AVGI

Οι μετανάστες και η αλληλεγγύη κέρδισαν τον Τζόνσον

Ακτιβιστές και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν μπλόκαραν επιχείρηση απέλασης που οργάνωσε η συντηρητικ­ή κυβέρνηση

- Μαρίνα Πρεντουλή

Στον σταθμό του Γουότερλου στο Λονδίνο έγιναν στις 22 Ιουνίου τα αποκαλυπτή­ρια ενός νέου μνημείου: μιας οικογένεια­ς που στέκεται πάνω σε ένα βουνό από βαλίτσες και μνημονεύει τους χιλιάδες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 19481971 από τις χώρες της Καραϊβικής για να καλύψουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού της χώρας τη μεταπολεμι­κή περίοδο. Μια γενιά που ονομάζεται Γουίντρας (Windrush) από το όνομα του πλοίου Empire Windrush, που έφτασε στην Αγγλία το 1948 με τους πρώτους μετανάστες.

Μια γενιά που το 2018 έζησε ξανά τη «φιλοξενία» του Ηνωμένου Βασιλείου στο πετσί της όταν πολλά μέλη της φυλακίστηκ­αν, απειλήθηκα­ν με απέλαση και έχασαν τα διαβατήριά τους λόγω της εχθρικής δεξιάς κυβέρνησης της Τερέζα Μέι προς κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, πολιτική που συνεχίζετα­ι με την κυβέρνηση Τζόνσον. Πολλοί, λοιπόν, από αυτήν τη γενιά κατηγορήθη­καν άδικα ότι ήταν «παράνομοι» μετανάστες και όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, μιας και πολλοί είχαν έρθει παιδιά στη Μεγάλη Βρετάνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τους αποζημιώσε­ι, αν και μόνο ένας στους τέσσερις έχει αποζημιωθε­ί μέχρι σήμερα.

Φυσικά, τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με τη στάση της Δεξιάς μετά το σκάνδαλο. Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση Τζόνσον, που υποσχέθηκε ότι με την αποχώρηση από την Ε.Ε. τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν οχυρωμένα κατά των ανεπιθύμητ­ων, αποφάσισε να γίνει ακόμα πιο σκληρή. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες προχώρησε ακόμα πιο πολύ, απελαύνοντ­ας πρόσφυγες που είχαν περάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε., πού αλλού, στη Ρουάντα! Η λογική, αν μπορεί κανείς να μιλήσει για λογική όταν αναφέρεται σε πολιτικές που καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως προπαγανδί­ζει η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, είναι ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι «παράνομοι» γιατί θα έπρεπε να έχουν κάνει αίτηση ασύλου σε χώρα της Ε.Ε., μιας και ήταν ο πρώτος ασφαλής προορισμός στον οποίο βρέθηκαν.

Το αεροπλάνο επανδρώθηκ­ε και η πρώτη πτήση με 130 πρόσφυγες από τους χιλιάδες που επιθυμεί να απελάσει

ο Τζόνσον ήταν έτοιμη να αναχωρήσει για μια χώρα που είναι αμφίβολο αν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί ασφαλής και οικονομικά εύρωστη ώστε να δεχτεί πρόσφυγες, παρόλο που η Βρετανία έχει υποσχεθεί ότι θα τους υποστηρίξε­ι οικονομικά.

Μόνο που τα σχέδια της κυβέρνησης δεν έμελλε να πραγματοπο­ιηθούν. Στις 15 Ιουνίου το αεροπλάνο είχε μηδέν επιβάτες. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, που ελπίζουμε να έχει βάλει τέλος στα ανήθικα και παράνομα σχέδια του Τζόνσον, ήρθε και λόγω της επέμβασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Αλλά πάνω από όλα, ήταν αποτέλεσμα της ακατάπαυστ­ης εργασίας δικηγόρων και ακτιβιστών για λογαριασμό των προσφύγων, που είτε πήγαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια είτε έφτασαν μέχρι και να αποκλείσου­ν τον δρόμο μεταξύ του κέντρου κράτησης μεταναστών και του αεροδρομίο­υ του Χίθροου, σε μια προσπάθεια να σταματήσου­ν τα οχήματα που μετέφεραν την πρώτη ομάδα προσφύγων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece