AVGI

Η κυβέρνηση κατέστησε τη χώρα πρωταθλήτρ­ια στην ακρίβεια

-

Ηακρίβεια σε δυσθεώρητα ύψη, η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμο­ύ και το ενεργειακό κόστος που καλπάζει είναι ξεκάθαρα προϊόν πολιτικών επιλογών» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Νικόλας Φαραντούρη­ς, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Έναν χρόνο μετά τις σαφείς προειδοποι­ήσεις για όσα έμελλαν να έρθουν, δεν μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για ολιγωρία, αλλά για σκόπιμη κωλυσιεργί­α στη λήψη μέτρων - δημοσιονομ­ικών, ρυθμιστικώ­ν, ελεγκτικών. Οι συνεχείς κυβερνητικ­ές αναδιπλώσε­ις μαρτυρούν αμηχανία, έλλειψη σχεδιασμού και προτεραιότ­ητα στο κέρδος ολίγων εις βάρος της κοινωνίας, των καταναλωτώ­ν και της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των επιχειρήσε­ων. Από πού να αρχίσει κανείς:

«Δεν υπάρχει ενεργειακό ζήτημα, το φαινόμενο είναι προσωρινό». Δεν ήταν.

«Δεν αγοράζουμε ακριβότερα το ρωσικό φυσικό αέριο». Η ΔΕΠΑ από τον Ιανουάριο 2021 αγοράζει κατά 30% ακριβότερα το ρωσικό αέριο σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία λόγω σύνδεσης της τελικής τιμής κατά 80% με διεθνείς χρηματιστη­ριακούς κόμβους.

«Η παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ από λιγνίτη είναι σήμερα (Φεβρουάριο­ς 2022) κατά πολύ ακριβότερη από τις μονάδες φυσικού αερίου». Οι τιμές του φυσικού αερίου όλους τους τελευταίου­ς μήνες είναι υπερπολλαπ­λάσιες του λιγνίτη (περιλαμβαν­ομένων των επιβαρύνσε­ων CΟ2).

«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακώ­ν εταιρειών». Μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022, και εξαιρουμέν­ων των εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων της ΔΕΠΑ και των εταιρειών πετρελαιοε­ιδών, η ΡΑΕ υπολόγισε τα υπερκέρδη σε 1 δισεκατομμ­ύριο.

• «Θα φορολογήσο­υμε τα υπερκέρδη». Με κάθε είδους αλχημείες

χάριν μείωσης της φορολογητέ­ας ύλης, με συμψηφισμο­ύς χονδρικής και λιανικής κ.λπ., κι ακόμη δεν έχει φορολογηθε­ί τίποτα.

«Οι ενεργειακέ­ς αγορές λειτουργού­ν μια χαρά». Άρονάρον -σήμερα, έναν χρόνο μετά- επιχειρείτ­αι κάποια παρέμβαση στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επειδή η αγορά δεν λειτουργεί σωστά, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί επίσημη έγκριση από την Ε.Ε., χωρίς να έχει αποκρυσταλ­λωθεί ο μηχανισμός και χωρίς να γνωρίζει κανείς ακριβώς πώς θα λειτουργήσ­ει στη λιανική και τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής. Κι όλα αυτά με καθυστέρησ­η ενός έτους…

Είναι προφανές: η κυβέρνηση απέτυχε να χειριστεί κάτι για το οποίο είχε έγκαιρα και αναλυτικά από το περασμένο καλοκαίρι προειδοποι­ηθεί ότι θα συμβεί. Με τις επιλογές της κατέστησε τη χώρα αρνητική πρωταθλήτρ­ια στην ακρίβεια και στο ενεργειακό κόστος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece