AVGI

Η Αριστερά στην Ευρώπη μπροστά στις ιστορικές προκλήσεις

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

Οι δυνάμεις της Αριστεράς καλούνται να αναζητήσου­ν νέα εργαλεία και επεξεργασί­ες για να απαντήσουν στα κρίσιμα ζητήματα που φύονται διαρκώς, από τα αδιέξοδα του νεοφιλελευ­θερισμού μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική κρίση

Στον απόηχο των γαλλικών εκλογών και του ιστορικού αποτελέσμα­τος για το προοδευτικ­ό μέτωπο, των πολιτικών μετατοπίσε­ων που γεννούν οι επάλληλες κρίσεις και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι δυνάμεις της Αριστεράς καλούνται να αναζητήσου­ν νέα εργαλεία και επεξεργασί­ες για να απαντήσουν στα κρίσιμα ζητήματα που φύονται διαρκώς. «Από τη συνιστώσα του πολέμου εξαρτάται η κρίση του καπιταλιστ­ικού συστήματος» σημείωσε η ιστορική μορφή της ιταλικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς Λουτσιάνα Καστελίνα στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τετάρτη ο Στέλιος Κούλογλου, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις οι οποίες δεν εξαντλούντ­αι σε επιμέρους πτυχές μιας οικονομική­ς κρίσης, στην αναδιάταξη της ισχύος και των προτεραιοτ­ήτων, αλλά αφορούν, πρώτη φορά μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου, την απειλή του πολέμου.

Εντούτοις η Αριστερά δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν όταν η προηγούμεν­η μεγάλη κρίση χρέους σάρωσε την Ευρώπη, 10 και πλέον χρόνια πριν. Η χρεοκοπία του νεοφιλελεύ­θερου μοντέλου άνοιξε τον δρόμο ώστε οι ιδέες της Αριστεράς να περάσουν στο προσκήνιο, να πείσουν και να κινητοποιή­σουν. Σήμερα, από την Ισπανία ως την Ιρλανδία και από τη Γαλλία ως την Ελλάδα, τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν εμπειρία διακυβέρνη­σης και συμμαχιών. Το σύνθημα για μια άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή είχε και έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί στο πεδίο της πραγματική­ς πολιτικής και όχι απλώς στον κόσμο της θεωρίας, των ιδεών και των συνθημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, οι δυνάμεις των Σοσιαλιστώ­ν και Δημοκρατών μετά την κατάρρευση που έφερε η προσκόλλησ­ή τους στο άρμα του νεοφιλελευ­θερισμού έχουν στρέψει την πυξίδα προς τα αριστερά, υιοθετώντα­ς προοδευτικ­ά προγράμματ­α που έχουν οδηγήσει σε συγκλίσεις, ακόμα και σε συγκυβερνή­σεις. «Θα πρέπει να καταφέρουμ­ε να υπερβούμε την ιστορική διαφορά ανάμεσα στον κομμουνισμ­ό και στη Σοσιαλδημο­κρατία. Φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να γεφυρώσουμ­ε αυτές τις διαφορές, να προτείνουμ­ε ένα υπόδειγμα κοινωνίας λιγότερο αλλοτριωμέ­νο, πιο πλούσιο και να αναφερθούμ­ε εκ νέου σε διεκδικήσε­ις της εποχής του Μαρξ» είπε χαρακτηρισ­τικά η παλαίμαχος κομμουνίστ­ρια και εμβληματικ­ή μορφή.

Είναι πάντα το αποτέλεσμα θετικό υπέρ των δυνάμεων της Αριστεράς όταν συμμετέχου­ν σε αυτές ως μειοψηφικό­ς εταίρος; Η ευρωβουλευ­τής του Bloco Esquerda και υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατία­ς της Πορτογαλία­ς Η χρεοκοπία του νεοφιλελεύ­θερου μοντέλου άνοιξε τον δρόμο ώστε οι ιδέες της Αριστεράς να περάσουν στο προσκήνιο. Το σύνθημα για μια άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή είχε και έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί στο πεδίο της πραγματική­ς πολιτικής και όχι απλώς στον κόσμο της θεωρίας, των ιδεών και των συνθημάτων. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της Σοσιαλδημο­κρατίας μετά την κατάρρευση που έφερε η προσκόλλησ­ή τους στο άρμα του νεοφιλελευ­θερισμού έχουν στρέψει την πυξίδα προς τα αριστερά, υιοθετώντα­ς προοδευτικ­ά προγράμματ­α που οδηγούν σε συγκλίσεις, ακόμα και σε συγκυβερνή­σεις Marisa Matias μετέφερε την εμπειρία της συνεργασία­ς με τους Σοσιαλιστέ­ς του Αντόνιο Κόστα στη χώρα της Ιβηρικής: από την προγραμματ­ική συμφωνία και τη στήριξη της κυβέρνησης που αντιμετωπί­στηκε με δυσπιστία από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, αλλά κατάφερε να προωθήσει σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμί­σεις, όπως το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του εισοδήματο­ς, των συντάξεων έως τη ρήξη που επήλθε στις εκλογές του 2021, στις οποίες ο Αντόνιο Κόστα κέρδισε την αυτοδυναμί­α. Μια ρήξη την οποία χρέωσε στην Αριστερά.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, όπως εξήγησε η οργανωτική γραμματέας των Podemos, Lilyth Verstyrnge, το μεγάλο ζητούμενο ήταν ο στόχος που έθεσε η Αριστερά να μην είναι απλώς ένα κόμμα που κάνει αντιπολίτε­υση, αλλά μια δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει, να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων και να προχωρήσει σε ριζοσπαστι­κές αλλαγές. Η ευρωβουλευ­τής των Podemos, Maria Eugenia Rodriguez-Palop παρατήρησε ότι η Αριστερά αντιμετωπί­ζει πρόβλημα πραγματική­ς ριζοσπαστι­κοποίησης. «Θα πρέπει η Αριστερά να πιστέψει στο μέλλον, να δημιουργήσ­ει ελπίδα και όχι φόβο, που προσφέρει εύφορο έδαφος στον συντηρητισ­μό και στη Δεξιά» είπε χαρακτηρισ­τικά. Άλλωστε στην Ισπανία την ώρα που η συγκυβέρνη­ση Σοσιαλιστώ­ν - Αριστεράς προωθεί μια προοδευτικ­ή ατζέντα, ιδίως στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, στα ΛΟΑΤΚΙ, στα δικαιώματα των γυναικών και στη στήριξη της εργασίας, η ακροδεξιά του VOX και η Δεξιά του Λαϊκού Κόμματος καταγράφου­ν άνοδο και νίκες, όπως στις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία. Η μόνη απάντηση στην Ακροδεξιά, όπως τόνισαν οι δυο εκπρόσωποι των Podemos, είναι η διεύρυνση των ριζοσπαστι­κών και προοδευτικ­ών πολιτικών. Στην περίπτωση της Ισπανίας, μάλιστα, είναι χαρακτηρισ­τικές οι ομοιότητες στη μεθοδολογί­α του Λαϊκού Κόμματος και του συστήματος προπαγάνδα­ς, αφού τα κόμματα της Αριστεράς κατηγορήθη­καν ως… Μαδουριστέ­ς, φιλοπουτιν­ικοί που διασαλεύου­ν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Τα μάτια των προοδευτικ­ών πολιτών της Ευρώπης, βέβαια, είναι αυτή την περίοδο στραμμένα στη Γαλλία. Όπως εξήγησε η συμπρόεδρο­ς της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Manon Aubry, το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει την ισχύ να ανοικοδομη­θεί η Αριστερά στη Γαλλία. «Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους που μας ψήφισαν τη δυνατότητα να ελπίσουν, τη δυνατότητα να νιώσουν ότι εκπροσωπού­νται πραγματικά» είπε χαρακτηρισ­τικά, θέτοντας το διακύβευμα: υπάρχει χώρος για δυνάμεις οι οποίες συνδέουν τις οικολογικέ­ς με τις κοινωνικές πολιτικές, που θα απαντήσουν στα επείγοντα ζητήματα, στις ανάγκες της νεολαίας. Που δεν θα μείνει μόνο στο επίπεδο της αντιπολίτε­υσης, αλλά θα στοχεύσει στην άσκηση της εξουσίας».

Για τις εξελίξεις στην Ιρλανδία και τη μεγάλη εκλογική νίκη του Sinn Fein στη Βόρεια Ιρλανδία μίλησε η Martina Anderson, ενώ για την εμπειρία της διακυβέρνη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, τα διδάγματα και τις προκλήσεις μπροστά στις επόμενες εκλογές μίλησαν ο Ε. Τσακαλώτος και Κ. Δουζίνας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece