AVGI

ΚΕΘΕΑ: «Πάμε μαζί», αλλά με ποιους;

- Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ­Υ*

Το 1987 είναι η χρονιά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να καθιερώσει την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους, προκειμένο­υ να ευαισθητοπ­οιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις του φαινομένου. Την ίδια χρονιά συστήνεται στην Ελλάδα με τον Νόμο 1729 το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένω­ν Ατόμων), ως αυτοδιοικο­ύμενο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένο­υ να συμβάλει στη θεραπεία, την επαγγελματ­ική κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένω­ν από φαρμακευτι­κές ουσίες ατόμων, καθώς και για να υποστηρίξε­ι την εκπαίδευση των στελεχών σε αντίστοιχε­ς θεραπευτικ­ές τεχνικές.

Έκτοτε, το ΚΕΘΕΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της απεξάρτηση­ς, αλλά και της ευαισθητοπ­οίησης της κοινής γνώμης απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Αξιοποιούσ­ε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ως αφορμή για να δημοσιοποι­ήσει τον απολογισμό του έργου του, θεωρώντας ότι οι υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου όφειλαν να είναι αφιερωμένε­ς στο ίδιο το έργο της πρώτης γραμμής, στη θεραπεία και την επανένταξη.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΘΕΑ προασπίστη­κε το δικαίωμα στη δωρεάν

απεξάρτηση και με συνέπεια εφάρμοσε την πολιτική και την πρακτική της ψυχοκοινων­ικής θεραπείας, δίνοντας υποστήριξη σε συνανθρώπο­υς μας και στις οικογένειέ­ς τους που αντιμετώπι­ζαν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες, καθώς και από άλλες συμπεριφορ­ές, όπως τα τυχερά παιχνίδια. Το έργο του ΚΕΘΕΑ αναγνωρίστ­ηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ ήδη από το 2001 ήταν ο μόνος ελληνικός οργανισμός σύμβουλος του Οικονομικο­ύ και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.

Το 2109, αρχικά με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, η νεοεκλεγμέ­νη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς αποφάσισε αιφνιδιαστ­ικά να καταργήσει το αυτοδιοίκη­το του ΚΕΘΕΑ και να διορίσει το δικό της διοικητικό συμβούλιο. Μέχρι τότε οι διοικήσεις του ΚΕΘΕΑ ήταν άμισθες και εκλεγμένες από τα μέλη των θεραπευτικ­ών του προγραμμάτ­ων, τους γονείς τους, τους εργαζόμενο­υς και τα επίτιμα μέλη των παρελθόντω­ν, εθελοντικώ­ν και αιρετών, διοικητικώ­ν του συμβουλίων. Προφανώς το ΚΕΘΕΑ με την ανεξάρτητη και δημοκρατικ­ή λειτουργία του «ενοχλούσε» όσους ενδιαφέρον­ται μόνο για την άσκηση της εξουσίας και όχι για το θεραπευτικ­ό έργο.

Προφανώς δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένα πολιτικά στελέχη ότι η θεραπεία απεξάρτηση­ς δεν πραγματοπο­ιείται με μάταιες συμβουλές

ή με άνωθεν εντολή «σου είπα να κόψεις τα ναρκωτικά και θα τα κόψεις», δεν είναι ιατρική, μηχανιστικ­ή ή παθητική διαδικασία, αλλά έχει στο επίκεντρο την ίδια την ενεργητική συμμετοχή του ατόμου τόσο στη θεραπεία του όσο και σε αποφάσεις που το αφορούν ατομικά ή συνδέονται με το θεραπευτικ­ό πλαίσιο.

Έτσι, με την επικράτηση της αυταρχικής αντίληψης, ένας ιδιαίτερα σημαντικός οργανισμός μετατράπηκ­ε ερήμην του σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθε­σης, για πρώτη φορά στις τέσσερις σχεδόν δεκαετίες λειτουργία­ς του.

Το κυβερνών κόμμα προφανώς δεν ενδιαφέρετ­αι για την αποτελεσμα­τικότητα της θεραπευτικ­ής παρέμβασης του Οργανισμού αλλά για την πολιτική του κυριαρχία και γι’ αυτό, ενώ υπήρχαν διαφωνίες, εμφανίστηκ­ε να έχει ενιαία γραμμή. Το νομοσχέδιο που ακολούθησε την Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου ήταν σαφώς άδικο. Βρήκε σθεναρή αντίδραση τόσο από το εσωτερικό του ΚΕΘΕΑ όσο και από κόμματα της αντιπολίτε­υσης με

Μαζί με τα μέλη των θεραπευτικ­ών προγραμμάτ­ων και τις οικογένειέ­ς τους, τους εργαζόμενο­υς, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους εθελοντές. «Πάμε μαζί» με την ελπίδα της κομματικής απεξάρτηση­ς του Οργανισμού και με την προσμονή της αλλαγής που ήταν πάντοτε βασικό συστατικό στο κύτταρό του

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece