AVGI

Πολύ λίγο, πολύ αργά

Εν μέσω πολέμου, ενεργειακή­ς κρίσης και ενός πρωτόγνωρο­υ πληθωριστι­κού κύματος η Ε.Ε. δυσκολεύετ­αι να πάρει αποφάσεις

- Κάκη Μπαλή

Ιστορική» είχαν χαρακτηρίσ­ει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν καν αυτή αρχίσει την περασμένη Πέμπτη, επειδή θα έπαιρνε την απόφαση μιας μεγάλης διεύρυνσης. Και την πήρε, αλλά μισή. Οι «27» αποφάσισαν να δώσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς με τους δοκιμαζόμε­νους λαούς τους- και δεν κατάφεραν να ορίσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, οι οποίες περιμένουν 17 και 8 χρόνια αντίστοιχα. Αυτήν τη φορά το εμπόδιο ήταν το βέτο της Βουλγαρίας, το οποίο και μαζεύτηκε με μια μέρα καθυστέρησ­η - και με όρους που θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί η όποια κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως, όμως, θύμισε μιλώντας έξω από τα δόντια ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας μετά τη νέα ψυχρολουσί­α, δεν έφταιξε μόνο η Βουλγαρία, αλλά και «οι άλλες 26 χώρες της Ε.Ε. που παρακολουθ­ούν ακίνητες τη Σόφια σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητ­ας».

Εν πάση περιπτώσει, τα δυτικά Βαλκάνια θα περιμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε. μέχρι να χάσουν κάθε ίχνος… ευρωπαϊκού ενθουσιασμ­ού. Αλλά και η Ουκρανία θα χρειαστεί πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να γίνει μέλος του κλαμπ. Τουλάχιστο­ν, θα έχει στήριξη να ξανασταθεί στα πόδια της όταν κάποτε τελειώσει ο πόλεμος.

Όσον αφορά τις πιο έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές της πανδημίας -η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η οικονομική και η δημοσιονομ­ική κρίση που καραδοκούν-, η Ε.Ε. δεν μπορεί να συμφωνήσει πώς θα τις αντιμετωπί­σει. Οι «27» αποφάσισαν μόνο ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα πρέπει «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να

εξασφαλίσο­υν τον στενότερο ενεργειακό συντονισμό τους» και ανέθεσαν στην Κομισιόν να παρουσιάσε­ι τον επόμενο μήνα «ένα κοινό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βεβαιωθεί ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμες να αντιμετωπί­σουν πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο». Ζήσε Μάη μου…

Αντιθέτως, η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι από τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Μάριο Ντράγκι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν υιοθετήθηκ­ε. Σκόνταψε, κυρίως, στις αντιρρήσει­ς χωρών που φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσε­ι την πλήρη διακοπή τροφοδοσία­ς από τη Ρωσία. Βέβαια, ο Πούτιν έχει ήδη μειώσει κατά 50% την τροφοδοσία της Ε.Ε. χωρίς αυτός να χάσει ούτε ένα ευρώ -καθώς οι τιμές ανεβαίνουν-, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπί­ζει πολύ μεγάλες δυσκολίες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece