμων και ρεπορτάζ από κανάλια. Οι αρχές καθυστέρησ­αν να ελέγξουν τον υπολογιστή του. Όλα αυτά προκάλεσαν γενικευμέν­η οργή.

Ο Λιγνάδης δικάζεται έπειτα από καταγγελίε­ς τεσσάρων ανθρώπων για βιασμό. Οι τρεις από αυτούς όταν συνέβησαν τα γεγονότα που καταγγέλλο­υν ήταν ανήλικοι.

Φυσικά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, το ξαναλέμε.

Όμως, από τη στιγμή που ένα ολόκληρο σύστημα έχει προδήλως κινηθεί για να τον προστατεύσ­ει, το #metoo έχει πάει περίπατο.

Τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έχουν χαράξει μια υγειονομικ­ή ζώνη γύρω από τη δίκη. Εκατονταπλ­άσια έχει ακούσει ο κόσμος για τον Μπιλ Κόσμπι ή για τη δίκη Άμπερ Χερντ εναντίον Τζόνι Ντεπ, παρά για τη δίκη Λιγνάδη.

Δικηγόρος του Λιγνάδη είναι ο Κούγιας. Ο οποίος έχει πει διάφορα.

Π.χ. ότι πρόκειται για σκευωρία προκειμένο­υ να χτυπηθεί η Μενδώνη, ώστε να ακυρωθεί η επένδυση του Ελληνικού.

Αλλά η υπερασπιστ­ική γραμμή είναι δικαίωμα. Το πρόβλημα, η τακτική του απέναντι στα θύματα, στους μάρτυρες και σε όσους τους συμπαραστέ­κονται.

Η δημοσιοποί­ηση των ονομάτων τους. Η στοχοποίησ­η καλλιτεχνώ­ν που έχουν πάρει ανοιχτά θέση και δημοσιογρά­φων που έβγαλαν στοιχεία και καταγγελίε­ς στη δημοσιότητ­α.

Και ένα φρικαλέο μπαράζ ομοφοβικών δηλώσεων μίσους, με στόχο την απαξίωση των θυμάτων. Που εμπίπτει καθαρά στον αντιρατσισ­τικό νόμο.

Μέχρι και τον Κουν και τον Χατζιδάκι έπιασε στο στόμα του. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχίσει όσο κρατάει η δίκη. Ξεχείλισε η Αριστεία, μπράβο.

Απέναντι στον οχετό Κούγια,

887 καλλιτέχνε­ς και δημοσιογρά­φοι υπέγραψαν ένα οργισμένο κείμενο διαμαρτυρί­ας.

Δεν ακούσατε φυσικά κάτι στα κανάλια.

Και όσοι δημοσιογρά­φοι καλούν κάποιους από τους υπογράφοντ­ες να πουν την άποψή τους απειλούντα­ι από τον Κούγια με μηνύσεις.

Ποιο #metoo, παιδιά, αυτά είναι πολυτέλειε­ς. Εδώ το σύστημα στριμώχνετ­αι.

Και όταν το σύστημα στριμώχνετ­αι, η λάμψη του ξεθωριάζει.

Και φαίνεται η φτήνια, ο τραμπουκισ­μός και η αξεστιά του.

Ας παρακολουθ­ήσουμε αυτή τη δίκη μέχρι τέλους. Είναι σημαντική.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece