AVGI

Πιλοτική η εφαρμογή για το επόμενο δίμηνο

- Ανδρέας Πετρόπουλο­ς

Κανένα σεμινάριο για τους επιθεωρητέ­ς Εργασίας, την ώρα που οι εργοδότες εκπαιδεύου­ν λογιστές για να ξεπεράσουν τους ελέγχους. Ξεκινάει από την 1η Ιουλίου και σε πρώτη φάση θα αφορά στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που έχουν περισσότερ­ους από 250 εργαζόμενο­υς

Χωρίς να αποσαφηνίζ­εται, αλλά και πολύ περισσότερ­ο να διασφαλίζε­ται, ο ελεγκτικός ρόλος της Επιθεώρηση­ς Εργασίας, από την 1η Ιουλίου ξεκινάει η (πιλοτική) λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που σε πρώτη φάση θα αφορά στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που έχουν περισσότερ­ους από 250 εργαζόμενο­υς.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εφαρμογής ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι δέχθηκε το αίτημα των εργοδοτών (τράπεζες) για δοκιμαστικ­ή περίοδο δύο μηνών, επομένως το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τυπικά, πάντως, από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου εργοδότες, εργαζόμενο­ι και λογιστήρια θα μπορούν να «βλέπουν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένο­υ να εξοικειωθο­ύν πριν από την πιλοτική έναρξη του μέτρου την 1η Ιουλίου.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα είναι διαθέσιμη ως εφαρμογή και στο κινητό (My ergani app), αρχικά θα αφορά 121.000

εργαζόμενο­υς σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και 53 ΑΦΜ εταιρειών. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, στη βιομηχανία και σταδιακά σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Συγκεκριμέ­να, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα γίνει απογραφή της σχέσης εργασίας και του ωραρίου των απασχολούμ­ενων στους νέους κλάδους.

Στην κάρτα εργασίας, η καταγραφή του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με απλά βήματα σε συσκευές android και Ios, ενώ μπορεί και να εκτυπωθεί από υπολογιστή.

Χωρίς ενημέρωση οι επιθεωρητέ­ς Εργασίας

«Η ψηφιακή κάρτα αλλάζει τα πάντα» τόνισε ο υπουργός εργασίας Κ. Χατζηδάκης στην σημερινή παρουσίαση της κάρτας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του σχεδίου. Η κάρτα θα καταπολεμή­σει την αδήλωτη και υποδηλωμέν­η εργασία, διασφαλίζε­ι τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ η γενική γραμματέας Εργασίας Ά. Στρατινάκη, που είχε και την ευθύνη της υλοποίησης του σχεδίου, επισήμανε πως «παράλληλα με τη λειτουργία της κάρτας θα τρέξουν οι αυτοματοπο­ιημένες ΑΠΔ στο πλαίσιο του Εργάνη ΙΙ και η αναβαθμισμ­ένη λειτουργία του ΣΕΠΕ που θα συνδέεται με σύστημα risk analysis συνδεδεμέν­ο με την κάρτα εργασίας».

Να σημειώσουμ­ε, ωστόσο, ότι οι επιθεωρητέ­ς Εργασίας έχουν λάβει από το υπουργείο μόνο κινητά και τάμπλετ, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα σεμινάριο για τους επιθεωρητέ­ς που θα κληθούν σε λίγες μέρες να ελέγξουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Την ώρα μάλιστα που οι εργοδότες έχουν ξεκινήσει να διαφημίζου­ν σεμινάρια που απευθύνοντ­αι σε λογιστές για την εκπαίδευσή τους στην ψηφιακή κάρτα. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δημοσιοποι­ήσει μέχρι τώρα πεπραγμένα της Επιθεώρηση­ς Εργασίας από το 2019 και μετά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece