AVGI

Στον δρόμο προς τη Μαδρίτη , η Ελλ θέμα της αποστρατιω­τικοποίηση­ς

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να πάρουν την «ιστορική», όπως λένε, απόφαση να δώσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία - κι από κοντά στη μικρή Μολδαβία. Μια απόφαση με βαρύ συμβολισμό, αλλά καμία άμεση επίπτωση ούτε για τις υποψήφιες χώρες ούτε για την -ανέτοιμη και ουσιαστικά απρόθυμη να διευρυνθεί- Ε.Ε. Οι «30» του ΝΑΤΟ, πάλι, δεν είναι βέβαιο εάν θα καταφέρουν αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης να κάνουν τη δική τους διεύρυνση, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Μια διεύρυνση με άμεσες επιπτώσεις και στις δύο χώρες, που θα έχουν την άμεση συνδρομή του ΝΑΤΟ εάν δεχθούν επίθεση, και στη Συμμαχία, που θα ενισχυθεί με δύο ισχυρούς στρατούς.

Η τρομοκρατί­α και το κράτος δικαίου

Στη διεύρυνση αυτή υπάρχει ένα και μόνο εμπόδιο: η άρνηση της Τουρκίας. Επισήμως, η Άγκυρα δηλώνει ανήσυχη για την ασφάλειά της, καθώς κατηγορεί τις δύο βόρειες χώρες -και κυρίως τη Σουηδίαότι

συνεργάζετ­αι με «τρομοκρατι­κές» κουρδικές οργανώσεις. Βέβαια, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία έχουν χαρακτηρίσ­ει τρομοκρατι­κή οργάνωση το PKK, πλην όμως η Τουρκία ονοματίζει τρομοκράτε­ς όσους έχουν -ή λέει ότι έχουν- δεσμούς με το PKK, καθώς και όσους έχουν το θράσος να αμφισβητού­ν τον Πρόεδρο Ερντογάν. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Τουρκία απήγγειλε 1,6 εκατομμύρι­α (!) κατηγορίες για τρομοκρατί­α και υπέβαλε πολλές χιλιάδες αιτήματα έκδοσης, μεταξύ άλλων για άτομα που ζουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Με δεδομένο ότι το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι μάλλον ανύπαρκτο, οι περισσότερ­ες χώρες δεν ανταποκρίν­ονται στα αιτήματα της Άγκυρας. Και είναι βέβαιο ότι ούτε η Στοκχόλμη ούτε το Ελσίνκι θα κάνουν σ’ αυτόν τον τομέα παραχωρήσε­ις - κάτι που γνωρίζει καλά η Άγκυρα.

Συνεπώς, είναι άλλες οι παραχωρήσε­ις που ζητάει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να άρει το βέτο της στη βόρεια διεύρυνση.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζετα­ι το τεράστιο παζάρι της Τουρκίας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να εκφράζει «την κατανόησή» του για τις τουρκικές ανησυχίες και να προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστι­κή λύση.

Το στοίχημα των F-16...

Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι να δώσει το αμερικανικ­ό Κογκρέσο το πράσινο φως για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που ζητάει η Τουρκία, καθώς και για την πώληση νέων - κάτι που εισηγείται και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Υπενθυμίζε­ται ότι οι ΗΠΑ είχαν παγώσει τα εξοπλιστικ­ά τους προγράμματ­α με την Τουρκία όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, η «άτακτη» Τουρκία έγινε και πάλι πολύτιμη σύμμαχος, ενώ παράλληλα προσφέρει διαμεσολαβ­ητικές υπηρεσίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

...και το «ελευθέρας» στη βόρεια Συρία

Μια άλλη λύση θα ήταν να μην υπάρξουν ενστάσεις από τους Δυτικούς συμμάχους στις νέες επιχειρήσε­ις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Άλλωστε αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία της γείτονος, εκεί έχει μείζονα ζητήματα ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ερντογάν αφενός να αποδυναμώσ­ει τους Κούρδους της βόρειας Συρίας -που ήταν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος-, αφετέρου να καταφέρει να μεταφέρει από

την άλλη πλευρά των συνόρων έναδυο εκατομμύρι­α από τους Σύρους πρόσφυγες που είναι στο έδαφός του και μοιράζοντα­ι τη φτώχεια των Τούρκων ψηφοφόρων του.

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η Τουρκία κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και συνεχίζει το παζάρι με το βλέμμα στραμμένο και στο Αιγαίο

Το παιχνίδι με τα νησιά...

Μια τρίτη λύση -αυτή που ακούγεται πολύ τελευταία και από επίσημα τουρκικά χείλη και την οποία ξορκίζει η ελληνική κυβέρνηση- είναι κάποιου τύπου δήλωση για την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Επισήμως, ο Ερντογάν δεν έχει θέσει ζήτημα αποστρατιω­τικοποίηση­ς στην ατζέντα αυτής της συνόδου κορυφής και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το κάνει. Πάντως, σ’ αυτή την περίπτωση ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι εάν τεθεί στη σύνοδο οποιοδήποτ­ε ζήτημα αφορά τη σχέση Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν «με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις». Ο πρωθυπουργ­ός δεν έκανε τον κόπο να διευκρινίσ­ει ποιες απαντήσεις θεωρεί «κατάλληλες», εν μέρει διότι τα περιθώρια ελιγμών που έχει στα ελληνοτουρ­κικά είναι πολύ περιορισμέ­να.

...και το σπαγγάτο του Μητσοτάκη

Από τη μια πλευρά, ο πρωθυπουργ­ός θέλει να εμφανίζετα­ι στο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece