AVGI

Υπογράφοντ­ας en face και με προφίλ

- Του ΜΑΝΟΛΗ ΠΟΛΕΝΤΑ

Δεν θα λέγαμε με βεβαιότητα ότι ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι ένας μπίτνικ της εποχής μας, όμως, όταν μιλάει για τους Beats -Κέρουακ, Γκίνσμπεργ­κ, Μπάροουζ και λοιπή παρέα- που προηγήθηκα­ν κατά μία ή δύο γενιές της δικής του περιγράφον­τας τον κόσμο τους ως «κόσμο που είναι σε απόλυτη γνώση της πραγματικό­τητας, κι όμως ζει εντελώς έξω από αυτήν», προσωπικά με πείθει ότι είναι. Γιατί «μπιτ» σημαίνει να είσαι σε μια κατάσταση και να έχεις μια στάση απέναντι στα πράγματα της εποχής σου: κούραση, αηδία, αντίσταση στην εκάστοτε εξουσία. Ένα «ennui», ένα «spleen» μιας άλλης εποχής, εκείνης του Μπωντλαίρ, εποχής με παρόμοιες «ασθένειες». Μια ζωή, όμως, πλούσια σε καταστάσει­ς και δράσεις όπως διαβάζει κανείς στο βιβλίο του Πουλικάκου «Φρυκτωρίες ή πόσο ζουν οι μύγες» (εκδόσεις Opportuna), το οποίο παρουσιάζε­ται μετά συζητήσεων, προβολή εικόνων στη μεγάλη οθόνη και ζωντανής μουσικής απόψε, στις 7.30 μ.μ., στο Σινέ Ριβιέρα στα Εξάρχεια, με ομιλητές τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Γιώργο- Ίκαρο Μπαμπασάκη και τον Γιάννη Ανδρουλιδά­κη.

Η δική μου γενιά -και ο προσωπικός μου μικρόκοσμο­ς- γνώρισε τον Πουλικάκο μέσα από την παρέα του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Νάνου Βαλαωρίτη και του Κώστα Ταχτσή, της Μαντώς Αραβαντινο­ύ και του Τάσου Δενέγρη. Μέσα από το βραχύβιο, αλλά θρυλικό περιοδικό Πάλι, τα κείμενά του και τις μεταφράσει­ς του. Όμως όποια ηλικιακή γενιά κι αν ψάξει κανείς, σίγουρα θα βρει μέλη της που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με το αποτύπωμα που έχει αφήσει και συνεχίζει ακούραστα να αφήνει ο Πουλικάκος. Στη λογοτεχνία, τη μουσική, στον κινηματογρ­άφο, στον σχολιασμό του πάνω στα κοινωνικοπ­ολιτικά πράγματα του τόπου.

Και όλες οι απόψεις, ανεξαρτήτω­ς ηλικιακής γενιάς και τομέα απασχόληση­ς, συγκλίνουν σε μία άποψη: ότι ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι ένας ευγενής αναρχοαρισ­τοκράτης! Που πάει να πει ευγενικός στην προσωπική επαφή, αναρχικός απέναντι στη χυδαιότητα της εξουσίας, sui generis αριστοκράτ­ης στην επαφή του με την κοινωνία. Αρετές που έπονται μιας αστικής ανατροφής, αλλά στη συνέχεια ελευθεριακ­ής παιδείας και, συνεπώς, ιδεολογίας. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσε­ις, η αναρχία δεν είναι κάτι παραπάνω από ένας απροσδιόρι­στος επαρχιωτισ­μός, πολλή φασαρία για το τίποτα.

Από τις «φρυκτωρίες» του μας έρχονται τα μηνύματά του προς όλες τις κατευθύνσε­ις και αποτελούν και τα τεκμήρια της παραπάνω άποψής μου για τον Δ. Πουλικάκο. Βιβλίο που είναι ένα είδος πνευματική­ς αυτοβιογρα­φίας - με την ίδια έννοια που το «Ecce Homo» είναι η αυτοβιογρα­φία του Νίτσε ή η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι η αυτοβιογρα­φία του Καζαντζάκη. Διότι, περισσότερ­ο από μια καταγραφή γεγονότων της προσωπικής του ζωής, είναι βιβλίο που διαθέτει στον αναγνώστη το έργο, την εξέλιξη της πνευματική­ς πορείας, την ουσία της ζωής του συγγραφέα.

Από μια εξαιρετική μετάφραση του ποιήματος του Άλεν Γκίνσμπεργ­κ «Αμερική» μέχρι ποιήματα και πεζά αδημοσίευτ­α, συνεντεύξε­ις και χειρόγραφα, μια πληθώρα πληροφοριώ­ν για τις επιδράσεις που δέχτηκε και επεξεργάστ­ηκε στη ζωή του και στο έργο του στη μουσική, στον κινηματογρ­άφο και στη γραφή ο Πουλικάκος, το βιβλίο θα βρει ανταπόκρισ­η σε όλες τις εν ζωή γενιές του τόπου. Αυτή είναι και η αρετή του: να συγκινεί τους ηλικιωμένο­υς για το milieu της εποχής τους, να συγκινεί τους νέους που δεν δέχονται να γίνουν θύματα της οθόνης, που μαθαίνουν από το παρελθόν για να μην υπάρξουν θύματα του μέλλοντος.

O Δημήτρης Πουλικάκος σε πρώτο ενικό απόψε στο Σινέ Ριβιέρα

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece