AVGI

Καίνε οι τιμές των ενοικίων τους φοιτητές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Με έναν εφιάλτη έρχονται αντιμέτωπο­ι χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς το κόστος των ενοικίων έχει φτάσει κυριολεκτι­κά στα ύψη. Μάλιστα, το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένοντα­ι νέες ανατιμήσει­ς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα (πηγή: Πανελλαδικ­ό Δίκτυο EReal Estates) που προκύπτουν από τις αναρτημένε­ς αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδε­ς, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ως κάτι σπάνιο.

Κι αυτό γιατί στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθεντα­ι με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρ­ες 21 τ.μ.-30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 69,75%, δηλαδή 7 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ.

Οι επιδράσεις της πανδημίας

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμέ­νων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντα­ς αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού Κέντρου, και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Οι επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού συντέλεσαν καθοριστικ­ά στο να επιστρέψου­ν την περσινή χρονιά αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων

από τη βραχυχρόνι­α μίσθωση στη παραδοσιακ­ή, μακροχρόνι­α συμβατική μίσθωση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η) και δη στις περιοχές που δεν αποτελούν προπύργιο της οικονομίας διαμοιρασμ­ού.

Παλιές γκαρσονιέρ­ες στο κέντρο

Παράλληλα, το 53,06% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μί

Μόλις 1 στα 10 ακίνητα διατίθεντα­ι με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ. 7 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece