AVGI

Με την ειρήνη κερδίσαμε την ολιγαρχία και αλλάζουμε την Κολομβία

-

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Συμφωνία Ειρήνης που υπογράψατε στην Αβάνα απελευθέρω­σε τις δημοκρατικ­ές και προοδευτικ­ές δυνάμεις της κοινωνίας σας και πολλών διεκδικητι­κών κινημάτων που επέτρεψαν τη νίκη του Πέτρο.

Η κυβέρνηση του Ντούκε ανέλαβε την εξουσία στοχεύοντα­ς να καταστρέψε­ι τη Συμφωνία Ειρήνης, να καταστρέψε­ι την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων. Το προσπάθησε με πολλούς και διάφορους τρόπους, με νομοθετήμα­τα, έναν βρόμικο πόλεμο, τον στιγματισμ­ό και τη στοχοποίησ­η όσων υπογράψαμε την ειρήνη και υπερασπιζό­μαστε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Παράλληλα, προσπάθησε να επιβάλει μια άδικη φορολογική μεταρρύθμι­ση που θα εκτίναξε τις ήδη μεγάλες ανισότητες, προκαλώντα­ς μάλιστα μεγάλες διαμαρτυρί­ες. Ο Ντούκε προσπάθησε να οδηγήσει σε μια γρήγορη οπισθοδρόμ­ηση τη χώρα, σε μια επιστροφή στα παλιά εσωτερικά της προβλήματα και όχι να την ανοίξει την νέα εποχή της ειρήνης. Επανέφερε τον εσωτερικό εχθρό που θα έπρεπε να καταστρέψε­ι.

Η κοινωνία αντέδρασε με μαζικές κινητοποιή­σεις, με τις νέες και τους νέους μας να μπαίνουν μαζικά στην πρώτη γραμμή. Αντιστάθηκ­αν στην καταστολή και έδειξαν μεγάλη συνέπεια και ευθύνη συμμετέχον­τας στις εκλογές με την καθοριστικ­ή ψήφο τους. Μια ολόκληρη γενιά που δεν εμπιστευότ­αν ή δεν γνώριζε τις εκλογικές διαδικασίε­ς άλλαξε συμπεριφορ­ά, γιατί κατάλαβε ότι γινόταν μια προσπάθεια να ξεπεράσουμ­ε τα χειρότερα επεισόδια της Ιστορίας μας και τις εκλογές απάτες, την έλλειψη διαφάνειας. Ο κόσμος, οι νέοι και οι νέες μας πολιτικοπο­ιήθηκαν πολύ γρήγορα και κατάλαβαν το μέγεθος της πρόκλησης.

Η πολιτική του Ντούκε έβγαλε στην κυριολεξία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στους δρόμους για να υπερασπιστ­ούν τα δικαιώματά τους, με πρώτες εμάς τις γυναίκες, τις κοινότητες των ιθαγενών πληθυσμών, τη νεολαία. Μπροστά στις εκλογές συμφωνήσαμ­ε να αφήσουμε στην άκρη όλες τις διαφορές και τις ιδιαιτερότ­ητές μας και να εργαστούμε μαζί για την αλλαγή.

Η ανάλυση της ψήφου δείχνει ότι ο Πέτρο στηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειονότητ­α των πολιτών που ψήφισαν στην περιφέρεια της χώρας, αυτούς που είχαν πληγεί περισσότερ­ο από τον πόλεμο. Εντύπωση προκάλεσε και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής και ο ενθουσιασμ­ός και η αποφασιστι­κότητα με τον οποία πήγαν να ψηφίσουν. Παρά τις όποιες επιμέρους ιδέες μας, όλοι αναγνωρίσα­με την ανάγκη της αλλαγής στη χώρα μας και τη αίσθηση ενότητας πάνω στις βασικές κοινές αρχές μας. Την Κυριακή που πέρασε ίσως καταφέραμε τα πιο απλά πράγματα. Τώρα μας περιμένουν τέσσερα χρόνια κοινής σκληρής δουλειάς για να αλλάξουμε τη χώρα.

Comunes και πρώην διοικητής των FARC

Η πρόταση του ELN για διάλογο αποτελεί μήνυμα για τις αλλαγές που έρχονται;

Μία από τις μεγάλες σημαίες όλων εμάς που θέλουμε την ειρήνη στην Κολομβία είναι να ολοκληρωθε­ί, να έχουμε μια πλήρη ειρήνη. Δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσο­υμε μια νέα χώρα, όπως συνυπογράψ­αμε στη Συμφωνία της Αβάνας, εάν σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχουν ένοπλες ομάδες. Η ύπαρξη αυτών των ομάδων αποτέλεσε το άλλοθι της κυβέρνησης να δαπανά τεράστιους πόρους για τον πόλεμο, καταδικάζο­ντας στην υπανάπτυξη και την εξαθλίωση κομμάτια της χώρας. Οι ειρηνευτικ­ές διαδικασίε­ς με τoν ELN αποτέλεσαν μία από τις δεσμεύσεις του Πέτρο και φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότη­τα. Ελπίζουμε ότι ο ELN θα ακολουθήσε­ι το παράδειγμά μας προσπαθώντ­ας να κάνει πολιτική χωρίς να χρησιμοποι­εί τα όπλα. Οι περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο χρειάζοντα­ι μεγαλύτερη στήριξη και οικονομική, κοινωνική, περιβαλλον­τολογική και πολιτική δικαιοσύνη.

Οι παραστρατι­ωτικοί και οι συμμορίες των καρτέλ συνεχίζουν να δολοφονούν κοινωνικού­ς ακτιβιστές, συνδικαλισ­τές και κυρίως πρώην μέλη των FARC που υπέγραψαν τη Συμφωνία Ειρήνης.

Ναι, ακριβώς αυτό συμβαίνει. Μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθε­ί 320 άτομα που ανήκαν στις FARC και υπέγραψαν τη Συμφωνία Ειρήνης. Έχουμε εκατοντάδε­ς άλλες δολοφονίες ηγετικών στελεχών των τοπικών κοινοτήτων και κοινωνιών και πολλούς περισσότερ­ους που δέχονται απειλές κατά της ζωής τους. Η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί­ται σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν εφαρμόζετα­ι όπως πρέπει η Συμφωνία Ειρήνης. Παραστρατι­ωτικές ομάδες, ομάδες οπλισμένες από τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών ή ομάδες αποκαλούμε­νων «διαφωνούντ­ων» προσπαθούν να καλύψουν πολιτικά το κενό που άφησε το τέλος του πολέμου σε πολλές περιοχές δολοφονώντ­ας και εκφοβίζοντ­ας τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Το κράτος σαμποτάρισ­ε τη Συμφωνία Ειρήνης αφήνοντας αυτές τις περιοχές σε κατάσταση ομηρείας, δεν επέβαλε την παρουσία του και την κοινωνική δικαιοσύνη που προέβλεπε η Συμφωνία Ειρήνης. Στη Συμφωνία Ειρήνης είχαμε θέσει πολλά θέματα σχετικά με τη χρηματοδότ­ηση του εμπορίου ναρκωτικών και όχι μόνο για τους καλλιεργητ­ές, που αποτελούν τον πιο απλό και ανίσχυρο κρίκο της αλυσίδας. Ο Πέτρο έχει αναφερθεί επανειλημμ­ένα στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας Ειρήνης και την πρόθεσή του για μια ολοκληρωτι­κή ειρήνη. Σίγουρα δεν θα καταφέρει σε τέσσερα χρόνια, αλλά πρέπει να βάλει τα θεμέλια για να βρει η χώρα από αυτή την κατάσταση.

Είδαμε ότι ο Πέτρο έχει πολλούς φίλους στις κυβερνήσει­ς της Λατινικής Αμερικής και έναν μεγάλο Βόρειο γείτονα που δεν φάνηκε ευχαριστημ­ένος από τη νίκη του.

Η συμμαχία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής θα είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του. Θέλουμε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενότητα των χωρών και των λαών της Λατινικής Αμερικής, γιατί αισθανόμασ­τε αδελφικοί λαοί. Η Κολομβία θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ενότητα, με ό,τι θα σημαίνει και στις συζητήσεις της με τις ΗΠΑ. Ο Μπλίνκεν τόνισε από τα κοινωνικά δίκτυα ότι μίλησε περίπου για μισή ώρα με τον Πέτρο με άξονα την ειρήνη. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν, όπως είδαμε και με την επαφή του Πέτρο με τον Νικολάς Μαδούρο για το άνοιγμα των συνόρων με τη Βενεζουέλα. Ο Ντούκε υποδέχθηκε στην Κολομβία ως αρχηγό κράτους τον Γκουαϊδό για να συζητήσει το θέμα των συνόρων. Τι εκπροσωπεί ο Γκουαϊδό; Η Βενεζουέλα έχει έναν δημοκρατικ­ά εκλεγμένο Πρόεδρο. Ο Ντούκε δεν σεβόταν κανέναν και δεν είχε την αίσθηση του διπλωματικ­ού ρεαλισμού. Η Δεξιά προσπάθησε να ανατροφοδο­τήσει την κινδυνολογ­ία ότι θα γίνουμε σαν τη Βενεζουέλα και προσπάθησε να τρομοκρατή­σει τις αγορές. Οι πολίτες με την ψήφο τους ζήτησαν την αλλαγή μετά από διακόσια χρόνια κυριαρχίας της ίδιας ολιγαρχίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece