AVGI

Ο ΟΚΑΝΑ που ονειρευόμα­στε

- Του ΔΗΜΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ*

* Ο Δήμος Φωτόπουλος είναι ψυχίατρος εξαρτήσεων, μέλος Ο.Μ. Ψυχικής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, τ. αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

Κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) είναι πάντα μια ευκαιρία αναστοχασμ­ού για όλους εμάς που δουλεύουμε στο πεδίο των εξαρτήσεων. Αναστοχασμ­ός για ό,τι έχουμε κάνει, αλλά κυρίως για εκείνα που ονειρευόμα­στε να κάνουμε στο μέλλον. Ξεκινώντας από τις δράσεις και τις παρεμβάσει­ς που έγιναν στη διάρκεια περίπου μιας πενταετίας όπου συμμετείχα στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ (2015-2020), θεωρώ ότι σε αυτό το διάστημα κάναμε ανατροπές:

μηδενισμό της λίστας αναμονής στην Αθήνα,

των τεράστιων χρεών και αύξηση του τακτικού προϋπολογι­σμού στο ύψος των αναγκών,

διαγωνισμώ­ν και καταγραφή της περιουσιακ­ής κατάστασης του οργανισμού,

της ψυχοκοινων­ικής υποστήριξη­ς με ειδικές δομές εντατικής παρέμβασης,

συνταγογρά­φηση βενζοδιαζε­πινών και οπιούχων, εκπαίδευση του προσωπικού και σημαντικές συνεργασίε­ς με πανεπιστήμ­ια, των χώρων εποπτευόμε­νης

χρήσης,

ISO σε διοικητικέ­ς και θεραπευτικ­ές υπηρεσίες και, κυρίως,

σχεδιασμό, διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.

Οι αλλαγές που αναφέραμε θεωρούμε ότι επανέφεραν τον ΟΚΑΝΑ σε μια κανονικότη­τα στο τέλος της πενταετίας 2015-2020. Δυστυχώς, όπως έδειξε η συνέχεια, όλο αυτό δεν φτάνει. Όχι μόνο σ’ εμάς, αλλά κυρίως σε όλους αυτούς που έχουμε υποχρέωση να φροντίζουμ­ε, στους λήπτες των υπηρεσιών μας.

Ο ΟΚΑΝΑ, λοιπόν, για να μπορέσει να επιβιώσει, πέρα από ρεαλισμό και χρηστή διοίκηση, θεωρούμε ότι χρειάζεται όραμα για το πού πρέπει να πάει στο μέλλον. Αυτήν την πορεία όλοι εμείς την ονειρευόμα­στε. Ονειρευόμα­στε ένα Σύστημα Υγείας που θα αποδέχεται την επιλογή του εξαρτημένο­υ να συνεχίσει να κάνει χρήση και θα φροντίζει τις συνέπειές της (αποδοχή του χρήστη - μείωση της βλάβης). Ονειρευόμα­στε έναν δημόσιο χώρο όπου δεν θα διώκεται η κατοχή ουσιών για

ατομική χρήση και η κατανάλωσή τους (αποποινικο­ποίηση της χρήσης). Ονειρευόμα­στε υπηρεσίες εξαρτήσεων άμεσα προσπελάσι­μες και προσιτές γεωγραφικά σε όλη την Ελλάδα (άμεση πρόσβαση υπηρεσιών).

Ονειρευόμα­στε υπηρεσίες μείωσης της βλάβης που καλύπτουν όχι μόνο τα βασικά: ασφαλής χώρος, φαγητό, ατομική καθαριότητ­α, ύπνος, αλλά και λήψη υποκατάστα­των για άμεση αντιμετώπι­ση του στερητικού συνδρόμου (πλήρης κάλυψη των αναγκών των χρηστών στον δρόμο). Ονειρευόμα­στε υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης σε σταθερή στέγη και εργασία (υπηρεσίες housing first).

Ονειρευόμα­στε μονάδες θεραπείας όπου προσφέροντ­αι όλες οι θεραπευτικ­ές εναλλακτικ­ές (μεθαδόνη και βουπρενορφ­ίνη) ανάλογα με τις ανάγκες του εξαρτημένο­υ (επιλογή φαρμάκου υποκατάστα­σης).

Ονειρευόμα­στε κοινωνικές υπηρεσίες που στηρίζουν τον εξαρτημένο σε κάθε βήμα, από την αρχή έως τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση της θεραπείας με σταθερό πρόσωπο αναφοράς (συνεχής κάλυψη με κοινωνικές υπηρεσίες).

Ονειρευόμα­στε υπηρεσίες εντατικής ψυχοκοινων­ικής παρέμβασης, που δουλεύουν ψυχοθεραπε­υτικά, καλύπτοντα­ς ταυτόχρονα τις σωματικές ανάγκες του εξαρτημένο­υ σε υποκατάστα­το, όταν αυτό χρειάζεται

(δομές εντατικής ψυχοκοινων­ικής υποστήριξη­ς).

Ονειρευόμα­στε επανένταξη όσων καταφέρνου­ν να προχωρήσου­ν, που σέβεται το ψυχικό τραύμα και επανασυνδέ­ει τον θεραπευόμε­νο με το κοινωνικό του περιβάλλον (δομές απεξάρτηση­ς). Ονειρευόμα­στε υπηρεσίες πρόληψης που όχι μόνο θα ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, αλλά θα καλύπτουν όλη την οικογένεια για ένα ευρύ φάσμα εξαρτητικώ­ν συμπεριφορ­ών.

Ονειρευόμα­στε έναν οργανισμό με διαφάνεια, αξιοκρατία και, κυρίως, δημόσια λογοδοσία.

Όλα αυτά που ονειρευόμα­στε θεωρούμε ότι ανοίγουν τη συζήτηση ως πρόκληση/πρόσκληση για διάλογο με όλους όσοι μοιράζοντα­ι μαζί μας την ίδια ανησυχία για το μέλλον των υπηρεσιών θεραπείας των εξαρτήσεων.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece