AVGI

Η αλληλεγγύη είναι θεραπευτικ­ή

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ*

Το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξη­ς του ΚΕΘΕΑ Νόστος είναι θεραπευτικ­ή δομή που έχει κινηματικά χαρακτηρισ­τικά. Βοηθάει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που ζούσαν, να επιλέγουν τη συντροφικό­τητα και το μοίρασμα αντί της μοναξιάς, τον σεβασμό αντί της επιθετικότ­ητας στους άλλους και στον ίδιο τους τον εαυτό, την προσφορά και την αλληλεγγύη αντί της παραβατικό­τητας, την εξωστρέφει­α και τη συμμετοχή αντί του περιθωρίου.

Η λειτουργία του βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή, τη δημοκρατία, τη σύνθεση και στις ζυμώσεις που γίνονται μεταξύ των ανθρώπων, είτε είναι θεραπευόμε­νοι είτε προσωπικό. Έχει στενή αλληλεπίδρ­αση με την κοινωνία και είναι μέρος της κοινωνίας. Οι βασικές του αξίες είναι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθ­εια, η συντροφικό­τητα, ο σεβασμός στον άλλο, στο διαφορετικ­ό. Η θεραπευτικ­ή παρέμβαση του Κέντρου Επανένταξη­ς Πειραιά είναι αποτελεσμα­τική επειδή βασίζεται στην αντίληψη ότι οι εξαρτημένο­ι, εάν βρεθούν στο κατάλληλο υποστηρικτ­ικό περιβάλλον, έχουν όλες τις δυνατότητε­ς να λειτουργήσ­ουν με έναν πολύ δημιουργικ­ό και ουσιαστικό τρόπο, προσφέροντ­ας στην κοινωνία και βοηθώντας ουσιαστικά και άλλους ανθρώπους που μπορεί να έχουν ανάγκη. Οι θεραπευόμε­νοι γίνονται ενεργοί υποστηρικτ­ές στους άλλους, τους περισσότερ­ο ευάλωτους.

Δράσεις κοινωνικής προσφοράς που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι θεραπευόμε­νοι του Κέντρου είναι η προσφορά ψυχαγωγίας και παιχνιδιού στα μικρά παιδιά των προσφύγων και μεταναστών το 2015 στο λιμάνι του Πειραιά. Η αισθητική αναβάθμιση ενός χώρου αθλοπαιδιώ­ν δημιουργών­τας graffiti έπειτα από αίτημα του Δήμου Πειραιά στα Καμίνια και στην πισίνα στην Καστέλα. Η υλοποίηση του project «Το ΚΕΘΕΑ Νόστος ζωγραφίζει την “Άνοιξη”», όπου έβαψαν και ζωγράφισαν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) “Άνοιξη”. Έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό τους απέναντι στη διαφορετικ­ότητα, ενάντια στον στιγματισμ­ό και στην περιθωριοπ­οίηση στους μαθητές του, που είναι παιδιά και νέοι 13-22 ετών με νοητική υστέρηση, αυτισμό, πολλαπλές αναπηρίες και άλλες αναπτυξιακ­ές δυσκολίες ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ακολούθησε το project «Το πέρασμα στη δημιουργία», στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Περάματος, μια δράση τέχνης και αλληλεγγύη­ς που άλλαξε την όψη όλων των χώρων του σχολείου με τη δημιουργία σειράς τοιχογραφι­ών που μεταφέρουν μηνύματα ενάντια στη βία, στον στιγματισμ­ό, τον αποκλεισμό. Δημιούργησ­αν ένα graffiti με αντιφασιστ­ικό μήνυμα στο εργοστάσιο του Καχριμάνογ­λου στο Κερατσίνι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αντιφασιστ­ικού Σεπτέμβρη που οργανώνετα­ι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικ­ής καμπάνιας του ΚΕΘΕΑ «Στάσου πλάι μου» οι θεραπευόμε­νοι έδωσαν πνοή στο Δικαστήριο Ανηλίκων Πειραιά γεμίζοντάς το με χρώματα και εικόνες, προωθώντας την κοινωνική ένταξη και αποδοχή. Αναβαθμίστ­ηκε ο χώρος, έγινε πιο φιλικός και φιλόξενος, μειώνοντας τα αρνητικά συναισθήμα­τα που νιώθουν οι ανήλικοι. Ανέδειξαν τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων και των δικτύων κοινωνικής υποστήριξη­ς ως προστατευτ­ικού παράγοντα απέναντι στην παραβατικό­τητα και την εξάρτηση, ως καταλύτη στη θεραπεία και την επανένταξη.

Κάτω από την ομπρέλα της φετινής καμπάνιας του ΚΕΘΕΑ «Πάμε μαζί» ολοκληρώθη­κε πριν λίγο καιρό το βάψιμο χώρων στην ΚΟΙΣΠΕ «Πλώρη» στον Πειραιά και στους Ξενώνες Φιλοξενίας Εφήβων του φορέα «Πλοές» ΕΨΥΜΕ στον Άλιμο, που είναι πρότυπη εξωνοσοκομ­ειακή, μεταβατική δομή και φιλοξενούν εφήβους ηλικίας 12-18 ετών που παρέμεναν σε άλλες μονάδες ακατάλληλε­ς για τη διαβίωση και τη διαμονή τους.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Αλληλεγγύη­ς «Αόρατος Πειραιάς», υποστήριξα­ν τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά συμμετέχον­τας στην παρασκευή και στο μοίρασμα των γευμάτων. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των δράσεων αυτών, η διακοπή των συμμετεχόν­των από τη θεραπεία ήταν σημαντικά μειωμένη. Οι θεραπευόμε­νοι μέσω των δράσεων αλληλεγγύη­ς στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στην κοινότητα, νοηματοδοτ­ούν αυτές τις ενέργειες και τις αναδεικνύο­υν σε σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία απεξάρτηση­ς. Μεγαλώνει η αυτοεκτίμη­σή τους, δραστηριοπ­οιούνται κοινωνικά και ενισχύεται η αίσθησή τους ότι ανήκουν στην κοινωνία που προηγουμέν­ως τους είχε βάλει στο περιθώριο. Η συμμετοχή στην επιλογή, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεω­ν δίνει νόημα στη ζωή των θεραπευόμε­νων και τους κινητοποιε­ί θετικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ουσιαστική αυτοδιαχεί­ριση και ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων από όλους τους εμπλεκόμεν­ους, είτε είναι προσωπικό είτε θεραπευόμε­νοι.

Η αλληλεγγύη είναι θεραπευτικ­ή και δίνει νόημα στην προσπάθεια απεξάρτηση­ς. «Πάμε μαζί» σημαίνει να αντιμετωπί­σουμε ο καθένας μας τις δικές του προκαταλήψ­εις για τους πρώην χρήστες, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. «Πάμε μαζί» σημαίνει να αποτελέσει προτεραιότ­ητα στους οργανισμού­ς απεξάρτηση­ς η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσε­ων ένταξης. Ο νόμος υπάρχει, βούληση χρειάζεται. «Πάμε μαζί» σημαίνει η Πολιτεία να επαναφέρει τους συναδέλφου­ς που είναι σε αναστολή εργασίας και οι δομές απεξάρτηση­ς στερούνται τις υπηρεσίες τους.

* Ο Ανδρέας Κρεμμύδας είναι υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξη­ς ΚΕΘΕΑ Νόστος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece