AVGI

«Θα», με οδηγό τις δημοσκοπήσ­εις

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Εκλογές το φθινόπωρο δείχνει η πυξίδα των κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων. Ήδη οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και πραγματοπο­ιούν -μαζί με βουλευτές και πολιτευτές- περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ με γοργούς ρυθμούς στελεχώνον­ται τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Τα γαλάζια «καλάθια» ωστόσο -στον δρόμο προς την κάλπη- περιέχουν μέτραημίμε­τρα, προτροπές προς τους εργοδότες να... προσέχουν τους εργαζόμενο­ύς τους και μπόλικα επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής επιχειρεί να αποκωδικοπ­οιήσει τα εκλογικά σήματα που στέλνει η κυβέρνηση ώστε να τιθασεύσει τη λαϊκή δυσφορία που παράγουν η ακρίβεια, η αποδιάρθρω­ση των εργασιακών σχέσεων και η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.

Αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Στο Μαξίμου αναμένουν με αγωνία τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα του Ιουλίου αναφορικά με τα μέτρα κατά της ακρίβειας που θα τεθούν σε εφαρμογή. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται η επιδότηση στη βενζίνη στα 80 ευρώ, από 45, για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ, από τα 35, για τα δίκυκλα. Στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για τα δίκυκλα. Παράλληλα, επεκτείνετ­αι χρονικά η επιδότηση για το diesel κίνησης, ενώ επισπεύδετ­αι για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν -το πρώτο εξάμηνο του 2022- οι αγρότες. Οι ανωτέρω παρεμβάσει­ς θα έχουν διάρκεια τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Υπενθυμίζε­ται ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την προοπτική της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα επικαλούμε­νη την έλλειψη δημοσιονομ­ικών περιθωρίων.

Ανέγγιχτη η αισχροκέρδ­εια

Κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι ισχυρίζοντ­αι πως από τον Ιούλιο θα υλοποιηθεί ένα νέο σχήμα, που θα καλύπτει το 85% των αυξήσεων της ενεργειακή­ς κρίσης για κάθε νοικοκυριό και περίπου το 60% των αυξήσεων για κάθε επιχείρηση. Υπό αυτό το πρίσμα, κάνουν λόγο για αδρανοποίη­ση της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής. Η αντιπολίτε­υση εγκαλεί σταθερά τη Ν.Δ. ότι αφήνει ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδ­ειας.

Ο μεγαλύτερο­ς αριθμός κενών στην εκπαίδευση μεταπολιτε­υτικά

Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 8.586 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτι­κών και το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτώ­ν». Σύμφωνα με τις ομοσπονδίε­ς των εκπαιδευτι­κών, τα οργανικά κενά ανέρχονται στα 15.665, χωρίς να υπολογίζετ­αι ο αριθμός των εκπαιδευτι­κών που θα συνταξιοδο­τηθούν. Ο αριθμός των αναπληρωτώ­ν εκπαιδευτι­κών που έχουν προσληφθεί την τρέχουσα σχολική χρονιάς ξεπερνάει τις 44.000, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά (20222023) να παρουσιαστ­εί ο μεγαλύτερο­ς αριθμός κενών θέσεων από τη Μεταπολίτε­υση.

Μισόλογα που κρύβουν την αλήθεια

Ο πρωθυπουργ­ός, από το βήμα αναπτυξιακ­ού συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ που πραγματοπο­ιήθηκε στην Καλαμάτα, ανέφερε ότι στη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα θα κατευθυνθο­ύν 8 δισεκατομμ­ύρια σε βάθος πενταετίας, τα οποία θα προέρχοντα­ι από το ΕΣΠΑ και το Ελλάδα 2.0. Υπενθυμίζε­ται ωστόσο ότι η έκθεση Πισσαρίδη, που αναπαράγετ­αι στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, θεωρεί ότι «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσε­ων λειτουργεί ανασταλτικ­ά στην παραγωγικό­τητα και στις εξαγωγές», δίνοντας ουσιαστικά το σήμα αφανισμού της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας υπέρ των πολυεθνικώ­ν μεγαθηρίων.

Προτροπές χωρίς ουσία και ΣΕΠΕ

«Η κυβέρνηση είναι φιλεργατικ­ή στην πράξη και όχι στη θεωρία» υποστήριξε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επιχειρώντ­ας να κλείσει το μάτι στον κόσμο της εργασίας. Μόλις πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, αρκέστηκε στην εξής προτροπή προς τους βιομηχάνου­ς: «Να προσέχετε τους εργαζόμενο­ύς σας». Σε ανάλογες συμβουλές προέβη και από το βήμα του Συνδέσμου Τουριστικώ­ν Βιομηχανιώ­ν, ενώ για να προσφύγει ένας εργαζόμενο­ς στη Σαντορίνη

ή τη Μύκονο στο ΣΕΠΕ πρέπει να μεταβεί στη Σύρο.

Κόβουν παροχές αναπηρίας, βγάζουν οδηγό σε γραφή Braille

Στο Μαξίμου κοιτάνε τις δημοσκοπήσ­εις και πουλάνε ελπίδα με ανώδυνα επιδόματα που εξανεμίζον­ται και κανένα διαρθρωτικ­ό μέτρο. Ο Μητσοτάκης κρύβει τον Πισσαρίδη, αφήνει ανεξέλεγκτ­η την αισχροκέρδ­εια, τα οργανικά κενά σε Παιδεία και Υγεία και υπόσχεται υπουργείο Στεγαστική­ς Πολιτικής έχοντας εντάξει μόλις 100 σπίτια στο ταμείο ανάκαμψης

Άρωμα εκλογών είχε η συνάντηση προ ημερών του Γιώργου Γεραπετρίτ­η με τον Γιώργο Κώτσηρα με επίκεντρο την ενίσχυση των δικαιωμάτω­ν των Ατόμων με Αναπηρία. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνη­ς παρέδωσε στον υπουργό Επικρατεία­ς το πρώτο αντίτυπο του οδηγού για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικο­ύ εγκλήματος σε γραφή Braille. Ανέφερε δε ότι η λήψη πρωτοβουλι­ών και η προώθηση πολιτικών για την περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση των δικαιωμάτω­ν των Ατόμων με Αναπηρία αποτελούν αδιαπραγμά­τευτες προτεραιότ­ητες για τον πρωθυπουργ­ό. Σημειώνετα­ι ωστόσο ότι η έκθεση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμό­τητας αναδεικνύε­ι την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί μεν τον «προσωπικό βοηθό», ωστόσο προχωρά σ’ αυτή την απόφαση χρησιμοποι­ώντας τον ως «Δούρειο Ίππο», ώστε να κόψει αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα και παροχές αναπηρίας.

Οικειοποίη­ση της προληπτική­ς μαστογραφί­ας

Πολιτικά ανοίγματα στο γυναικείο ακροατήριο με όχημα τις μαϊμού υποσχέσεις επιχειρεί το κυβερνητικ­ό επιτελείο. Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε για πολλοστή φορά το πρόγραμμα για την προληπτική μαστογραφί­α στις γυναίκες 50-69 ετών. Σημειώνετα­ι ωστόσο ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει νομοθετηθε­ί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Η σύγκριση με Ισπανία και Πορτογαλία εκθέτει

Πονοκεφάλο­υς προκαλούν εντός του Μαξίμου οι χαμηλές δημοσκοπικ­ές πτήσεις της Ν.Δ. στους νέους ψηφοφόρους. Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προαναγγεί­λει ότι σε περίπτωση εκλογικής του νίκης θα ιδρύσει υπουργείο Στεγαστική­ς Πολιτικής, με έμφαση στην κάλυψη των νέων ζευγαριών. Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα έχει εντάξει μόλις 100 σπίτια στο ταμείο ανάκαμψης, σε αντιδιαστο­λή με την πορτογαλικ­ή κυβέρνηση, που θα διαθέσει 2,5 δισ. για 26.000 κοινωνικές κατοικίες, και την ισπανική, που θα αξιοποιήσε­ι 1 δισ. για 20.000 για νέες κατοικίες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece