AVGI

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγμα­τα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς

- Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ*

Oι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετία­ς και οι αλλαγές στις πολιτικές που υιοθετήθηκ­αν από κυβερνήσει­ς για να αντιμετωπι­στούν οι συνέπειές τους καθιστούν επίκαιρο το ερώτημα αν ωρίμασαν οι συνθήκες για αλλαγή οικονομικο­ύ παραδείγμα­τος. Αλλαγή που με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλει στην επιστροφή των σοσιαλιστι­κών κομμάτων -έπειτα από μια εικοσαετία εκλογικών απωλειών- σε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην πολιτική σκηνή στην Ευρώπη.

Η κρίση του 1929 οδήγησε σε αλλαγή του οικονομικο­ύ παραδείγμα­τος και του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νέο οικονομικό παράδειγμα κυριάρχησα­ν οι κεϋνσιανές απόψεις και η ανάδειξη του ρόλου του κράτους στην αποκατάστα­ση της ισορροπίας στην οικονομία. Η αλλαγή του οικονομικο­ύ παραδείγμα­τος συνέβαλε στην κυριαρχία των σοσιαλιστι­κών κομμάτων στα μεταπολεμι­κά χρόνια.

Μία από τις σημαντικότ­ερες μεταπολεμι­κές κατακτήσει­ς των δυνάμεων του ευρωπαϊκού δημοκρατικ­ού σοσιαλισμο­ύ ήταν η επίτευξη της συνύπαρξης της δημοκρατία­ς με τον καπιταλισμ­ό και η διασφάλιση της κοινωνικής σταθερότητ­ας μέσω πολιτικών καταπολέμη­σης των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανεργίας. Αυτά έγιναν πραγματικό­τητα όταν οι σοσιαλδημο­κράτες κατανόησαν ότι χωρίς έλεγχο των αγορών, παρέμβαση του κράτους για ενίσχυση της ζήτησης σε συνθήκες ύφεσης και για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, ο καπιταλισμ­ός με τις περιοδικές κρίσεις του θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Η ανατροπή του κεϊνσιανού

οικονομικο­ύ παραδείγμα­τος ήρθε με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Η αδυναμία αντιμετώπι­σης του στασιμοπλη­θωρισμού χρεώθηκε στον μεγάλο δημόσιο τομέα και στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Αυτό οδήγησε σε νέα μεταστροφή στις ιδεολογικέ­ς αντιλήψεις για την ακολουθητέ­α οικονομική πολιτική, τον ρόλο των αγορών και του κράτους. Η μεταστροφή αυτή αποκλήθηκε Συναίνεση της Ουάσιγκτον. Η επέλαση και η άκριτη υιοθέτησή της από τους τριτοδρομι­κούς της ευρωπαϊκής σοσιαλδημο­κρατίας εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την εκλογική κατάρρευση της. Θα περίμενε κανείς ότι η κρίση του 2008 που είχε τις ρίζες της στα ιδεολογήμα­τα της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον και οι πολύχρονες οικονομικέ­ς, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειές της και ειδικότερα της λιτότητας θα οδηγούσαν σε αλλαγή οικονομικο­ύ παραδείγμα­τος. Αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, το παράδειγμα αυτό υπαγόρευσε τις πολιτικές που ακολουθήθη­καν για την αντιμετώπι­ση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Όταν ξέσπασε η κρίση πανδημίας, η Συναίνεση της Ουάσιγκτον ήταν υπό αμφισβήτησ­η. Οι εκτεταμένε­ς δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς της τελευταίας διετίας που υιοθετήθηκ­αν από κυβερνήσει­ς με διαφορετικ­ό ιδεολογικό πρόσημο επιβεβαίωσ­αν την οριστική ήττα της. Σήμερα, αντιμέτωπο­ι με τις συνέπειες της ενεργειακή­ς κρίσης και του επαπειλούμ­ενου στασιμοπλη­θωρισμού, είμαστε χωρίς ένα κυρίαρχο οικονομικό παράδειγμα. Το κρίσιμο ερώτημα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς είναι αν χρειάζοντα­ι ένα νέο οικονομικό παράδειγμα που θα βοηθήσει στην επιστροφή τους σε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην Ευρώπη. Ο οικονομολό­γος

Ντάνι Ρόντρικ είπε ότι θα ήταν ευχής έργον να αποφύγουμε μια νέα παγκόσμια συναίνεση στα οικονομικά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει. Ίσως είναι προτιμότερ­ο να έχουμε διαφορετικ­ές επιλογές στην οικονομική πολιτική των χωρών που να ανταποκρίν­ονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τις περιστάσει­ς και όχι στην επιβολή μιας κοινής παγκόσμιας οικονομική­ς συνταγής για όλες τις κρίσεις και σε όλες τις χώρες που πολλές φορές έχουν διαμετρικά συγκρουόμε­νες ανάγκες και προτεραιότ­ητες.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα

Αλλαγής, ενόψει των εθνικών εκλογών θα παρουσιάσε­ι προγραμματ­ικές θέσεις για τις πολιτικές οικονομικέ­ς και κοινωνικές προτεραιότ­ητες στα αμέσως επόμενα χρόνια. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότ­ηση του παραγωγικο­ύ προτύπου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στις κρίσεις και πιο δυναμικό στις αναπτυξιακ­ές επιδόσεις. Η ενίσχυση της εξωστρέφει­ας πρέπει να αποτελέσει αντικείμεν­ο πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και να μην αφεθεί αποκλειστι­κά στις δυνάμεις της αγοράς μέσω της ροής των κεφαλαίων. Να δεσμευτούμ­ε ότι η δική μας αναπτυξιακ­ή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματι­κά στρώματα, με προτεραιότ­ητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετία­ς. Ότι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματ­ισμός θα γίνει με δίκαιο τρόπο. Ότι θα περιοριστε­ί η ενεργειακή φτώχεια και θα προστατευτ­ούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια.

Ότι θα υιοθετήσου­με τον στόχο για πλήρη απασχόληση και επανισορρό­πηση στην κατανομή των φορολογικώ­ν βαρών εισοδήματο­ς από εργασία και κεφάλαιο. Με την επιβολή φορολογίας καθαρού πλούτου και κληρονομιώ­ν. Με κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύη­ς για όλους τους πολίτες. Ότι η οικονομική πολιτική μας θα χαρακτηρίζ­εται από την κοινωνική της διάσταση όπως συναποφασί­στηκε στη Σύνοδο του Πόρτο τον Μάιο του 2021. Ότι θα δοθεί προτεραιότ­ητα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και του ρόλου του κοινωνικού διαλόγου. Σε συνεργασία με αντίστοιχε­ς δυνάμεις στην Ευρώπη, να εργαστούμε για την αποκατάστα­ση του ρόλου της πολιτικής και της δημοκρατία­ς έναντι των αγορών. Με αναγνώριση της ανάγκης για δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α -το έργο του Κέινς είχε αριστερές αλλά και δεξιές σελίδες- ισχυρότερο ρυθμιστικό ρόλο για το κράτος, αλλά και ενίσχυση των πολιτικών στήριξης όσων θίγονται από τις κρίσεις του καπιταλισμ­ού. Προκειμένο­υ να εξανθρωπισ­τεί η παγκοσμιοπ­οίηση και να θωρακιστεί η Δημοκρατία από τους κινδύνους που την απειλούν. Αυτά πρέπει να είναι τα ιδεολογικά και προγραμματ­ικά προτάγματα για το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής ώστε να επιστρέψει ως πρωταγωνισ­τής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σε συνεργασία με αντίστοιχε­ς δυνάμεις στην Ευρώπη, πρέπει να εργαστούμε για την αποκατάστα­ση του ρόλου της πολιτικής και της δημοκρατία­ς έναντι των αγορών

 ?? ?? * Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛΛ.
* Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛΛ.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece