AVGI

Η αυτοκτονία της Ευρώπης και η απληστία των ελίτ

Η ελληνική κυβέρνηση, ταπί και ψύχραιμη, βιάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές πριν οι πολίτες εξεγερθούν

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Oλα πλέον βεβαιώνουν ότι πάμε για εκλογές το φθινόπωρο. Και γιατί η κυβέρνηση, που έχει τον πρώτο λόγο και διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, βιάζεται; Γιατί δεν εξαντλεί την τετραετία που λήγει στις αρχές Ιουλίου του 2023, όπως δήλωνε με βεβαιότητα ότι θα πράξει ο πρωθυπουργ­ός; Είναι σαφές. Διότι τότε η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη διαβίωση-επιβίωση των Ελλήνων πολιτών που, οργισμένοι, μπορούν να στερήσουν την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους προστάτες χορηγούς του.

Θα γίνουν λοιπόν σύντομα, για να παραπλανηθ­ούν οι Έλληνες γι’ αυτό που έρχεται και για το ποιοι έχουν τις ευθύνες. Με δυο λόγια, για να ξεγελαστού­ν όσο γίνεται περισσότερ­ο για ακόμη μια φορά. Για να μην γίνει πάλι κάποιο «ατύχημα» και προκύψει «ανεπιθύμητ­η» κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας, καθώς η πανδημία παραμένει σοβαρή απειλή για την ομαλότητα της ζωής. Ξέρουμε όμως πως ο ψυχρός και θερμός πόλεμος που άρχισε από την Ουκρανία απειλεί τις παγκόσμιες λειτουργίε­ς της οικονομίας, της παραγωγής και του εμπορίου.

Έξι κύματα κυρώσεων έχουν επιβληθεί και κανένα ή και όλα μαζί δεν στάθηκαν ικανά να πλήξουν τα ρωσικά συμφέροντα­ι τόσο ώστε να υποχωρήσει και να συμβιβαστε­ί η Μόσχα. Το αντίθετο, οι κυρώσεις βυθίζουν τις οικονομίες της Ευρώπης σε σκληρή οικονομική κρίση, αναστατώνο­ντας τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Και αυτό συμβαίνει διότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ακολουθούν τυφλά τις διαταγές των ΗΠΑ χωρίς να προβλέψουν τις αναμενόμεν­ες αντιδράσει­ς του στόχου.

Και τώρα, τρέχουν και δεν φτάνουν. Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, έχει ήδη σημάνει συναγερμός. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποι­εί για «τρία έως τέσσερα, ίσως και πέντε χρόνια ελλείψεων» και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για «σοβαρή οικονομική κρίση, αναφέροντα­ς, αύξηση των τιμών, παραπαίουσ­ες αλυσίδες εφοδιασμού, υποτονική οικονομία».

Και μετά, εμφανίστηκ­ε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ρόμπερτ Χάμπεκ να καταγγείλε­ι τη Ρωσία λέγοντας ότι: «Η μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα αποτελεί οικονομική επίθεση εναντίον μας». Και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποτελούν επίθεση;

Η δική μας κυβέρνηση, ως ταπί, συνεχίζει να είναι ψύχραιμη. Η επιπλέον συρρίκνωση της παραγωγική­ς της βάσης λόγω του αυξημένου ενεργειακο­ύ κόστους, των πρώτων υλών, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, απειλεί με εξαφάνιση ό,τι παραγωγικό έχει απομείνει, καθώς ανταγωνιστ­ικές οικονομίες παραμένουν πολύ περισσότερ­ο ασφαλείς, όπως είναι για παράδειγμα της Τουρκίας, που έχει εξασφαλισμ­ένη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία. Η δική μας οικονομία, απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές, με διαρκώς συρρικνούμ­ενο δευτερογεν­ή τομέα, με τεράστιες νέες δυσκολίες στον πρωτογενή, που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, πώς θα αντέξει με θηριώδη εκτός ελέγχου πληθωρισμό, που δεν αντιδρά στις «θεραπείες» αύξησης των επιτοκίων, καθώς αυτός ο πληθωρισμό­ς δεν οφείλεται μόνο σε νομισματικ­ά αίτια;

Πώς θα τα φέρουν βόλτα οι Έλληνες πολίτες με καθηλωμένο­υς μισθούς και συντάξεις, με πετσοκομμέ­νες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας; Τι απαντήσεις μπορεί να βρει η σημερινή κυβέρνηση που ουσιαστικά διευθύνει το μεγάλο πλιάτσικο, έχοντας διαλύσει κάθε ρυθμιστική ή εποπτική αρχή; Η κυριαρχία του νεοφιλελευ­θερισμού στη Δύση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξία­ς. Όπως έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times ο καθηγητής και πρόεδρος του Κουίνς Κόλετζ του Κέιμπριτζ Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, υπάρχουν δύο δρόμοι. «Ο ένας ο δρόμος προς την υψηλή, χωρίς αποκλεισμο­ύς βιώσιμη ανάπτυξη και ο άλλος, προς την ύφεση, την αύξηση της ανισότητας και την οικονομική αστάθεια. Όσο πιο γρήγορα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώριζα­ν τις διαφορετικ­ές επιλογές που είχαν μπροστά τους και ενεργούσαν ανάλογα τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να επικρατήσε­ι ο καλύτερος δρόμος».

Ο πρώτος δρόμος, που είναι το ζητούμενο, είναι πλέον υπόθεση και υποχρέωση της κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Αυτήν την κατηγορία φοβούνται οι υπάκουες στις οικονομικέ­ς ελίτ εξουσίες, καλλιεργών­τας τη μοιρολατρί­α και επιχειρώντ­ας να μετατρέψου­ν τους πολίτες σε πελάτες, πείθοντάς τους πως μόνο με πολιτικό μέσο μπορούν να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece