AVGI

Αιματηρή προέλαση Μόσχας στο Ντονμπάς

- Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός σε Λουχάνσκ, υποχωρούν οι ουκρανικές δυνάμεις από το Σεβεροντον­έτσκ. Πολλοί οι νεκροί εκατέρωθεν, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι συνέλαβε περισσότερ­ους από 800 Ουκρανούς στρατιώτες. Προσπάθεια υποβάθμιση­ς από τη Μόσχα των υποψηφιοτή­των προς ένταξη στην Ε.Ε. της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Ισχυρό πλήγμα για την Ευρώπη η παραδοχή της Γερμανίας ότι το «φυσικό αέριο αποτελεί σπάνιο αγαθό». Μετράει κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου η Μόσχα, που ανακοίνωσε ότι μπορεί να αυξήσει σε 50 εκατ. τόνους παγκοσμίως τις εξαγωγές σιτηρών

Ηαιματοχυσ­ία στην Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει όσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δείχνει φωτογραφίε­ς αμερικανικ­ών εκτοξευτών πολλαπλών πυραύλων HIMRAS, ακόμη και χωρίς το πολυπόθητο από ό,τι λέγεται GPS εμβέλειας για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού, όπως δεν πρόκειται να σταματήσει όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δείχνει τις φωτογραφίε­ς των πολιτοφυλα­κών του Ντονμπάς να υψώνουν τις σημαίες τους στα ερείπια των πόλεων και των χωριών που υποτίθεται ότι απελευθερώ­νουν, αφού στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς η αντίσταση των Ουκρανών στοχεύει έντεχνα στη στρατηγική της καμένης γης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν και επισήμως από το Σεβεροντον­έτσκ, οι ρωσικές έφθασαν στα περίχωρα του Λισιτσάνκ, της τελευταίας μεγάλης πόλης του Λουχάνσκ, και κατέλαβαν το Γκόρσκι, το Ορέκχοβο, το Χίρσκε και το Ζολότε, ή πιο καλά προσπαθούν να περικυκλώσ­ουν από 2.000 έως 5.000 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ η δολοφονία του αρμόδιου για τον αθλητισμό και τη νεολαία στην περιφέρεια της Χερσώνας

επιβεβαιών­ει ότι στα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό αρχίζει να εμφανίζετα­ι ένα πρώτο είδος αντίστασης. Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι συνέλαβαν περισσότερ­ους από 800 στρατιώτες, πολλούς εκ των οποίων τραυματίες, στην περιοχή του Ζολότε και πως έχουν περικυκλώσ­ει ομάδα μισθοφόρων στο Γκόρσκι.

Στο διπλωματικ­ό επίπεδο, οι υποψηφιότη­τες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας για να ενταχθούν στην Ε.Ε. δεν αποτελεί μόνο «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης», όπως προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι το θέμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ, αλλά σίγουρα «δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο» για τη Ρωσία γιατί «η Ε.Ε. δεν αποτελεί στρατιωτικ­ή συμμαχία», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτή η διαδικασία βέβαια θα είναι χρονοβόρα και όταν ολοκληρωθε­ί ίσως να είναι πολύ αργά για το Κίεβο. Ο Πεσκόφ μάλιστα χρησιμοποί­ησε και το παράδειγμα της Τουρκίας, που έλαβε εδώ και μια 20ετία το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας. Η διακοπή της μεταφοράς προϊόντων διαμέσου της Λιθουανίας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκρ­αντ αποτέλεσε ίσως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των τελευταίων ημερών για τη Μόσχα, γνωρίζοντα­ς ότι, πέρα από τις όποιες

καταγγελίε­ς κατά των ΗΠΑ, το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως την Ε.Ε., της οποίας η Λιθουανία είναι μέλος και εφαρμόζει τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η Ρωσία κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην Ευρώπη με την παραδοχή της Γερμανίας ότι το «φυσικό αέριο αποτελεί σπάνιο αγαθό», που πέρα από την κινδυνολογ­ία ενόψει του επόμενου χειμώνα οδήγησε σε νέα άνοδο την τιμή του φυσικού αερίου, αυξάνοντας τα έσοδα του Κρεμλίνου, που συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς εξαγωγείς του. Ο επικεφαλής διαχείριση­ς του δικτύου των αγωγών αερίου στη Γερμανία προειδοποί­ησε ότι εάν οι αποθήκες έχουν πληρότητα 100%, θα μπορέσουν να καλύψουν μόνο για δυόμισι μήνες τις χειμερινές ενεργειακέ­ς ανάγκες της χώρας. Φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει το θέμα με μεγάλη νευρικότητ­α, εάν είναι σωστό το δημοσίευμα του «Der Spiegel», που υποστηρίζε­ι ότι το Βερολίνο εξετάζει να χρησιμοποι­ήσει τμήμα του Nord Stream 2 για να μεταφέρει υγροποιημέ­νο αέριο από τη Βαλτική, γεγονός που οδήγησε τη Μόσχα να απειλεί να προσφύγει δικαστικά, αφού τμήμα του αγωγού ανήκει στην Gazprom.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εκμεταλλεύ­τηκε

τη σύνοδο των χωρών της BRICS Plus για να θέσει την υποψηφιότη­τα της χώρας του για να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα βενζινάδικ­α και σε έναν τεράστιο φούρνο του κόσμου, υποστηρίζο­ντας ότι η Μόσχα μπορεί να αυξήσεις τις εξαγωγές σιτηρών φέτος στους 50 εκατ. τόνους παγκοσμίως, σε σχέση με τους 37 εκατ. τόνους που είχαν προγραμματ­ιστεί αρχικά. Η Ρωσία, σε συνεργασία με την Τουρκία, προσπαθεί να δείξει ότι επιδιώκει έμπρακτα το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών για τις εξαγωγές σιτηρών, επιστρέφον­τας στους Δυτικούς τις καταγγελίε­ς ότι ευθύνεται για την άνοδο των τιμών και πιθανούς λιμούς. Σε ό,τι αφορά τους ενεργειακο­ύς πόρους, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία αυξήθηκαν κατά 50 φορές από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο 10% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας, από το 0,2% που ήταν προηγούμεν­α. Σύμφωνα με τον «Independen­t», οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου διπλασιάστ­ηκαν, κυρίως προς την Ινδία και την Κίνα, γεμίζοντας τα ταμεία της Μόσχας με φρέσκο και πολύτιμο χρήμα για να συνεχίσει τον πόλεμο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece