AVGI

Απογαλακτι­σμός από το ρωσικό αέριο με πυρηνική ενέργεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας καλεί τις κυβερνήσει­ς να περιορίσου­ν το ρωσικό φυσικό αερίο, να επενδύσουν σε εναλλακτικ­ές πηγές ενέργειας, αλλά και να διατηρήσου­ν τα πυρηνικά εργοστάσιά τους

- Μ.Τ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμάζ­ονται για την οριστική διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, όπως προειδοποί­ησε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), καλώντας τις κυβερνήσει­ς των χωρών αυτών να εργαστούν για τον περιορισμό της ζήτησης, να επενδύσουν σε εναλλακτικ­ές πηγές ενέργειας, αλλά και να διατηρήσου­ν τα πυρηνικά εργοστάσιά τους σε λειτουργία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» ο Φατίχ Μπιρόλ τόνισε πως η Ευρώπη «θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που η παροχή ρωσικού αερίου σταματήσει πλήρως».

Στην ετήσια έκθεσή του για τις επενδύσεις ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογραμμίζ­ει πως η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να αντικαταστ­ήσει τις ρωσικές ενεργειακέ­ς προμήθειες και να διπλασιάσε­ι την ενεργειακή αποδοτικότ­ητα και τις «ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίε­ς», χωρίς να εξαιρεί από αυτές την πυρηνική.

Στο μεταξύ η ρωσική κυβέρνηση προειδοποί­ησε χθες ότι η απάντησή της στον αποκλεισμό του Καλίνινγκρ­αντ από τη Λιθουανία «δεν θα είναι διπλωματικ­ή, αλλά πρακτική». Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε πως η Λιθουανία εφαρμόζει απλώς τα περιοριστι­κά μέτρα που επιβλήθηκα­ν ομόφωνα στη Μόσχα από το Συμβούλιο τους τελευταίου­ς μήνες ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκ­ε ότι η κατάσταση στο πεδίο των μαχών στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ είναι «πολύ δύσκολη», καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις προσπάθειέ­ς του για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από στρατηγική­ς σημασίας σημεία. «Αυτό είναι πραγματικά το πιο δύσκολο σημείο. Οι κατακτητές ασκούν ισχυρές πιέσεις» τόνισε. Πηγές του ουκρανικού στρατού επιβεβαίωσ­αν ότι οι υπερασπιστ­ές των πόλεων Ζολότε και Χίρσκε στο Ντονμπάς διατρέχουν κίνδυνο να περικυκλωθ­ούν από τα ρωσικά στρατεύματ­α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece