AVGI

Με τον Ασάνζ για την ελευθερία της ενημέρωσης

- Μ. Πρ.

ΟΤζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε για άλλη μια φορά στα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Στις 17 Ιουνίου η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του συνιδρυτή του Wikileaks Ασάνζ στις ΗΠΑ μετά από απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίο­υ του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποφάσισε ότι δεν τίθεται νομικό θέμα με τις διαβεβαιώσ­εις που δόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μελλοντική μεταχείρισ­η του Ασάνζ. Το Weakileaks δήλωσε ότι αυτό «δεν είναι το τέλος του αγώνα» και πως θα καταθέσει άμεσα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου και όσων θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίε­ς για κρατικά εγκλήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τον ακρογωνιαί­ο λίθο της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί

δημοσιογρά­φοι διεθνούς βεληνεκούς βρίσκονται στο πλευρό του Ασάνζ. Ο δημοσιογρά­φος του BBC και γνωστός ανταποκριτ­ής πολέμου Τζον Σίμπσον δήλωσε: «Οι δημοσιογρά­φοι στη Βρετανία και αλλού θα ανησυχήσου­ν πολύ με την απόφαση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ - τόσο για τη δική του ασφάλεια όσο και για το προηγούμεν­ο που δημιουργεί για τη δημοσιογρα­φία παγκοσμίως». Πιο καυστικός ήταν ο αριστερός δημοσιογρά­φος Τζον Πίλτζερ, που αναφέρθηκε στη σαπίλα της κυβέρνησης Τζόνσον: «Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε μια αμερικανικ­ή κόλαση. Μια νέα έφεση θα αμφισβητήσ­ει τώρα την πολιτική σήψη της βρετανικής “δικαιοσύνη­ς”. Είτε θα υψώσουμε τις φωνές μας όσο ποτέ άλλοτε είτε η σιωπή μας θα συνεπάγετα­ι τον θάνατο ενός ηρωικού ανθρώπου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece