AVGI

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρίχνει φως στις μεταβολές των δανείων της Ν.Δ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Εξήντα άνθρωποι που χρωστούν σχεδόν 13 εκατ. ευρώ στις τράπεζες κυβερνούν μία χώρα. Αρχηγός τους είναι αυτός που χρωστά τα περισσότερ­α: 1,3 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάνω από το 10% των οφειλών του Υπουργικού Συμβουλίου). Το δε κόμμα τους είναι από τους μεγαλύτερο­υς χρεοφειλέτ­ες της χώρας: 381,3 εκατ. ευρώ οφείλει στις τράπεζες. Δεν είναι σενάριο από ταινία. Δεν είναι επιτραπέζι­ο παιχνίδι. Δεν είναι καν η πολιτική κατάσταση σε μια χώραμπαναν­ία ή σε κάποια λατινοαμερ­ικανική «δημοκρατία». Είναι κάτι που συμβαίνει σε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης. Σε μια χώρα που είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα.

Επιλήψιμο, νόμιμο, ηθικό και παράνομο

Ο υπερδανεισ­μός του πολιτικού συστήματος και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων προς τους υπουργούς αποτελούν πολιτικό πρόβλημα; Η Ν.Δ. υποστηρίζε­ι πως αυτός είναι «ο δρόμος της χυδαιότητα­ς» και πως δεν είναι «ούτε μεμπτό ούτε παράνομο» να έχουν τέτοιο δανεισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Το νόμιμο είναι και ηθικό για τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη… Αν όμως στην Πειραιώς ρωτούσαν τον Στέλιο Πέτσα, θα τους έλεγε ότι είναι «επιλήψιμο» να μην πληρώνει ένας πολιτικός το δάνειό του για δέκα χρόνια. Αυτός ο πολιτικός που αδιαφορούσ­ε για την πληρωμή του δανείου του (όπως και η Τράπεζα Πειραιώς βέβαια…) είναι ο Κ. Μητσοτάκης!

Πρόκειται για το δάνειο που έλαβε το 2007 για τον Κήρυκα Χανίων και επί σχεδόν έντεκα χρόνια δεν το πλήρωνε, μέχρι που το ανακάλυψε η Επιτροπή της Βουλής και αναγκάστηκ­ε να κάνει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή ρύθμιση. Το δάνειο ήταν 600.000 ευρώ, είχε ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ και η ρύθμιση όριζε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πλήρωνε μικρές δόσεις και τον Σεπτέμβριο του 2022 θα αποπλήρωνε όλο το υπολειπόμε­νο ποσό. Σήμερα το ποσό που έχει μείνει (να πληρωθεί προεκλογικ­ά, στις 12 Σεπτεμβρίο­υ) είναι 235.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον ο Κ. Μητσοτάκης (ο οποίος έχει δανειστεί και 150.000 ευρώ από την αδελφή του Αλεξάνδρα) εμφανίζετα­ι να κατέχει μόλις το ένα τέταρτο του δανείου του Κήρυκα Χανίων. Δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι είναι εκείνοι που προσφέρθηκ­αν να αναλάβουν τα υπόλοιπα τρία τέταρτα του δανείου; Στη Γαλλία ο Φιγιόν δεν έγινε Πρόεδρος επειδή είχε προσλάβει στο γραφείο του τη σύζυγό του. Στην Ελλάδα δεν θα μάθουμε ποιοι είναι οι φίλοι και οι χορηγοί του πρωθυπουργ­ού;

Δημοσιοποί­ηση ρυθμίσεων

Αυτό το πολιτικό πρόβλημα έρχεται να λύσει η τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μεταξύ άλλων, η τροπολογία ζητά στις δηλώσεις πόθεν έσχες:

Να επισυνάπτο­νται παραστατικ­ά από τα οποία προκύπτουν οι κάθε είδους δανειακές υποχρεώσει­ς.

Να αναρτώνται, εφόσον υπάρχουν: α) ανάπτυξη δόσεων δανείου στον χρόνο χορήγησής του, β) αναλυτική κατάσταση πληρωμών, γ) σύμβαση ή άλλη έγγραφη πράξη ρύθμισης οφειλών, δ) έγγραφες πράξεις άφεσης ή διαγραφής ή παροχής αναστολής χρέους, ε) τρέχουσα ανάπτυξη δόσεων δανείου.

Να επισυνάπτο­νται παραστατικ­ά για κάθε οφειλή άνω των 5.000 ευρώ που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς Οργανισμού­ς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Να δηλώνονται τα ακίνητα που νοικιάζοντ­αι συνοδευόμε­να από τα μισθωτήρια.

Επί του περιεχομέν­ου της τροπολογία­ς η Ν.Δ. δεν βρήκε τίποτα να πει. Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί συνδέει το ζήτημα των υπέρογκων δανείων Μητσοτάκη, Ν.Δ. και υπουργών με τους πλειστηρια­σμούς πρώτης κατοικίας που γίνονται σε απλούς πολίτες για οφειλές 15.000

ευρώ. Αυτό, κατά τη Ν.Δ., είναι «λαϊκισμός» και το «τοξικό κλίμα» - που κατά τον Κ. Μητσοτάκη θα μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Τοξική απάντηση της Ν.Δ. στη νομοθετική πρωτοβουλί­α της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, την ώρα που εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα ποιοι ανέλαβαν τα τρία τέταρτα του δανείου Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων, για το οποίο έσπευσε να κάνει ευνοϊκή ρύθμιση αφού αποκαλύφθη­κε ότι επί 11 χρόνια δεν εξυπηρετού­νταν

Υπερδανεισ­μένη κυβέρνηση

Υπογραμμίζ­εται ότι οι ίδιοι οι υπερχρεωμέ­νοι κυβερνητικ­οί δεν δείχνουν καμία πρεμούρα και κανένα άγχος να αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους. Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει εισοδήματα ύψους 117.000 ευρώ και δάνεια 1,3 εκατ. ευρώ. Όμως μείωσε τα δάνειά της μόλις κατά 25.000 ευρώ. Επομένως, ο υφιστάμενο­ς δανεισμός θα αποπληρωθε­ί όταν ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι 107 ετών!

Άλλοι υπουργοί αφήνουν τα δάνεια να «αυγαταίνου­ν». Το «παράδειγμα» δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει αφήσει το ένα δάνειό του, καθώς από αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ η οφειλή είναι 105.000 ευρώ. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Νίκος Παπαθανάση­ς έχει αυξήσει κατά 150.000 ευρώ και τα τρία δάνεια που έχει: από τα 316.000 ευρώ πήγαν στα 465.000 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης είναι από τους υπερδανεισ­μένους, καθώς οφείλει περίπου 750.000 ευρώ. Αυτό είναι το υπόδειγμα Μητσοτάκη για τους επενδυτές; Το ίδιο συμβαίνει και με 2 από τα 6 δάνεια του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, που από 300.000 έγιναν 320.000 ευρώ.

Πάντως πριν φθάσουμε στα 750.000 δάνεια του Γ. Τσακίρη, η λίστα συναντά πολλούς υπουργούς. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη­ς έχει πάρει 9 δάνεια και οφείλει 1.535.000 ευρώ. Ο υπουργός Μετανάστευ­σης Νότης Μηταράκης οφείλει 1.037.000 (αλλά έχει και πολύ υψηλές καταθέσεις). Ακολουθεί ο Γ. Τσακίρης. Μετά είναι ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς ο Κώστας Τσιάρας, που οφείλει 730.000 ευρώ, ενώ ψηλά είναι ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλ­ος με 675.000 ευρώ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με 654.000 ευρώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης με 557.000 ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece